Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 18. januára 2022 - 17.45 h.

Bratislava – Slovenská pošta vyplatila už takmer 100.000 poukazov za očkovanie zo 120.000 doručených. Tieto dni sa bude doručovať ďalších 100.000 poukazov.


Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes vymenovala 33 nových vysokoškolských profesorov. Vymenúvacie dekréty im odovzdala v Prezidentskom paláci.

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová a novovymenovaná vysokoškolská profesorka Gabriela Dobrovičová počas vymenovania nových vysokoškolských profesorov v Prezidentskom paláci v Bratislave 18. januára 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry navrhuje podať obžalobu v daňovej kauze exprezidenta Andreja Kisku. Spisový materiál s návrhom na obžalobu doručil vyšetrovateľ na Krajskú prokuratúru v Prešove. Exprezident dlhodobo odmieta, že by sa dopustil trestného činu. Daňová kauza exprezidenta sa týka toho, či si mohla spoločnosť KTAG zaúčtovať náklady spojené s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová považuje cestu generálneho prokurátora Maroša Žilinku do Ruska za nevhodnú, keďže absolvoval aj stretnutie s osobou, ktorá je na sankčnom zozname Európskej únie. "Ešte viac ma však znepokojuje fakt, že pán generálny prokurátor ani následne neporozumel tomu, prečo bola jeho cesta vnímaná problematicky," zdôraznila prezidentka, o podaní disciplinárneho návrhu však neuvažuje.


Bratislava – Parlament nerokoval o návrhu na vyhlásenie referenda v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Poslanci totiž neschválili program mimoriadnej schôdze, ktorú inicioval Smer. Referendum malo byť je jediným bodom.


Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí odmietlo špekulácie zverejnené v americkom denníku The New York Times o možnom výcviku ukrajinských povstalcov na Slovensku, o ktorom hovorí aj expremiér a líder Smeru Robert Fico.


Bratislava – Opozícia chce opäť iniciovať zber podpisov za referendum o zmene Ústavy SR, ktorou by sa umožnilo skrátiť volebné obdobie. Po stretnutí za okrúhlym stolom s predsedom hnutia Sme rodina a parlamentu Borisom Kollárom to skonštatovali predstavitelia opozičných strán. Koalícia okrem Sme rodina na stretnutie neprišla.


Trenčín – Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Trenčín zlikvidovali viac ako 4000 litrov liehu a asi 100 kilogramov rôzneho tovaru. Na likvidáciu čaká viac ako 10.000 kilogramov tabaku.


Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry dnes obvinil 12 osôb z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a korupcie. Štyri osoby zadržal. Obvinené osoby pôsobili v rôznych štátnych inštitúciách.


Minsk - Ruské vojenské jednotky začali dnes prichádzať do Bieloruska, kde sa zapoja do náhlej previerky schopnosti rýchlej reakcie ozbrojených síl Zväzového štátu Ruska a Bieloruska.


Brusel/Štrasburg - Ľudia by mali znovu získať entuziazmus pre európsky projekt. Únia musí bojovať proti lacným riešeniam, ktoré prináša nacionalizmus alebo autoritárske režimy. Vo svojom prvom prejave po zvolení za predsedníčku europarlamentu to dnes uviedla Roberta Metsolová. Zdôraznila ochranu slobody médií, pričom nezabudla spomenúť ani zavraždených novinárov Daphne Caruanovú Galiziovú a Jána Kuciaka.


Praha - Mandátový a imunitný výbor českej Poslaneckej snemovne odporučil dnes poslancom, aby vydali na trestné stíhanie bývalého premiéra Andreja Babiša, ktorý čelí obvineniam z korupcie v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Andrej Babiš, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Ottawa/Kyjev - Kanada údajne vyslala na Ukrajinu malý kontingent špeciálnych síl. Uviedla to kanadská televízia Global News. Nemenované zdroje jej potvrdili, že prítomnosť malého počtu kanadských príslušníkov špeciálnych síl je súčasťou snáh spojencov z NATO o odradenie Ruska od možnej vojenskej agresie voči Ukrajine. Príslušníci Kanadského pluku špeciálnych síl majú tiež za úlohu pomôcť vypracovať evakuačné plány pre kanadský diplomatický personál v prípade rozsiahlej invázie.


Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval Rusko pred prípadným vpádom na Ukrajinu, ktorú nazval "silnou" krajinou s medzinárodnými kontaktmi. O narastajúcom napätí plánuje hovoriť so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.


Moskva - Za urýchlené obnovenie mierových rokovaní v konflikte na Ukrajine sa na dnešnom stretnutí so svojím ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom vyslovila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Na tento účel by sa malo uskutočniť ďalšie stretnutie v tzv. normandskom formáte, teda za účasti predstaviteľov Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny.


Melbourne - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V premiére v hlavnej súťaži v Melbourne zdolal Rusa Romana Safjulllina.


Bratislava - V nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na Zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu nechýba dvojica 17-ročných talentov Šimon Nemec a Juraj Slafkovský a pod olympijskými kruhmi sa predstaví aj 19-ročný obranca Samuel Kňažko. Účasť na ZOH si po štyroch rokoch zopakujú šiesti hráči, Patrik Rybár, Branislav Konrád, Peter Čerešňák, Marek Ďaloga, Michal Čajkovský a Michal Krištof.