Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45 - Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 19. januára 2022 - 17.45 h.


Bratislava - Domáca izolácia by sa mohla skrátiť z desiatich dní na päť, v prípade veľkých výpadkov v sektoroch by mohlo dôjsť k špecifikácii skrátenia karantény pre zaočkovaných a nezaočkovaných. Zaočkovaní by mohli byť v karanténe iba tri dni. Uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý zároveň informoval, že právna analýza k možnosti zaviesť povinné očkovanie je pripravená. Núdzové zdravotnícke zariadenia plánované v súvislosti s nárastom novej vlny a variantu omikron sa zatiaľ podľa ministra zriaďovať nebudú, v prvom kole sa budú reprofilozovať lôžka.


Bratislava - Štátna podpora podľa projektu Prvá pomoc plus aj s opatrením 3B pre firmy, ktoré zamestnávajú najviac 49 zamestnancov, bude pokračovať aj za január a február 2022, čo si vyžiada dodatočných vyše 260 miliónov eur.


Bratislava - Zriadenie deviatich správ národných parkov ako samostatných organizácií ochrany prírody a krajiny sa udeje k 31. marcu. Na správy prechádza 1. apríla majetok vo vlastníctve štátu v správe Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky. Od začiatku apríla sa tiež zlúčia Štátne lesy Tatranského národného parku so správou národného parku. Zmeny súvisia so schválenou reformou národných parkov.


Bratislava - Štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka bude od 1. februára Martin Kováč.


Bratislava - Vláda odvolala Branislava Žeca z funkcie splnomocnenca vlády v Spoločnej organizácii Interoceanmetal a na jeho miesto vymenovala Dušana Kúšika.


Bratislava - Minister financií Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík sa nezhodujú na zodpovednosti za možné kompenzácie vysokých cien energií. Zatiaľ čo šéf rezortu financií očakáva od ministra hospodárstva návrh na kompenzácie vrátane finančného krytia, Sulík zdôraznil, že peniaze sú na ministerstve financií a pokiaľ sa našli na očkovaciu lotériu, mali by sa nájsť aj na podporu podnikov.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová deklarovala podporu zlepšovaniu postavenia a podmienok pre záchranné zložky štátu. Uviedla to pri prijatí zástupcov polície, hasičov a záchranárov, horských záchranárov i Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov

Na snímke vľavo prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský počas prijatia zástupcov záchranných zložiek: Policajného zboru SR, Hasičského a záchranného zboru SR, Horskej záchrannej služby a Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou (vpravo) v Prezidentskom paláci v Bratislave 19. januára 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Zariadenia sociálnych služieb potrebujú okamžité riešenia, aby sa v budúcnosti zabránilo tragédiám ako v Osadnom. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla po stretnutí s komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzanou Stavrovskou. Za dôležité považuje aj urýchlenie deinštitucionalizácie a podporu komunitného bývania pre klientov takýchto zariadení.


Bratislava - Prezenčne sa momentálne v školách vzdeláva 93 percent žiakov, dištančne 6,9 percenta. Dáta ministerstvu školstva nahlásilo viac ako 90 percent škôl.


Bratislava - Na Slovensku potvrdili ďalších 73 prípadov variantu omikron. Celkový počet sekvenáciou potvrdených prípadov je tak 127.


Hejce - Pamiatku 42 obetí havárie slovenského vojenského lietadla si v maďarskej obci Hejce a na vrchu Borsó uctili ministri obrany Slovenska a Maďarska Jaroslav Naď a Tibor Benkő. Vojenský špeciál AN-24, ktorý viezol slovenských vojakov z misie KFOR z Kosova, havaroval 19. januára 2006 neďaleko slovensko-maďarských hraníc.


Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo premiérovi Eduardovi Hegerovi otvorený list, v ktorom požaduje nahradenie jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi. Pripravené je iniciovať aj petíciu k referendu za zmenu počtu volebných obvodov.


Praha - V Českej republike nebude pre nikoho povinné očkovanie proti covidu, oznámil premiér Petr Fiala. Vláda zrušila platnosť vyhlášky, ktorá zavádzala povinné očkovanie pre osoby staršie ako 60 rokov a niektoré profesijné skupiny.


Alma-Ata - Vo všetkých mestách a regiónoch Kazachstanu zrušili výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený v reakcii na nepokoje vyvolané začiatkom januára prudkým zvýšením cien plynu. V meste Bajkonur však úrady predĺžili stav ohrozenia teroristickým útokom, a to do 3. februára.


Bratislava - Štefan Tarkovič bude pokračovať na poste trénera slovenskej futbalovej reprezentácie. Zmluvu má do konca roka 2023 s cieľom postúpiť z C-divízie do B-divízie Ligy národov.


Amsterdam - Slovenská futsalová reprezentácia absolvovala prvý tréning na majstrovstvách Európy v Holandsku v zápasovej hale Ziggo Dome v Amsterdame. Na skvelom a rýchlom povrchu odohrá debutant dva duely základnej C-skupiny proti Rusku v piatok 21. januára o 17.30 a Poľsku v utorok 25. januára o 20.30.


Bratislava - Slovenskí športovci sa na zimných olympijských a paralympijských hrách v Pekingu predstavia v oblečení, ktorého motívom bude futuristické videnie sveta. Na dnešnom spoločnom podujatí Slovenského olympijského a športového výboru a Slovenského paralympijského výboru s názvom Misia Peking 2022 odprezentovali oficiálnu kolekciu oblečenia oboch výprav.

Na snímke prezentácia oblečenia pre slovenských olympionikov a paralympionikov na zimné olympijské a paralympijské hry v Pekingu 2022, v Bratislave 19. januára 2022.
Foto: TASR – Martin Baumann