Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 20. januára 2022 - 17.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako Slovensko zmluvu vykladá. Ratifikuje ju iba s touto doložkou. S ústavnými právnikmi nenašla hlava štátu žiadny rozpor s Ústavou, preto sa neobráti na Ústavný súd.


Bratislava - Premiér Eduard Heger víta podporu prezidentky Zuzany Čaputovej pri obrannej dohode s USA. Podľa neho je to správny signál verejnosti i spojencom Slovenska v NATO.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k obrannej dohode s USA v Bratislave 20. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Z údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad vyplýva, že viac ako polovica obyvateľov Slovenska (55,8 percenta) sa prihlásila k rímskokatolíckemu náboženskému vyznaniu, čo je viac ako 3,04 milióna obyvateľov. Z hľadiska početnosti nasleduje evanjelické náboženské vyznanie s 5,3 percenta (287.000) a gréckokatolícke so štyrmi percentami (218.000). Druhou najpočetnejšou skupinou je však skupina bez náboženského vyznania. Takmer 1,3 milióna obyvateľov, čo predstavuje 23,8 percenta, uviedlo, že je bez náboženského vyznania.


Bratislava - Generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tibor Kőszeghy ponúkol dnes ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi odstúpenie zo svojej funkcie.


Žilina - Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline obvinil starostku obce Kunerad a poslankyňu Národnej rady Moniku Kaveckú (OĽANO) pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Starostka obce považuje svoje obvinenie za absurdné. Uviedla to v reakcii pre TASR.


Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí disponuje oficiálnou informáciou súdu v Írsku o obvinení slovenského občana zo spáchania vraždy a jeho vzatí do väzby. Obvinenie sa týka vraždy 23-ročnej učiteľky Ashling Murphyovej, ku ktorej došlo 12. januára.


Štrasburg/Oslo/Bratislava - Európsky súd pre ľudské práva dnes rozhodol, že Nórsko musí zaplatiť slovensko-nórskemu páru Ladických odškodné 25.500 eur za porušenie ich práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Nórska sociálna služba v roku 2015 odobrala Ladickým ich dcéru do pestúnskej starostlivosti.


Davos/Brusel - Ak sa situácia v súvislosti s Ukrajinou zhorší a dôjde k ďalšiemu útoku Ruska na jej územnú celistvosť, EÚ na túto situáciu zareaguje masívnymi ekonomickými a finančnými sankciami, vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.


Moskva - Kremeľ nevylučuje "nový kontakt" ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentom Joeom Bidenom po tom, ako Spojené štáty odpovedia na návrhy Ruska týkajúce sa bezpečnostných záruk.


Berlín - Na kroky vedúce k deeskalácii v ukrajinskom konflikte vyzvala Rusko nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. "Sme jednotní: Jedinou cestou z krízy je politická cesta. A táto cesta vedie iba cez dialóg," povedala Baerbocková v Berlíne po stretnutí so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom.

Na snímke zľava americký minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian a jeho nemecká rezortná partnerka Annalena Baerbocková sa vítajú počas stretnutia v Berlíne vo štvrtok 20. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Washington - Ministerstvo zahraničných vecí USA povolilo Litve, Lotyšsku a Estónsku, aby Ukrajine poskytli rakety a iné zbrane vyrobené v USA a dodané do Pobaltia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje na ministerstve zahraničných vecí USA.


Moskva - Ruské vojenské námorníctvo uskutoční v januári a vo februári sériu námorných cvičení, ktoré sa odohrajú v Atlantickom oceáne, Tichomorí, Arktíde a v Stredozemnom mori. Ministerstvo obrany spresnilo, že do manévrov sa zapojí viac ako 140 vojnových lodí a podporných plavidiel, vyše 60 lietadiel, 1000 kusov vojenskej techniky a približne 10.000 vojakov.


Praha - Na diaľnici D5 v Českej republike došlo krátko predpoludním pri obci Žebrák v Stredočeskom kraji smerom na Prahu k hromadnej dopravnej nehode, pri ktorej sa zranilo šesť osôb. Celkove sa zrazilo 36 áut - 20 osobných a 16 nákladných.


Bratislava - Miera evidovanej nezamestnanosti za mesiac december 2021 bola na úrovni 6,76 %. Prvýkrát od apríla 2021 ide o mierne medzimesačné zvýšenie - v porovnaní s novembrom vzrástla o 0,12 percentuálneho bodu.


Bratislava - Staronový tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič vníma ako výzvu ciele stanovené vedením Slovenského futbalového zväzu postúpiť z C-divízie Ligy národov, resp. na EURO 2024.


Lillehammer - Slovenská paraalpská lyžiarka Henrieta Farkašová vybojovala na majstrovstvách sveta v nórskom Lillehammeri striebro v obrovskom slalome v kategórii zrakovo znevýhodnených. Do zbierky tak pridala tretí cenný kov zo šampionátu po zlate v zjazde a super-G.