Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45 - Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 21. januára 2022 - 17.45 h.

Bratislava – Na Slovensku potvrdili ďalších 155 prípadov koronavírusového variantu omikron. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva s tým, že vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu v dňoch 17. a 18. januára mal omikron zastúpenie 59 percent. Hlavný hygienik Ján Mikas vyhlásil, že výsledky potvrdzujú stúpajúci trend variantu omikron a dá sa konštatovať, že variant omikron sa stal dominantným.

Ženeva - Rokovanie amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena s jeho ruským kolegom Sergejom Lavrovom sa skončilo skôr, než bolo plánované. Rokovania v Ženeve mali byť podľa plánu dvojhodinové, ale skončili sa už po pol druha hodine. Rozhovory boli štvrtým zo série stretnutí predstaviteľov Ruska a Západu v posledných dňoch.

Ženeva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Ženeve po rokovaniach s americkým kolegom Antonym Blinkenom vyhlásil, že Rusko sa ústami svojich oficiálnych predstaviteľov Ukrajine nikdy nevyhrážalo. Konštatoval, že Moskva si nerobí nárok na zóny vplyvu. Upozornil súčasne, že to, čo teraz robí NATO vo vzťahu k Ukrajine, je dôkazom, že Aliancia túto krajinu vníma ako svoju zónu vplyvu.
Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Antony Blinken počas prejavu po stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v piatok 21. januára 2022 v Ženeve vo Švajčiarsku.
Foto: TASR

Ženeva - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po rokovaniach s ruským partnerom Lavrovom vyhlásil, že opäť varoval Moskvu pred inváziou na Ukrajinu. V tomto kontexte je podľa neho dôležité, aby diplomatický proces medzi USA a Ruskom pokračoval. Nevylúčil ani prípadnú schôdzku medzi prezidentom USA a šéfom Kremľa.

Bratislava - Polícia zaznamenala v roku 2021 najnižší počet dopravných nehôd a ťažko zranených osôb od vzniku Slovenskej republiky. Na území Slovenska sa vlani stalo 11.869 dopravných nehôd, usmrtených pri nich bolo 226 osôb. Počet ťažko zranených dosiahol 853, počet ľahko zranených 4492.

Bratislava - V Bratislavskom kraji k 1. januáru 2021 žilo 719.537 obyvateľov, z toho 48,13 percenta mužov a 51,87 percenta žien. Takmer 79 percent obyvateľov, teda 567.336 žije v mestách, vyše 21 percent, čo predstavuje 152.201 ľudí býva na vidieku.

Moskva - Nový investigatívny film o tzv. Putinovom paláci na pobreží Čierneho mora mal za prvých 24 hodín od svojho zverejnenia viac ako 3,5 milióna pozretí. Nová snímka je na videoplatforme YouTube prístupná od štvrtka.
Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová 7. septembra 2021 v Berlíne.
Foto: TASR/AP

Berlín - Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla funkciu čestnej predsedníčky Kresťanskodemokratickej únie Nemecka. Ako uviedol súčasný šéf CDU Armin Laschet, Merkelová odmietla ponuku s argumentom, že takáto funkcia by už dnes nemala opodstatnenie. Naposledy post čestného predsedu CDU zastával niekdajší kancelár Helmut Kohl, ktorý sa ho v roku 2000 vzdal v súvislosti s obvineniami zo sprenevery.

Wisla - Poľsko ubezpečilo Ukrajinu o svojej podpore, ak by bola v ohrození, a vyjadrilo nesúhlas s agresívnym správaním Ruska voči tejto krajine. Rozhovory ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a poľského prezidenta Andrzeja Dudu boli venované aktuálnemu konfliktu Ukrajiny s Ruskom.

Praha - V pražskej štvrti Strašnice sa dnes verejnosť naposledy rozlúčila s filmovým režisérom a scenáristom Dušanom Kleinom, pochádzajúcim zo Slovenska.

Moskva - Príjmy Ruska z predaja ropy a plynu v minulom roku vysoko prekonali pôvodné očakávania, pod čo sa podpísal vysoký rast cien komodít. Poukázali na to údaje ruského ministerstva financií. Najmä v oblasti dodávok zemného plynu má Rusko na európsky trh významný vplyv, keďže pokrýva viac než tretinu spotreby zemného plynu v Európskej únii.
Ošípané, ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Nitra – Chovatelia ošípaných na Slovensku predávajú počas tohto týždňa jatočné ošípané na slovenský trh o šesť percent lacnejšie v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Aktuálna výkupná cena nepokrýva produkčné náklady. Výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Peter Polák upozornil, že trvalý prebytok ošípaných v európskom priestore likviduje slovenských chovateľov.

Kitzbühel - Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde triumfoval v dnešnom zjazde Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli. Na legendárnej zjazdovke Streif prekonal o 42 stotín sekundy Francúza Johana Clareyho, tretie miesto obsadil domáci Matthias Mayer s odstupom 0,67 s.

Praha - Šesť českých hokejistov vo výbere trénera Filipa Pešána pre ZOH v Pekingu malo pozitívny test na koronavírus. Hovorca reprezentácie Zdeněk Zikmund uviedol, že dvanásťčlenný tím sa rozdelí na dve skupiny, pričom hráči s negatívnymi výsledkami nastúpia od soboty do izolácie.