Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 25. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Niektoré požiadavky Ruskej federácie v súvislosti so situáciou na Ukrajine nemôže Slovensko akceptovať. Po rokovaní Bezpečnostnej rady vlády to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. So šéfom rezortu obrany Jaroslavom Naďom sa zhodli na mimoriadnej závažnosti situácie. Naď ozrejmil, že na ukrajinských hraniciach sa zhromažďuje okolo 130.000 príslušníkov ruských ozbrojených síl i ťažká technika.



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec a jeho český partner Vít Rakušan chcú pokračovať v spolupráci medzi krajinami aj v rámci svojich rezortov. Český minister ponúkol v prípade eskalácie situácie na Ukrajine pomoc českých policajtov na východnej hranici Slovenska, ktorá je vonkajšou hranicou Schengenu.



Bratislava - Ústredný krízový štáb by sa mal dnes podvečer zaoberať témou variantu omikron a opatreniami v súvislosti s ním. Nie je vylúčené, že sa bude venovať aj téme ďalšieho skracovania karantény. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol minister vnútra Roman Mikulec.



Bratislava - Premiér Eduard Heger sa zajtra na Úrade vlády stretne s predsedom vlády Holandského kráľovstva Markom Ruttem. Hovoriť by mali o aktuálnych otázkach európskej politiky.



Bratislava - Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej by sa mali výsledky sčítania obyvateľov interpretovať vo vzťahu k národnostným menšinám ústretovo. Sčítanie podľa hlavy štátu potvrdilo, že Slovensko je krajinou s významným podielom národnostných menšín. Poukázala aj na to, že až 300.000 obyvateľov využilo možnosť prihlásiť sa k dvom národnostiam.



Banská Bystrica – Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, otvoril proces s bývalým policajným vyšetrovateľom Mariánom K., ktorého prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry viní pre dva skutky - zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na bývalého šéfa operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Jána K. Podozrivý je z prezrádzania citlivých informácií z Policajného zboru.



Bratislava - Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje do dnešného dňa 1.420.596 aplikovaných tretích dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19.



Bratislava - Digitálny COVID preukaz Európskej únie bude od 1. februára platiť deväť mesiacov. Podaním posilňujúcej tretej dávky vakcíny sa platnosť automaticky predĺži na ďalšie obdobie. Platnosť deväť mesiacov sa počíta od podania druhej dávky u dvojdávkovej vakcíny a podaní jednodávkovej vakcíny. Po uplynutí deviatich mesiacov sa osoba nebude považovať za zaočkovanú. Riešením je aplikácia posilňujúcej dávky.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Od dnes sa mení definícia úzkeho kontaktu s pozitívnym na ochorenie COVID-19. Po novom pôjde o úzky kontakt aj v prípade, ak je človek s pozitívnym bez respirátora v interiéri dlhšie ako päť minút. Pôvodný limit bol 15 minút.



Bratislava - Aj v období druhej a tretej pandemickej vlny ochorenia COVID-19 pokračovala Sociálna poisťovňa v poskytovaní pomoci poistencom, a to vo vyššom tempe než v roku 2020. Za rok 2021 vyplatila SP o 440.000 pandemických dávok viac ako počas prvej vlny pandémie v roku 2020. V minulom roku tiež vybavila o 20 percent viac nových žiadostí o dôchodok ako v roku 2020.



Ľubiša - Pri zrážke dvoch osobných motorových vozidiel neďaleko Humenného zomreli traja zo siedmich cestujúcich.



Moskva - Ruská armáda oznámila, že začala vojenské cvičenia s účasťou približne 6000 vojakov a najmenej 60 bojových lietadiel v juhozápadnej časti Ruska a na polostrove Krym.



Londýn - Britský premiér Boris Johnson v parlamente vyhlásil, že Rusko bude čeliť bezprecedentným sankciám v prípade, ak napadne Ukrajinu.

Britský premiér Boris Johnson, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruské úrady zaradili väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného a niekoľko jeho spolupracovníkov na zoznam organizácií a fyzických osôb spojených s terorizmom a extrémizmom.



Kronplatz - Petra Vlhová obsadila v dnešnom obrovskom slalome Svetového pohára druhé miesto. V talianskom Kronplatzi ju predstihla jedine víťazná Švédka Sara Hectorová o 15 stotín sekundy. Tretia skončila Francúzka Tessa Worleyová. Vlhová si pripísala 54. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu. V prípade víťazstva by sa ako obhajkyňa veľkého glóbusu dostala na čelo celkového poradia Svetového pohára pred Mikaelu Shiffrinovú. Za americkou rivalkou zaostáva o sedemnásť bodov.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová stojí na pódiu po 2. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v talianskom stredisku Kronplatz 25. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Liptovský Mikuláš - Novým trénerom hokejistov Liptovského Mikuláša sa stal Peter Mikula. Na striedačke Liptákov vystriedal Milana Jančušku aj s jeho asistentom Pavlom Paukovčekom.



Soči - Slovenský hokejový útočník Martin Bakoš už nie je hráčom HK Soči. Účastník Kontinentálnej hokejovej ligy informoval, že k ukončeniu spolupráce došlo po vzájomnej dohode.