Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 26. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Na čele vlny nenávisti a dezinformácií, ktoré sa šíria v súvislosti s obrannou zmluvou medzi Slovenskom a USA, stoja politici z predchádzajúcej vlády, ktorí túto dohodu kedysi pripravovali. Na popoludňajšej tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom v Bratislave to povedal predseda vlády Eduard Heger.

Premiér sa s Charlesom Michelom rozprával aj o napätej situácii na Ukrajine. Obaja politici sa zhodli, že cesta vpred vedie cez deeskaláciu a dialóg s Ruskom.



Bratislava - Povinné očkovanie je podľa analýzy rezortov spravodlivosti a zdravotníctva na Slovensku možné zaviesť. O zavedení povinného očkovania na ochorenie COVID-19 sa bude uvažovať vtedy, ak sa objaví nový koronavírusový variant, ktorý by dostával ľudí do nemocníc. Slovensko je momentálne v stúpajúcej vlne omikronu a očakáva sa, akým spôsobom sa prejaví v nemocniciach, vyhlásil premiér Eduard Heger.



Bratislava - Vlna variantu omikron v krajine postupne silnie. Počty nakazených koronavírusom sa už v 14 okresoch strojnásobili. Po rokovaní vlády to uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.



Bratislava - Obyvatelia obcí, ktoré zasiahli mimoriadne udalosti, dostanú jednorazovú finančnú pomoc v celkovej výške 122.745 eur. Návrh z dielne Ministerstva vnútra dnes odobrila vláda.

Štát sa chce zamerať na posilnenie efektívneho riadenia bezpečnostných rizík. Systémové opatrenia týkajúce sa prevencie, pripravenosti a reakcie na bezpečnostné hrozby navrhuje v Národnej stratégii riadenia rizík bezpečnostných hrozieb. Dokument dnes schválila vláda.

Vládny kabinet na svojom dnešnom rokovaní taktiež schválil vymenovanie novej štátnej tajomníčky Ministerstva zdravotníctva. Od zajtra ňou bude Lenka Dunajová Družkovská.



Bratislava - Zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny by spôsobilo v štátnom rozpočte výpadok 150 až 200 miliónov eur, uviedol po rokovaní vlády minister financií Igor Matovič.



Bratislava - Minister financií a líder koaličného hnutia OĽANO Igor Matovič je za vyšší počet volebných obvodov pre parlamentné voľby, keď poukázal na to, že zo strany koaličnej SaS nevidí ochotu o tom diskutovať. Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík pre TASR povedal, že prípadné zvýšenie počtu volebných obvodov na Slovensku považuje za chybu.



Bratislava - Envirorezort odmieta tvrdenia, že koná bez akejkoľvek súčinnosti a koordinácie s ministerstvom pôdohospodárstva pri realizácii reformy národných parkov. Téma je úzko komunikovaná priamo s najvyššími predstaviteľmi oboch ministerstiev. Tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia tak reagovalo na agrorezort, ktorý namieta realizáciu reformy národných parkov.



Vatikán - Pápež František vyzval na mier na Ukrajine a počas pravidelnej týždennej audiencie vo Vatikáne naliehavo prosil, aby sa Európa vyhla vojne. "Prosím, nech už nikdy viac nie je vojna," povedal pápež.

Pápež Františk prichádza na pravidelnú generálnu audienciu, ktorá sa koná v Aule Pavla VI. vo Vatikáne v stredu 26. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Uvalenie sankcií na ruského prezidenta Vladmira Putina a ďalších vysokopostavených predstaviteľov Ruska nebude účinné a bude kontraproduktívne v súvislosti so snahami o zníženie napätia týkajúceho sa Ukrajiny, vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Brusel - Riaditeľ Bruegelovho inštitútu v Bruseli Guntram Wolff pre tlačovú agentúru AFP povedal, že Európska únia môže stratiť "oveľa viac" ako Spojené štáty v prípade zavedenia tvrdých sankcií na Rusko, ak sa vyhrotí kríza s Ukrajinou, pretože geografická blízkosť zohráva úlohu pri zavedení ekonomických sankcií a zhoršení bezpečnostnej situácie.



Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že počet ruských vojakov rozmiestnených popri hranici jeho krajiny nie je na veľký útok dostatočný. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.



Berlín - Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová vyhlásila, že Nemecko dodá Ukrajine 5000 vojenských prilieb.



Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že počas uplynulého týždňa zaznamenali krajiny sveta 21 miliónov nových prípadov koronavírusu. Ide o najvyšší týždenný nárast od začiatku pandémie.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Londýn - Britský premiér Boris Johnson v rámci interpelácií v Dolnej snemovni parlamentu povedal, že nemá v úmysle odstúpiť z funkcie pre sériu večierkov počas lockdownu v sídle jeho úradu na Downing Street v Londýne.



Bratislava - Štvorica sánkarov - Jozef Ninis, Tomáš Vaverčák, Matej Zmij a Katarína Šimoňáková, ako aj snoubordistka Klaudia Medlová tvoria prvú skupinu slovenských športovcov, ktorí dnes popoludní nabrali smer Peking. Spolu s nimi sa do dejiska ZOH 2022 presúvajú aj členovia realizačných tímov.

Na snímke zľava tréner sánkarov Rastislav Drajna, sánkar Tomáš Vaverčák, tréner sánkarov Lukáš Brož, sánkari Katarína Šimoňáková, Jozef Ninis, Matej Zmij počas odchodu časti členov slovenskej výpravy na ZOH 2022 v Pekingu v Bratislave 26. januára 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák