Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 27. januára 2022 - 17.45 h.


Bratislava - Zbavenie miliónov ľudí dôstojnosti, ich zotročenie a zavraždenie je zločinom, ktorý už nesmieme viac dopustiť. Zodpovednosť leží na každom z nás. Vyhlásil to premiér Eduard Heger pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti pripomenula príčiny a udalosti predchádzajúce holokaustu, ako aj jeho dôsledky. Upozornila, že transportom vtedy predchádzala postupná zmena atmosféry, hrubnutie rétoriky, predsudky, nadávky, nenávistné ideológie a systematická dehumanizácia. Vyzvala na váženie slov, aby sa história neopakovala.


Bratislava - Medzinárodný deň spomienky na obete holokaustu bude dnes pripomínať aj Nasvietenie nápisu #WeRemember na budove Bratislavského hradu. Týmto sa parlament zapojí do celosvetovej kampane s názvom #WeRemember.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Bratislava Prostredníctvom 32.227 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 14.252 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 30 obetí.


Washington - Americká spoločnosť Moderna oznámila, že spustila ďalšiu fázu klinických skúšok posilňujúcej dávky vakcíny proti koronavírusu špeciálne vyvinutej proti variantu omikron. Oznámenie prišlo deň po tom, čo aj konkurenčná spoločnosť Pfizer začala podobné skúšky.

Na archívnej snímke z 28. decembra 2021 ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dostal písomnú odpoveď Spojených štátov na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Moskvou. Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v dokumentoch chýba pozitívna reakcia na hlavnú otázku Ruska. "Hlavné otázky sa týkajú nášho jasného postoja ohľadom neprípustnosti ďalšieho rozširovanie NATO na východ a rozmiestňovanie útočných zbraní, ktoré by mohli ohrozovať územie Ruskej federácie," uviedol Lavrov. Podľa neho dokumenty zároveň obsahujú reakciu, ktorá umožňuje začať vážne rokovania, ale iba o druhoradých otázkach.


Bratislava Žiadne rozhodnutie o rozmiestnení zahraničných ozbrojených síl nebolo prijaté. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková, návrh na prípadné posilnenie ozbrojených síl členských krajín NATO v oblasti východnej hranice Aliancie je len jednou z možných alternatív vývoja situácie. O možnosti vyslať 1000 vojakov do Rumunska, Bulharska, Maďarska a na Slovensko informovala britská stanica Sky News.


Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry navrhuje podanie obžaloby na Ladislava B. v súvislosti s bytovým komplexom Bonaparte. Vyšetrovateľ dnes ukončil vyšetrovanie a spis predložil príslušnému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry.
Na archívnej snímke transparenty počas 10. protestu proti zlodejom v politike pred luxusným komplexom Bonaparte v Bratislave 22. augusta 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica


Bratislava - Cestovanie v regionálnej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji bude bezplatné aj vo februári. Oznámil to Bratislavský samosprávny kraj, ktorý už od januára kompenzuje výpadok autobusových spojov, ktorý vznikol nástupom nového dopravcu Arriva.


Bratislava - Tablety využívané pri Sčítaní obyvateľov, domov a bytov 2021 daruje štát obciam. Ako uviedol predseda parlamentu Boris Kollár, ide o takmer 6000 tabletov, ktoré samosprávy môžu použiť v školách či v zariadeniach pre seniorov. Hodnota jedného tabletu je na úrovni asi 200 eur.

Ilustračné foto.
Foto: TASR – Michal Svítok

Bratislava Do predloženého zákona o mediálnych službách sa majú dostať pozmeňujúce návrhy, ktoré sa týkajú voľby generálneho riaditeľa RTVS i kvót pre slovenskú hudbu v rádiách. Voľba šéfa RTVS má byť v parlamente verejná, do podielu slovenských pesničiek vo vysielaní sa má zarátavať aj hranosť medzi polnocou a 06.00 h.


Bratislava - Bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský podporil kampaň #WeRemember, ktorá súvisí s dnešným Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu. S nápisom #WeRemember sa odfotografoval počas stretnutia s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Richardom Dudom.

Na archívnej snímke z 28. novembra 2017 Ľubomír Jahnátek.
Foto: TASR - Marko Erd

Košice Uznesením o odvolaní Ľubomíra Jahnátka z postu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví z júna 2020 vláda SR porušila jeho základné právo na prístup k verejným funkciám a na inú právnu ochranu. Rozhodol dnes o tom Ústavný súd. Zároveň nevyhovel Jahnátkovmu návrhu na zrušenie uznesenia o jeho odvolaní.


Rím - Taliansky zbor voliteľov ani vo štvrtom kole hlasovania nezvolil nového prezidenta krajiny.


Liberec - Najmenej desať ľudí utrpelo dnes zranenia pri výbuchu v trojpodlažnom dome v českom meste Liberec.




Bratislava - Tlačová agentúra SR vysiela do dejiska zimnej olympiády štyroch svojich reportérov. Dianie na olympiáde budú pokrývať ostrieľaní redaktori Michal Tegza a Michal Runák, za fotoreportérov Martin Baumann a Jaroslav Novák. Všetci sa chystajú na let do Pekingu v sobotu 29. januára.


Madrid - Rafael Nadal nebude reprezentovať Španielsko v marcovom kvalifikačnom stretnutí Davisovho pohára reprezentačných družstiev tenistov. Neobjavil sa v nominácii nehrajúceho kapitána Sergiho Brugueru.