Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 1. apríla 2022 - 17.45 h.





Moskva - Rusko nepreruší od dnes dodávky zemného plynu do Európy. Platby v rubľoch, ktoré požaduje Moskva za plyn, ovplyvnia zúčtovania až od druhej polovice apríla a v máji, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Berlín/Moskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom oznámil, že sa sťahuje z nemeckého trhu. Urobil tak po tom, ako sa Rusko a Nemecko dostali do sporu pre požiadavku Ruska začať platiť za dodávky plynu v rubľoch a úvahy nemeckej vlády o zoštátnení aktív Gazpromu v krajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.



Moskva/Kyjev - Rusko a Ukrajina obnovili prostredníctvom videokonferencie mierové rokovania. Uviedol to vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP. Začiatok ďalšieho kola rokovaní potvrdila aj ukrajinská strana.



Ľvov - Ukrajinský generálny štáb oznámil, že ukrajinské ozbrojené sily dobyli naspäť 29 obcí v Kyjevskej a Černihivskej oblasti. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Ruská armáda na severovýchode Ukrajiny naďalej blokuje a ostreľuje mestá Černihiv a Charkov, dodal generálny štáb. Na juhovýchode Ukrajiny sa Rusi snažia obsadiť mestá Popasna, Rubižne a Mariupol, aby zväčšili územie separatistických republík, Luhanskej a Doneckej, uviedla ukrajinská armáda.

V pozadí stúpa dym po explózii v Ľvove, na západe Ukrajiny 26. marca 2022. Tri mohutné explózie bolo v sobotu počuť blízko mesta Ľvov na západe Ukrajiny.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Po dvojdňovom výpadku produkcie zo začiatku minulého týždňa opäť preruší Volkswagen Bratislava výrobu vo všetkých segmentoch, tentoraz na celý budúci týždeň. Dôvodom je nedostatok polovodičov, ale aj iných dielov.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta vyhrocovanie napätých vzťahov s Ruskom formálnymi gestami. Reagoval tak na výzvy, aby vypovedal dohodu o spolupráci medzi generálnymi prokuratúrami Slovenskej republiky a Ruskej federácie.



Bratislava - Potravinová bezpečnosť Európskej únie je prioritou pre najbližšie obdobie. Zhodli sa na tom v Bratislave zástupcovia agropotravinárskych samospráv krajín V4 a regiónu Troch morí. Podpísali komuniké, v ktorom okrem iného vyzvali Európsku komisiu, aby v súvislosti s pandémiou a konfliktom na Ukrajine výraznejšie preorientovala Spoločnú poľnohospodársku politiku Únie na produkciu potravín.



Brusel - Europol - policajný úrad Európskej únie - nasadil operačné tímy do európskych krajín, ktoré priamo susedia s Ukrajinou. Cieľom je lepšie chrániť Európsku úniu a utečencov z Ukrajiny pred rôznymi hrozbami organizovaného zločinu. Europol nasadil tímy v Litve, Poľsku, Rumunsku, Moldavsku a na Slovensku a ich nasadenie sa plánuje aj na území Maďarska.

Na archívnej snímke zo 16. januára 2015 je budova Europole v holanskom Haagu.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová poďakovala úspešným olympionikom a paralympionikom za vzornú reprezentáciu Slovenska. V Prezidentskom paláci uviedla, že v neľahkých časoch dokázali slovenskí športovci priniesť do domácností optimizmus a radosť.



Banská Bystrica - Novým riaditeľom Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici sa stal Marian Uhrin. S účinnosťou od dnes ho vymenoval minister obrany Jaroslav Naď.



Brusel - Európska komisia prijala návrh odporúčania pre Radu Európskej únie o premene hrivien na meny hostiteľských členských štátov pre osoby, ktoré utekajú pred vojnou na Ukrajine. V priemere na osobu by to malo byť okolo 300 eur.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Brusel - Peking si v súvislosti s vojnou na Ukrajine odmieta vybrať stranu, na ktorú sa postaví, a je aj proti deleniu sveta "na bloky". Predstaviteľom Európskej únie to na virtuálnom summite EÚ-Čína povedal čínsky premiér Li Kche-čchiang.



Budapešť - V nedeľu 3. apríla sa budú v Maďarsku konať v poradí deviate demokratické voľby do Národného zhromaždenia po zmene režimu v roku 1990. V deň volieb sa uskutoční aj referendum k otázke ochrany detí pred propagandou LGBTI.