Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. apríla 2022 - 17.45 h.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil dnes mesto Buča v Kyjevskej oblasti, v ktorom sa po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek - podľa správ ukrajinských činiteľov - našli telá približne 340 civilistov. Uviedla agentúra AFP.

Brusel - Európska únia vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou, ktorého úlohou bude zhromažďovať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ku ktorým došlo počas ruskej invázie. Poobede to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Moskva - Kremeľ na obed kategoricky odmietol akékoľvek obvinenia z toho, že ruské sily sú zodpovedné za zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúr AFP a Reuters pritom spochybnil pravosť záberov, ktoré zachytávajú telá civilistov ležiace na uliciach.

Ženeva - Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila popoludní "zdesenie" v súvislosti s fotografiami mŕtvych tiel obetí v ukrajinskom meste Buča blízko metropoly Kyjev, ktoré vznikli po stiahnutí ruských vojakov. Zároveň upozornila na možné vojnové zločiny. Uvádza agentúra AFP.
Členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy po uzatvorení volebných miestností v parlametných voľbách a referenda o zákone na ochranu detí 3. apríla 2022 v Budapešti.
Foto: TASR/AP

Budapešť - Maďarské parlamentné voľby boli dobre zorganizované a voliči mali na výber z viacerých názorovo odlišných strán. Volebný proces bol však poznačený prekrývaním informačných kampaní vlády, zaujatosťou médií a netransparentným financovaním volebných kampaní. Vyplýva to zo správy medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Ženeva - Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustilo už viac ako 4,2 milióna ľudí, vyplýva z nových údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, ktoré boli zverejnené dnes. Informuje agentúra AFP.

Bratislava - Od dnes prichádzajú na územie Slovenska prví českí vojaci v rámci posilňovania východnej hranice NATO. Malo by ísť približne o 200 vojakov, ktorí budú postupne prichádzať do výcvikového centra Lešť.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes dekrét obmedzujúci udeľovanie víz občanom tým krajín, ktoré Moskva považuje za "nepriateľské". Ide o reakciu na sankcie, ktoré na Rusko uvalil Západ pre vojenskú inváziu na Ukrajinu. Informovala agentúra Reuters.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Milan Kapusta

Bratislava - Od stredy sa má zrušiť povinnosť registrácie v eHranici. Takisto sa má zrušiť nosenie respirátorov v exteriéri okrem hromadných podujatí. Popoludní to oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Košice – Poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš upozorňuje na možnú ďalšiu utečeneckú vlnu z Ukrajiny. Aktuálne čísla hovoria o pomerne nízkych počtoch ukrajinských utečencov prichádzajúcich na Slovensko, treba sa však podľa neho pripraviť na zhoršenie situácie.

Bratislava - Okresný súd Bratislava III rozhoduje dnes o návrhu na väzbu pre bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M. a bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby Borisa B.

Bratislava - Podnikateľ Tomáš R., obvinený z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku ostáva vo väzbe. Popoludní o tom rozhodol Najvyšší súd.
Na archívnej snímke bývalý ruský novinár Ivan Safronov stojí medzi mrežami v súdnej sieni 7. júla 2020 v Moskve.
Foto: TASRAP

Moskva - Moskovský súd začal popoludní pojednávať v kauze známeho ruského novinára Ivana Safronova, ktorému za obvinenie z vlastizrady hrozí až 20 rokov väzenia. Safronov pred súdom vyhlásil, že sa necíti byť vinný.

Kyjev Z mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruské sily, už bolo zničených asi 90 percent. Povedal to, ako informuje agentúra AFP tamojší primátor Vadym Bojčenko.

Teherán - Irán sa vráti na rokovania do Viedne iba za účelom obnovenia jadrovej dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015. Vyhlásil to dnes hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde.

Bratislava – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu pripravilo spolu s učiteľmi či Úradom splnomocnenca vlády pre rómske komunity dokument s názvom Spolu v jednej lavici, ktorý prináša konkrétne riešenia desegregácie škôl. Uviedol to dnes minister Branislav Gröhling.