Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. apríla 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger odcestuje zajtra do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Na návštevu odcestuje spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o príspevkoch z fondov Európskej únie z dielne ministerky pre investície Veroniky Remišovej. Legislatíva upravuje právne vzťahy pri poskytovaní eurofondov z nového programového obdobia na roky 2021 – 2027.



Bratislava - Sankcie za výrazné prekročenie rýchlosti či za telefonovanie za volantom sa majú sprísniť. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú dnes odobrila vláda. Schváliť ju ešte musí parlament.



Bratislava - Vláda odobrila aj zmeny v preplácaní drahých moderných liekov z verejného zdravotného poistenia. Pacientom by ich tak po novom neschvaľovali zdravotné poisťovne na výnimky, ale boli štandardne uhrádzané.



Bratislava - Epidemiologická situácia na Slovensku sa zlepšuje. Klesá počet pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, počet hospitalizovaných pacientov, ako aj počty denných príjmov v nemocniciach. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prostredníctvom 12.724 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 5219 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 20 obetí.



Brusel/Štrasburg - Nové sankcie, ktoré bude Európska únia prijímať voči Rusku pre inváziu na Ukrajine, sa budú "skôr či neskôr" týkať aj ruskej ropy a zemného plynu. Počas rozpravy s poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu to uviedli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.



Dublin - Počas príhovoru prostredníctvom videomostu v írskom parlamente odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj váhavosť Európy v súvislosti so zákazom dovozu ruských energií, keď uviedol, že lídri niektorých krajín sa zaoberajú viac finančnými stratami ako vojnovými zločinmi.



Brusel - Predseda Európskej rady Charles Michel v prejave v Európskom parlamente vyhlásil, že členské krajiny EÚ by mali uvažovať o ponúknutí azylu ruským vojakom, ktorí chcú dezertovať z bojísk na Ukrajine. Zároveň vyjadril "pobúrenie nad zločinmi proti ľudskosti" a zločinmi voči nevinným civilistom v meste Buča i ďalších mestách.

Na archívnej snímke z 20. februára 2022 predseda Európskej rady Charles Michel.
Foto: TASR/AP


Berlín - Satelitné zábery z marca, ktoré má Nemecko k dispozícii, poskytujú závažné dôkazy odporujúce tvrdeniam Ruska, že jeho sily neboli zapojené do zabíjania civilistov ukrajinskom v meste Buča. Novinárom to povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit.



Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že vojna na Ukrajine môže trvať ešte mesiace či dokonca roky, zatiaľ totiž nič nenasvedčuje tomu, že by ruský prezident Vladimir Putin upustil od svojich ambícií ovládnuť celú Ukrajinu.



Kyjev - Ukrajinská vláda vyzvala obyvateľov východnej časti krajiny, aby z oblasti okamžite odišli, inak budú v akútnom ohrození života. Ruská armáda sa totiž podľa Kyjeva pripravuje na novú ofenzívu na východe Ukrajiny.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán dnes telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Navrhol mu okamžité vyhlásenie prímeria na Ukrajine a tiež usporiadanie budapeštianskej schôdzky s európskymi lídrami - francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.



Mariupol - Starosta obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupol, ktoré čelí intenzívnym útokom ruských síl, obvinil Rusko z prevádzkovania mobilných krematórií s cieľom zničiť dôkazy o zabíjaní civilistov.



Bratislava - Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si tento rok prevezmú v sobotu (9. apríla) herečka Emília Vášáryová a filmová a literárna vedkyňa Jelena Paštéková.



Le Dude - Slovenský cyklista Peter Sagan odstúpil z pretekov Circuit Cycliste Sarthe - Pays de la Loire vo Francúzsku. Približne 40 kilometrov pred cieľom dnešnej 2. etapy zosadol z bicykla a odišiel do tímového autobusu.