Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. apríla 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Slovensko podporuje vytvorenie medzinárodného tribunálu na potrestanie vojnových zločincov na Ukrajine. Premiér Eduard Heger preto ponúkne ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému tím odborníkov na vyšetrovanie vojnových zločinov v Buči a ďalších mestách. Pomôže so zdokumentovaním svedectiev Ukrajincov, ktorí utiekli pred vojnou. Predseda vlády o tom informoval na tlačovej konferencii. Slovenský premiér dnes večer odcestuje do Kyjeva spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a so šéfom úniovej diplomacie Josepom Borrellom. Stretnutie s ukrajinským prezidentom ich čaká zajtra.



Bratislava - Inflačná pomoc štátu slovenským občanom v núdzi by mala dosiahnuť asi 133 miliónov eur. Uviedol to na tlačovej konferencii v návrhu minister práce Milan Krajniak. Pomoc je rozčlenená na tri skupiny osôb a mala by byť vyplatená do konca júna.



Berlín/Kyjev - Nemecko zachytilo vo vysielačkách odkazy ruských vojakov, v ktorých údajne priznávajú, že zabili civilistov v ukrajinskom meste Buča. Dnes o tom informoval celoštátny nemecký magazín Der Spiegel, správu následne priniesol aj portál britskej spravodajskej stanice Sky News.

Ukrajinskí vojaci vynášajú telá štyroch zabitých civilistov zo zhoreného auta v meste Buča na predmestí Kyjeva počas 41. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 5. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Brusel - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba zdôraznil, že jeho krajina potrebuje dodávky zbraní od členských štátov NATO do niekoľkých dní, inak bude neskoro.



Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo ukrajinských vyjednávačov, že im nezáleží na ukončení bojov, keďže od mierových rozhovorov v Istanbule zmenili svoje požiadavky. Ukrajinská strana medzičasom vyzvala Kremeľ, aby na znak svojej pripravenosti na dialóg obmedzil svoje útoky. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.



Bratislava - Pomoc ľuďom, ktorí na Slovensku našli útočisko pred vojnou na Ukrajine, pokračuje. Povedal to minister práce Milan Krajniak. Na Slovensko doteraz prišlo podľa neho 308.454 ľudí. Spresnil, že o dočasné útočisko požiadalo 63.185 osôb. Za týždeň narástla zamestnanosť odídencov z Ukrajiny o 78 percent.



Praha - Vojna na Ukrajine je aktom agresie, ktorý mnohých z nás prekvapil, takto zhodnotil prebiehajúci konflikt vo východnej Európe český prezident Miloš Zeman. Zároveň označil Rusov – pretože zaútočili na Ukrajinu – za bláznov. Poznamenal, že Česko by malo pomôcť Ukrajine aj utečencom. Taktiež súhlasí s dodávkou tankov z Česka na Ukrajinu.



Praha - Kancelária českého prezidenta Miloša Zemana obvinila spravodajský portál iROZHLAS.cz zo šírenia lživých informácií o údajnom zničení utajovaných dokumentov.



Bratislava – Prvá pomoc bola úspešná, vďaka nej sa podarilo udržať množstvo pracovných miest. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva financií na základe výsledkov analýzy Inštitútu finančnej politiky a Útvaru hodnoty za peniaze. Analýza hodnotila efektivitu Prvej pomoci poskytovanej štátom pre podnikateľov a firmy počas pandémie.



Berlín/Kyjev - Ukrajinská vláda dnes vyzvala obyvateľov východnej časti územia republiky, aby opustili Ruskom napadnuté oblastí, v ktorých sa momentálne najintenzívnejšie bojuje, a oznámila, že očakáva otvorenie desiatich humanitárnych koridorov pre civilistov. TASR prevzala správu od agentúry DPA.



Bratislava - Stavovské organizácie v zdravotníctve vyzývajú vládu, aby dala verejný prísľub, kedy a ako plánuje riešiť požiadavky na zvýšenie ich platov.



Bratislava - Generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra Marián Dritomský už požiadal o ukončenie služobného pomeru. Skončí k záveru mája.



Bratislava - Ministerstvo vnútra požiadalo obce, aby akceptovali aj neskôr podané žiadosti o príspevok za ubytovanie odídencov a prispôsobili náporu svoje úradné hodiny.



Minsk - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že jeho krajina musí byť zapojená do rokovaní o vyriešení konfliktu na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.



Berlín - Poslanci nemeckého Spolkového snemu odmietli návrh podporovaný vládou zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre obyvateľov starších ako 60 rokov.



Bratislava - Hokejový klub Slovan Bratislava oficiálne uviedol do svojej siene slávy Ľubomíra Višňovského.
Slávnostný ceremoniál uvedenia Ľubomíra Višňovského do Siene slávy Slovana a vyvesenie pamätnej vlajky s č. 17 pred prvým semifinálovým zápasom Kaufland play off Tipos extraligy HC Slovan Bratislava - HC Košice 7. apríla 2022 v Bratislave. Na snímke uprostred Ľubomír Višňovský s rodinou.
Foto: FOTO TASR - Martin Baumann



Bratislava - Slovenská hokejová reprezentácia odohrá pred MS vo Fínsku šesť prípravných duelov. Postupne sa stretne v dvojzápasoch s Českom a Nemeckom, v poslednom bloku prípravy odohrá stretnutia s Francúzskom a Nórskom.