Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 8. apríla 2022 - 17.45 h.


Bratislava - Premiér Eduard Heger dnes potvrdil, že Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Zároveň zdôraznil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine.

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej darovaním obranného systému S-300 Ukrajine pomáhame znížiť počet civilných obetí tragického konfliktu, a o to musí všetkým v tejto chvíli ísť.

Ochrana a obrana Slovenska je plne zabezpečená, uviedol minister obrany Jaroslav Naď. Systém protivzdušnej obrany S-300 nahradí štvrtá batéria systému Patriot. Doraziť má v priebehu budúceho týždňa a poskytnú ju americkí spojenci.
Na archívnej snímke z 29. mája 2001 nabíjanie rakety kompletu S-300.
Foto: Daniel Veselský/TASR


Londýn - Členské krajiny Severoatlantickej aliancie sú pripravené zásobovať Ukrajinu v boji proti Rusku zbraňami celé roky, potvrdil v rozhovore pre britskú rozhlasovú stanicu BBC 4 generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Bratislava - Štát by mal prijať všetky potrebné systémové kroky, aby dal rómskym deťom rovnaké šance uplatniť sa a sebarealizovať sa. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla po dnešnom prijatí rómskych študentov pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Premiér Eduard Heger pri tejto príležitosti vyhlásil, že musíme bojovať proti rasizmu a diskriminácii, ktoré vytláčajú Rómov z trhu práce na okraj spoločnosti.



Oravská Polhora - Vláda bude musieť podľa predsedu Národnej rady Borisa Kollára spustiť masívnu výstavbu nájomných bytov. Zdôraznil, že je to v tejto dobe obzvlášť dôležité, najmä v súvislosti s nárastom cien hypoték, stavebných materiálov či migračnou vlnou z Ukrajiny. Šéf parlamentu to povedal počas návštevy Oravskej Polhory, kde dnes odovzdali do užívania 19 nájomných bytov.



Kyjev - Delegácia na čele s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ktorej súčasťou je aj slovenský premiér Eduard Heger a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, navštívila dnes popoludní mesto Buča, kde boli objavené desiatky tiel civilistov. Premiér Heger v tejto súvislosti víta iniciatívu predsedníčky EK, ktorá chce vytvoriť európske vyšetrovacie tímy.
Slovenský premiér Eduard Heger (desiaty zľava), predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (uprostred) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (trinásty zľava) sa pozerajú na telá obetí civilistov zabalených v čiernych vreciach v ukrajinskom meste Buča pri Kyjeve počas 44. dňa ruskej invázoie na Ukrajinu v piatok 8. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Raketový útok na železničnú stanicu v ukrajinskom meste Kramatorsk si dnes ráno vyžiadal najmenej 50 obetí, medzi ktorými bolo aj päť detí. Podvečer údaje o počte obetí spresnil gubernátor ukrajinskej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.



Kyjev/Brusel/Moskva - Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je raketový útok na železničnú stanicu v meste Kramatorsk úmyselným útokom na civilistov. Predseda Európskej rady Charles Michel obvinil Rusko z "hrozného" raketového útoku. Ruské ministerstvo obrany zodpovednosť za útok v Kramatorsku poprelo.



Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine sa môže skončiť v dohľadnej budúcnosti, keďže sa darí plniť jej stanovené ciele a ruskí vojaci i vyjednávači si plnia svoju prácu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.



Moskva - Moskva sa rozhodla vyhostiť 45 poľských diplomatov, oznámilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Moskva takýto krok podnikla v reakcii na nedávne oznámenie Varšavy o vyhostení rovnakého počtu ruských diplomatov z Poľska.



Žilina - Vo veľkokapacitnom centre na Poštovej ulici v Žiline vybavia odídenci z Ukrajiny na jednom mieste všetko dôležité, navyše, jeho kapacitu dokážu operatívne zvýšiť na 1200 ľudí za deň. Po predstavení centra o tom na brífingu informoval minister vnútra Roman Mikulec.
Otvorenie veľkokapacitného centra, zriadeného z dôvodu pretrvávajúceho vojenského konfliktu na Ukrajine a pomoci utečencom na Poštovej ulici v Žiline 8. apríla 2022.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Bratislava - Slovensko v roku 2021 výrazne zlepšilo výber dane z pridanej hodnoty, keď daňová medzera medziročne klesla o 4,7 percentuálneho bodu na 12,1 %. Na tlačovej konferencii to povedal minister financií Igor Matovič. Toto zlepšenie výberu DPH podľa ministra prinieslo do štátneho rozpočtu, navyše 360 miliónov eur.



Banská Bystrica - Odsúdenému niekdajšiemu členovi východoslovenského podsvetia Branislavovi Adamčovi vymeral Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, nový trest 25 rokov. Predtým mal doživotie. Senát súdu musel konať, pretože Adamčo v inej trestnej veci uspel so žiadosťou o obnovu konania.