Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 25. apríla 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Mandátový a imunitný výbor Národnej rady sa bude žiadosťou na vzatie poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby zaoberať v stredu (27.4.).

- Plénum Národnej rady by sa malo žiadosťou na vzatie Roberta Fica do väzby zaoberať vo štvrtok (28. 4.) ráno.

Košice - Situácia na Ukrajine bola jednou z tém dnešného stretnutia predsedov parlamentných eurovýborov Vyšehradskej štvorky v Košiciach. Ako pre TASR uviedla predsedníčka Výboru NR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS), zhodu našli vo viacerých oblastiach, čo považuje za kľúčové posolstvo pre európskych, ale aj ukrajinských partnerov.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude od pondelka 25. apríla do piatka 29. apríla 2022 úradovať z Košíc. Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (tretia zľava), minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina, štvrtý vľavo), košický župan Rastislav Trnka (tretí sprava) a primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (štvrtý sprava) počas poklepania základného kameňa obchvatu Košíc v Košiciach v pondelok 25. apríla 2022.
Foto: TASR - František Iván

Košice - Za účasti prezidentky Zuzany Čaputovej dnes v Košiciach slávnostne poklepkali základný kameň stavby rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany. Nový 14-kilometrový úsek bude súčasťou juhovýchodného obchvatu krajského mesta a prepojí diaľnicu D1 s rýchlostnou cestou R4. Hotový by mal byť v roku 2025, potvrdil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Spišská Nová Ves - Na obnovu domova dôchodcov v Spišskej Novej Vsi, ktorý koncom marca zničil rozsiahly požiar, daruje predseda vlády Eduard Heger 200.000 eur. O vyčlenení financií z rezervy predsedu vlády informoval Heger po stretnutí s vedením dotknutého zariadenia na sociálnej sieti.

Bratislava - Slovensko rokuje intenzívne s EÚ o náhrade za vojenský materiál darovaný Ukrajine. Rokovania sa týkajú aj refundácie systému protivzdušnej obrany S-300. Vyplýva to z vyjadrenia ministra obrany Jaroslava Naďa na sociálnej sieti.
Na snímke priestory nového vakcinačného centra pri príležitosti jeho otvorenia vo Fakultnej nemocnici v Trnave v pondelok 25. apríla 2022.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Trnava - Fakultná nemocnica Trnava zrekonštruovala priestory vakcinačného centra a oddelenia kardiológie. Otvorenie týchto priestorov sa uskutočnilo dnes za účasti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

Bratislava - Minister životného prostredia Ján Budaj chce zakázať vjazd vozidiel na horské chaty, a to najmä vo Vysokých Tatrách. Zároveň chce s horskými chatármi diskutovať o redukcii odpadu, ktorý vytvárajú.

Bratislava - Vladyka Ján Babjak sa zriekol riadenia Prešovskej archieparchie. Jeho rozhodnutie už prijal aj pápež František, ktorý zároveň menoval vladyku Petra Rusnáka, bratislavského eparchu, za apoštolského administrátora sede vacante Prešovskej archieparchie.

Washington - Prezident USA Joe Biden dnes nominoval na post veľvyslankyne na Ukrajine Bridget Brinkovú, doterajšiu ambasádorku Spojených štátov na Slovensku. TASR prevzala správu zo stanice Fox News.

Moskva/Washington - Rusko varovalo Spojené štáty, aby už neposlali Ukrajine ďalšiu dodávku zbraní. V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija-24 to povedal veľvyslanec Moskvy vo Washingtone Anatolij Antonov, podľa ktorého by dodávky ďalších zbraní zo strany USA ešte viac zhoršili situáciu a vyostrili konflikt na Ukrajine.
Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v Berlíne 5. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Berlín - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil dôvod, ktorým ruský prezident Vladimir Putin odôvodňuje, prečo Rusko začalo vojnu na Ukrajine, za "zlomyseľný cynizmus".

Moskva/Berlín - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že vyhlásilo za nežiadúce osoby 40 nemeckých diplomatov. Podľa rezortu je to reakcia na "nepriateľské kroky" Berlína, ktorý začiatkom apríla vyhostil z Nemecka obdobný počet ruských diplomatov pre vojnu na Ukrajine.

- Nemecko reagovalo s nesúhlasom na rozhodnutie ruského ministerstva zahraničných vecí vyhostiť z Ruska 40 nemeckých diplomatov.

Kyjev - Najmenej päť osôb prišlo o život a ďalších 18 utrpelo zranenia počas dnešných ruských útokov na železničnú infraštruktúru v západoukrajinskej Vinnyckej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Na archívnej snímke Japonka Kene Tanakaová pózuje s certifikátom Guinnesovej knihy svetových rekordov, ktorá ju označila za najstaršieho žijúceho človeka na svete v domove dôchodcov v meste Fukuoka na japonskom juhozápade.
Foto: TASR/AP

Tokio - Vo veku 119 rokov zomrela v Japonsku najstaršia osoba na svete Kane Tanakaová. Dnes o tom informovali miestne orgány. Japonsko má podľa údajov Svetovej banky najstaršiu populáciu na svete – až 28 percent obyvateľstva je starších viac ako 65 rokov.

Mníchov - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji ATP v Mníchove. V úvodnom kole zdolal v slovenskom derby "lucky losera" Norberta Gombosa po trojsetovej bitke 6:1, 3:6, 7:6 (7).