Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 29. apríla 2022 - 17.45 h.





Bratislava - Poľsko je pripravené po uzemnení stíhačiek MiG-29 chrániť vzdušný priestor Slovenskej republiky. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval po rokovaní so svojím poľským partnerom Mariuszom Blaszczakom.



JasovPrezidentka Zuzana Čaputová považuje za potrebné prijímať adresné, nie plošné opatrenia. Debata o sociálnych opatreniach v reflexii na zdražovanie, ktoré minulý týždeň predstavila vláda, podľa nej ešte nemôže byť uzavretá. "Je už veľmi vysoký čas. Začína nám piaty mesiac v roku, zdražovanie je tu už niekoľko mesiacov, už je treba prijať naozaj jasné, razantné, adresné opatrenia," uviedla prezidentka Čaputová.



Bratislava - Súčasný zdravotný systém nie je udržateľný. Na konferencii ITAPA Health & Care to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Ak si chceme zachovať úroveň zdravotníctva, ktorú máme dnes, potrebujeme ročne o miliardu eur viac," povedal minister Lengvarský.



Bratislava - V Národnej rade dominovali poslanci Smeru-SD, ktorí počas rokovania o žiadosti prokuratúry o vzatie lídra Smeru-SD a poslanca Roberta Fica do väzby hovorili o snahe kriminalizovať a následne zlikvidovať opozíciu. Poslanci budú v rokovaní aktuálnej 65. schôdze pokračovať v utorok 3. mája. Na programe majú termínované body. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel uviedol, že na poslaneckom grémiu zaznel návrh, aby sa v utorok ráno pokračovalo ešte v diskusii o návrhu prokuratúry.



Bratislava - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odmieta zneužívanie pohrebu svojho otca, na ktorom sa zúčastnila aj šéfka mandátového a imunitného výboru parlamentu Anna Andrejuvová. Uviedol to v reakcii na kritiku Roberta Fica, ktorý namieta zaujatosť predsedníčky výboru.



Vatikán/Bratislava - Pápež František by sa s ruským patriarchom Kirillom mohol stretnúť v Bratislave. Tvrdí to Catholic News Agency. Tlačová kancelária Svätej stolice na otázku TASR o možnom bratislavskom cirkevnom samite reagovala s tým, že k prípadnému stretnutiu pápeža s patriarchom nateraz nevie poskytnúť žiadne podrobnejšie informácie.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár odcestoval do Vatikánu, kde sa zúčastní na ďakovnej púti za návštevu pápeža Františka, ktorá sa koná od dnes do zajtra. Predseda parlamentu položí aj vence k hrobu svätého Cyrila v Bazilike svätého Klimenta a k pamätnej tabuli Milana Rastislava Štefánika pri Oltári vlasti. Navštívi pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Zajtra sa zúčastní na ďakovnej púti a na audiencii u pápeža Františka.



Banská Bystrica - O post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja sa v jesenných komunálnych voľbách bude uchádzať nezaradený poslanec Národnej rady Miroslav Suja.



Bratislava - Vo veku 75 rokov zomrel člen zakladateľského tímu a dlhoročný riaditeľ Slovenského národného múzea – Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.



Peking - Čína obvinila Severoatlantickú alianciu z neustáleho vytvárania konfrontácií a problémov. Vyplýva to z vyjadrení hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pina. Ide o reakciu na vyjadrenia šéfky britského rezortu diplomacie Liz Trussovej, ktorá Pekingu odkázala, "aby hral podľa pravidiel", a kritizovala ho za to, že odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu.



Londýn - Británia pošle na Ukrajinu špecializovaný tím na pomoc pri zhromažďovaní dôkazov a stíhaní páchateľov údajných vojnových zločinov. Dnes to oznámilo britské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.



Londýn - Súd v Londýne poslal bývalého nemeckého tenistu Borisa Beckera na dva a pol roka do väzenia. Šesťnásobného grandslamového šampióna uznal za vinného z nelegálnej manipulácie s peniazmi po vyhlásení bankrotu v roku 2017.



Paríž - Organizátori grandslamového turnaja Roland Garros nebudú nasledovať príklad Wimbledonu a nezakážu štart individuálnych tenistov z Ruska a Bieloruska na podujatí.