Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 2. mája 2022 - 17.45 h.



Londýn - Slovensko v tejto chvíli nie je pripravené vzdať sa dodávok ruských surovín, avšak robí všetko pre to, aby sa stalo menej závislé od ruského plynu. Povedal to predseda vlády Eduard Heger v relácii HARDtalk, ktorú odvysielala britská verejnoprávna televízia BBC. Heger tiež poznamenal, že napriek vojne na Ukrajine sa priame nebezpečenstvo pre Slovensko nezvyšuje.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že z Ukrajiny bolo do Ruska alebo na iné miesta proti svojej vôli odvlečených už pol milióna obyvateľov. Informovala dnes agentúra AP.



Kyjev - Ukrajinská armáda napoludnie oznámila, že Rusko presunulo časť svojich síl z juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol na východ, kde sa zapoja do tamojšej ofenzívy. Uvádza agentúra AP.



Bratislava - Obvinený advokát Marek P. bude stíhaný vo väzbe. Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd, keď vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry proti predošlému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu.
Obvinený advokát Marek P. prichádza na hlavné pojednávanie na Najvyšší súd SR v Bratislave v pondelok 2. mája 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Kišiňov - Rusko sa pokúsi otvoriť nový front vojny na Ukrajine z Moldavska. Napísal to dnes britský denník The Times, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje z prostredia ukrajinskej armády.



Berlín - Nemecko odsúdilo popoludní vyhlásenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý v rozhovore pre taliansku televíziu naznačil, že nacistický vodca Adolf Hitler mal židovský pôvod. Uvádzajú agentúry Reuters a AFP.



Washington - Tempo rastu inflácie sa môže zrýchliť viac, ako svetoví centrálni bankári v súčasnosti očakávajú. Upozornil na to Kenji Okamura, zástupca generálnej riaditeľky Medzinárodného menového fondu.



Kyjev - Pri ruskom raketovom útoku bol dnes zasiahnutý strategicky dôležitý most cez ústie rieky Dnester v Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny. S odvolaním sa na miestne úrady to uviedla agentúra Reuters.



Ženeva – Už viac ako päť a pol milióna ľudí utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z 24. februára, vyplýva z dnešných údajov OSN. Najviac ľudí prekročilo podľa údajov ukrajinskú hranicu smerom do Poľska, kam od začiatku ruskej vojenskej invázie prišli už vyše tri milióny utečencov z Ukrajiny.
Na snímke ukrajinská rodina sedí na lavičke vo farbách ukrajinskej vlajky pri príležitosti Dňa Zeme na sídlisku Zapotôčky v Prievidzi v piatok 22. apríla 2022.
Foto: TASR - Alexandra Moštková


Bratislava - Už 13 % ukrajinských odídencov si našlo na Slovensku prácu, 40 % pozícií obsadených odídencami však vyžaduje len základné vzdelanie. Vyplýva to z analýzy Inštitútu sociálnej politiky.



Bratislava - Ministerstvo vnútra vyplatilo na základe výkazov takmer 2,5 milióna eur ako refundáciu za ubytovanie utečencov z Ukrajiny. Samosprávy ich jednotlivým prenajímateľom následne vyplatia do piatich pracovných dní.



Bratislava - Koaliční poslanci vyzývajú Smer-SD, aby prestal v parlamente robiť obštrukcie a umožnil rokovanie aj o iných témach, ako je žiadosť o súhlas s vydaním Roberta Fica do väzby. Hovoria napríklad o návrhoch na pomoc ľuďom.

Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (SMER-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Praha - Česko doteraz poskytlo Ukrajine vojenskú pomoc za takmer tri miliardy korún. Oznámilo to ministerstvo obrany ČR, ktoré však z bezpečnostných dôvodov neuviedlo ďalšie podrobnosti. Informoval popoludní portál Novinky.cz.



Helsinki - Fínsko sa rozhodne požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii 12. mája. Informoval o tom fínsky denník Iltalehti s odvolaním sa nemenované zdroje s prostredia tamojšej vlády.



Bratislava - Slovenskí a českí záchranári by mali spolupracovať v prihraničných oblastiach. V súčasnosti sa dokončujú zmluvy o spolupráci záchranných systémov. Po poobedňajšom rokovaní s ministrom zdravotníctva ČR Vlastimilom Válkom to avizoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.



Bratislava - Finále 53. ročníka futbalového Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2021/2022 sa uskutoční v nedeľu 8. mája aj s divákmi na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Na snímke Národný futbalový štadión počas kontrolného dňa 12. decembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer



Bratislava - Tomáš Tatar potvrdil, že posilní slovenskú hokejovú reprezentáciu na majstrovstvách sveta vo Fínsku (13. až 29. mája). Útočník New Jersey Devils bol chorý, no dnes informoval na sociálnej sieti Instagram o svojej účasti.