Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 3. mája 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Na Slovensku sa bude opravovať a modernizovať ukrajinská bojová technika. Štátna akciová spoločnosť Konštrukta - Defence už uzatvorila kontrakt.

Bratislava - Smer-SD mrzí, že sa niektorí ľudia na nitrianskom proteste v nedeľu 1. mája neudržali a povedali, "čo si myslia o prezidentke a mohlo sa jej to dotknúť". Vulgarizmy na adresu Zuzany Čaputovej, ktoré odzneli počas protestného zhromaždenia organizovaného Smerom-SD, odsúdili viacerí koaliční politici a zároveň sa jej ospravedlnili. Prezidentka sa na sociálnej sieti poďakovala za podporu. Podotkla, že voľba politického slovníka aj nástrojov politického boja sú vizitkou predstaviteľov Smeru-SD.
Na archívnej snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie po zasadnutí vedenia strany Smer-SD 21. apríla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Pezinok - Generálny prokurátor Maroš Žilinka si v roku 2017, keď mala byť pripravovaná jeho vražda, nevšimol žiadne mimoriadne udalosti a ani okolnosti. Povedal to na dnešnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý prípad prejednával spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka. Bývalý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky vyhlásil, že jeho vražda nebola dokonaná len zhodou náhod.

Pezinok - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic pred senátom Špecializovaného trestného súdu uviedol, že mali s obžalovaným Marianom K. právne spory. Okrem iného sa mali tieto spory týkať podozrenia z prania špinavých peňazí Privatbankou. Odmietol, že by v minulosti viedol komunikáciu s obžalovanou Alenou Zs. Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová po Lipšicovom výsluchu prerušila hlavné pojednávanie. Pokračovať by malo 24. mája.

Štrasburg - Politická frakcia socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente a šéfka europarlamentu sú oboznámení s trestným stíhaním predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Uviedla to europoslankyňa Monika Beňová. Osem slovenských europoslancov včera vyzvalo vedenie frakcie S&D na prehodnotenie členstva Smeru-SD v tejto politickej skupine. Dôvodom majú byť nezlučiteľné postoje členov strany s princípmi a hodnotami Európskej únie.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozlúčila s generálmajorom Ozbrojených síl Slovenskej republiky Štefanom Kovácsom, ktorý po 37 rokoch odchádza do výslužby.
Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ministerstvo dopravy a výstavby spúšťa prvú výzvu z plánu obnovy na rozvoj cyklodopravy za 36,5 milióna eur.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o odvetných ekonomických sankciách v reakcii na "nepriateľské kroky niektorých cudzích štátov a medzinárodných organizácií". Prezident dal vláde pokyn, aby do desiatich dní pripravila zoznam osôb a subjektov, na ktoré sa budú odvetné sankcie vzťahovať.

Kyjev - Organizácia Spojených národov oznámila, že zo železiarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré už dva mesiace obliehajú ruské sily, sa podarilo úspešne evakuovať 101 civilistov. Išlo o spoločnú operáciu Organizácie Spojených národov a Červeného kríža.

Budapešť - Ukrajinská veľvyslankyňa v Budapešti Ľubov Nepopová požiadala maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa o stretnutie, aby získala informácie o tom, čo presne povedal premiér Viktor Orbán pápežovi Františkovi o ukončení vojny na Ukrajine. Maďarský premiér Orbán počas aprílovej návštevy vo Vatikáne pápežovi Františkovi údajne povedal, že Rusi plánujú ukončiť vojnu na Ukrajine 9. mája.
Na archívnej snímke ukrajinský vojak odpočíva na stanovišti v Charkove 22. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Marián Vajda sa stal hlavným trénerom slovenského tenistu Alexa Molčana. Bývalý úspešný kouč Novaka Djokoviča bol pri všetkých grandslamových tituloch Srba a priviedol ho k postu svetovej jednotky. Vajda sa dohodol s Alexom Molčanom na spolupráci do konca roka a bude ho sprevádzať na turnajoch ATP.