Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 6. mája 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Aktuálna forma pomoci Ukrajine i asistencia pri náprave vojnových škôd boli témami rozhovoru predsedu vlády Eduarda Hegera s predstaviteľmi ukrajinsko-slovenskej skupiny priateľstva, medzi ktorými boli poslanci politickej strany Sluha ľudu.



Bratislava - Červený kríž sa stal symbolom ľudskej solidarity, pomoci a dobra. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá dnes pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca prijala jeho zástupcov na Slovensku.



Sliač – Slovensko uvažuje o dodávkach bojových vozidiel pechoty či tankov T-72 na Ukrajinu. Musí mať ale za ne adekvátnu náhradu. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď.



Kyjev - Ukrajinskí obrancovia oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol dnes obvinili ruské sily z ostreľovania počas evakuácie civilistov napriek tomu, že Moskva vyhlásila od včera v oblasti zničeného závodu trojdňové humanitárne prímerie. Počas ruského útoku zomrel údajne jeden ukrajinský vojak a šiesti ďalší utrpeli zranenia. TASR prevzala správu z agentúry AFP.



Budapešť/Moskva - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán urobil rozumný krok tým, že odmietol podporiť embargo EÚ na dovoz energonosičov z Ruska, ktoré by bolo "zničujúce pre hospodárstvo jeho krajiny, a tiež šialené sankcie voči hodnostárom ruskej pravoslávnej cirkvi", napísal na sociálnej sieti Telegram podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý prezident Dmitrij Medvedev.



Bratislava - Potratová legislatíva sa ani tentoraz meniť nebude. Nezaradení poslanci Národnej rady a poslanci pôsobiaci v ĽSNS neuspeli s predloženými novelami. Plénum tiež preberalo napríklad návrh zákona o príspevku na predprimárne vzdelávanie dieťaťa. Poslanci sa k rokovaniu na 65. schôdzi vrátia v utorok 10. mája.



Bratislava - Rezort vnútra Slovenskej republiky pripravuje novelu zákona, ktorou sa zavedú integrované bezpečnostné centrá.



Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo špekulácie o možnom použití jadrových zbraní v konflikte na Ukrajine s tým, že tento krok by nebol v súlade s ďalšími cieľmi Kremľa. TASR správu prevzala od agentúry DPA.



BratislavaJe neprípustné, ak Sme rodina ustúpi z niektorých preferencií, ale druhá strana, naopak, eskaluje požiadavky. Minister práce Milan Krajniak tak reagoval na vyjadrenia poslanca Petra Cmoreja zo strany SaS, ktorý podmienil hlasovanie SaS o Krajniakovom návrhu zákona o sociálnom poistení predložením ústavného zákona o dôchodkoch.



Bratislava - Koaličná rada by sa v pondelok 9. mája mala zaoberať aj situáciou z uplynulého týždňa a spormi medzi partnermi.



Ženeva - Na Ukrajine je zablokovaných takmer 25 miliónov ton obilia. Povedal to predstaviteľ OSN pre výživu a poľnohospodárstvo s tým, že krajina nie je schopná dostať obilie na trhy pre zablokované čiernomorské prístavy a problémy s infraštruktúrou. Práve tieto blokády sú považované za hlavný dôvod súčasných cien potravín vo svete.



Bratislava - Obchody na Slovensku budú v nedeľu 8. mája zatvorené, je štátny sviatok, Deň víťazstva nad fašizmom.



Minsk - Bieloruský súd odsúdil ruskú priateľku zadržaného bieloruského novinára Ramana Prataseviča Sofju Sapegovú na šesť rokov väzenia za "podnecovanie sociálnej nenávisti".



Riga - Tlačené vydanie ruských liberálnych protikremeľských novín Novaja gazeta sa dnes vrátilo na pulty stánkov, tentoraz však v európskej verzii a v Lotyšsku.



Bratislava - Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič dostal pokutu 250 eur za nedodržiavanie pandemických opatrení.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán avizoval výrazné zmeny v novej vláde po vyhratých parlamentných voľbách.



Paríž - Strana francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona La Republique En Marche (Republika v pohybe; LREM) si zmenila názov na Renaissance (Obroda).



Zvolen - V extraligovom klube HKM Zvolen už pre sezónu 2022/2023 nepočítajú so službami brankára Robina Rahma, útočníka Radovana Puliša a Juraja Mikúša a ďalších deviatich hráčov.



Trnava - Futbalistov Spartaka Trnava povedie vo finále Slovenského pohára v úlohe kapitána Martin Škrtel. Vyvrcholenie pohárovej súťaže je na programe v nedeľu 8. mája o 17.30 h na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave, súperom "andelov" bude ich úhlavný rival a obhajca trofeje Slovan.