Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 10. mája 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za solidaritu a pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine. Vo videopríhovore poslancom Národnej rady vyzval na pokračovanie pomoci, a to v obrannej oblasti, v téme sankcií i v podpore európskej perspektívy Ukrajiny. Vyzval Slovensko, aby bolo hlasom Ukrajiny v Európskej únii.



Bratislava - Naďalej urobíme všetko, čo je v našich silách, aby Ukrajina vyšla z tejto vojny ako víťaz a Rusko bolo porazené. Premiér Eduard Heger to uviedol v reakcii na videopríhovor ukrajinského prezidenta Zelenského.



Bratislava - Ukrajina dostane od Slovenska takú pomoc, akú bude vedieť naša krajina poskytnúť. Zhodli sa minister obrany Jaroslav Naď a šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Minister obrany tvrdí, že diskusia o poskytnutí stíhačiek Ukrajine neprebieha. Ivan Korčok zopakoval, že Ukrajine treba dať kandidátsky status na vstup do Európskej únie.



Bratislava - Poslanci Národnej rady prijali uznesenie, ktorým odsúdili činy Ruskej federácie, prezidenta Ruska Vladimira Putina, ako aj ruských ozbrojených síl a ich veliteľov voči Ukrajine. Označili to za akt bezdôvodnej vojenskej agresie vrátane zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.



Bratislava - Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí sa budú môcť konať skôr. Ľudia s nariadenou karanténou alebo izoláciou pre ochorenie COVID-19 budú môcť voliť. Vyplýva to zo zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania pre tieto spojené voľby, ktorý schválila Národná rada.



Žilina - Výnimočnú operáciu ramennej kosti 15-ročného pacienta uskutočnil dnes vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline tím primára oddelenia pediatrickej ortopédie Juraja Popluhára. Ide o prvú operáciu tohto druhu v rámci Slovenskej a Českej republiky.



Brusel - Európska únia obvinila ruské úrady, že 24. februára hodinu pred vojenským vpádom na Ukrajinu vykonali kybernetický útok proti satelitnej sieti spoločnosti Viasat s cieľom pripraviť pôdu pre svoju nevyprovokovanú a neopodstatnenú inváziu. Ide o prvý prípad, keď Únia oficiálne obvinila ruské orgány z vykonania kybernetického útoku.



Helsinki - Výbor fínskeho parlamentu pre obranu odporučil, aby Fínsko požiadalo o prijatie do Severoatlantickej aliancie. Podľa výboru je vstup do NATO tou najlepšou možnosťou ako zaistiť bezpečnosť štátu, ktorý zdieľa s Ruskom 1300-kilometrovú hranicu.



Vilnius - Litovský parlament jednomyseľne schválil rezolúciu, ktorá ruskú inváziu na Ukrajinu označuje za genocídu a Rusko za "štát podporujúci a páchajúci terorizmus". Text dokumentu tiež viní ruské ozbrojené sily z toho, že sa "úmyselne a systematicky zameriavajú na civilné ciele".



Kyjev - V rozľahlom areáli oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol je viac ako 1000 ukrajinských ozbrojencov, pričom mnohí z nich sú zranení. Pre agentúru AFP to uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.



Brusel/Amsterdam
- Holandsko hlási prvú obeť ruskej invázie na Ukrajine. Ron Vogelaar, 55-ročný dobrovoľník z Holandska podľa všetkého zomrel počas ruskej delostreleckej paľby.



Kyjev - Svetová zdravotnícka organizácia potvrdila, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa uskutočnilo 200 útokov na zdravotnícke zariadenia.



Brusel/Štrasburg - Rada Európy bude pomáhať ukrajinskej prokuratúre pri vyšetrovaní vojnových zločinov spáchaných príslušníkmi ruských inváznych síl. Uviedla to generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová.



Kyjev - Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko zverejnil na sociálnej sieti Telegram informáciu, že výdavky na obnovu budov v hlavnom meste po ruských útokoch dosiahnu výšku 70 miliónov eur.

Žena kráča cez sutiny po explózii v Kyjeve 29. apríla 2022. Na takmer 1200 stúpol oficiálny počet mŕtvych, ktorých telá našli v oblasti okolo ukrajinskej metropoly Kyjev po stiahnutí ruských jednotiek, uviedli v piatok ukrajinské policajné zdroje. TASR správu prevzala od agentúry DPA.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Slovenská hokejová reprezentácia absolvovala predpoludním záverečný tréning pred zajtrajším odletom na majstrovstvá sveta vo Fínsku. Zapojil sa do neho aj brankár Adam Húska, ktorý sa pridal k tímu ako posledný. Slováci vstúpia do bojov na šampionáte v piatok 13. mája proti Francúzsku.