Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 11. mája 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda plánujú spoločne navštevovať lídrov krajín, najmä západnej Európy, so zdržanlivejším postojom voči kandidátskemu statusu Ukrajiny v Európskej únii. Hlava štátu to navrhla počas dnešného prijatia poľského prezidenta v Bratislave.



Bratislava
- Slovensko sa odstrihne od ruskej ropy a plynu čo najskôr, táto zmena však musí byť pripravená a technicky zrealizovateľná. Po rokovaní vlády to povedal premiér Eduard Heger.



Kyjev - Tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, sa dnes zastavil. Je to prvýkrát, čo ruská invázia spôsobila narušenie dodávok cez Ukrajinu.



Bratislava - Situácia so zásobovaním plynom a ropou je stabilná, nie sú žiadne informácie ani indície o tom, že by malo prísť k obmedzeniu dodávok a problémom, vyhlásil minister hospodásrtva Richard Sulík.

Na snímke plniaca stanica CNG, archívna foto.
Foto: TASR - Marko Erd


Bratislava - Príspevky náhradným rodičom, ľuďom v hmotnej núdzi, na opatrovanie a príspevky osobným asistentom sa za máj jednorazovo zvýšia o sto eur. Vyplýva to z materiálov, ktoré dnes schválila vláda.



Bratislava - Balík pomoci rodinám nepredložila koalícia na dnešné rokovanie vlády, pretože SaS oznámila, že vetuje zdroje príjmov. Na popoludňajšom brífingu to uviedol minister financií a líder OĽANO Igor Matovič. O návrhu chcú rokovať ešte najbližší týždeň. Matovič vyzval zástupcov SaS, aby prišli rokovať na pôdu rezortu financií. Stranu Richarda Sulíka označil za advokátov zbohatlíkov, oligarchov a bohatých firiem. Matovič dodal, že koalícia stráca zmysel, ak by Sulík zablokoval pomoc rodinám.



Bratislava
- Premiér Eduard Heger povedal, že koalícia pracuje na tom, aby pri návrhu protiinflačnej pomoci presvedčila stranu SaS. Uviedol to na margo postoja liberálov, ktorí nepodporujú celú dohodu ostatných koaličných strán o pomoci ľuďom.

– SaS nesúhlasí s navrhovaným daňovým bonusom na deti, no nebude ho vetovať, oznámil minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík.



Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď predpokladá, že Poľsko by mohlo začať strážiť vzdušný priestor Slovenska počas leta alebo začiatkom jesene.

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) pred 78. zasadnutím vlády SR 4. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Poslanci Národnej rady budú v rokovaní pokračovať až o týždeň vo štvrtok (19. 5.). Dôvodom má byť to, že viacero poslancov bude na služobných zahraničných cestách.



Bratislava - Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií Národnej rady začal konanie voči poslancovi Petrovi Pellegrinimu (nezaradený) v súvislosti s kauzou týkajúcou sa jeho šoféra.



Bratislava - U zamestnancov školstva pretrváva nespokojnosť, a preto Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku vyhlásil štrajkovú pohotovosť. Orgány zväzu rozhodli, že 15. júna sa uskutoční v Bratislave protestné zhromaždenie zamestnancov školstva s cieľom zlepšenia pracovných podmienok vrátane zvýšenia platov o desať percent pre všetkých zamestnancov školstva od 1. júla.

- Minister školstva Branislav Gröhling po dnešnom rokovaní vlády povedal, že ak školskí odborári budú protestovať, tak ich zrejme podporí.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Viedeň - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na väčšie zameranie sa na globálny vplyv ruskej vojny na Ukrajine, pričom argumentoval tým, že neexistujú "bezprostredné šance na mierovú dohodu".



Kyjev/Paríž
- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že vojne s Ruskom by sa predišlo, keby bola jeho krajina predtým členom Severoatlantickej aliancie. Povedal to počas videohovoru so študentmi z parížskej univerzity Sciences Po.



Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že o osude juhoukrajinskej Chersonskej oblasti musia rozhodnúť jej obyvatelia. Reagoval tak na vyhlásenie predstaviteľa proruskej kolaborantskej správy v Chersone. Ten predtým avizoval, že požiada šéfa Kremľa Vladimira Putina o anexiu tohto regiónu, ktorý sčasti okupujú ruské invázne sily.



Bratislava - Slovenská hokejová reprezentácia nabrala dnes kurz na svetový šampionát. Súčasný káder trénera Craiga Ramsayho vyprevadili do Fínska členovia toho spred 20 rokov, ktorí si doteraz ako jediní vybojovali titul majstrov sveta.