Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 12. mája 2022 - 17.45 h.





Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že Rusko bude nútené reagovať na rozhodnutie Fínska vstúpiť do organizácie NATO. Informovala o tom agentúra Reuters. "Budeme reagovať podľa situácie," vyhlásilo ruské ministerstvo.

Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov vyhlásil, že ruská reakcia bude závisieť od miery priblíženia sa vojenskej infraštruktúry aliancie NATO k ruským hraniciam.



Štokholm - Švédsko bude brať do úvahy dnešné rozhodnutie najvyšších predstaviteľov susedného Fínska o podpore vstupu do NATO aj pri svojom vlastnom rozhodovaní sa o prípadnom podaní žiadosti o členstvo v Aliancii.



Helsinki - Fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto povedal, že Fínsko je vážne znepokojené nepredvídateľným správaním Ruska.



ŽenevaSvetová zdravotnícka organizácia uviedla, že v Európe zomreli na ochorenie COVID-19 už viac ako dva milióny ľudí. V Spojených štátoch počet obetí v spojitosti s covidom už prekročil hranicu jedného milióna.



Ženeva - Za väčšinu civilných obetí počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu je zodpovedná ruská armáda a jej pridružené ozbrojené skupiny. Dnes to na základe zistení svojho úradu oznámila vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. TASR prevzala správu od agentúry AP a spravodajskej stanice Sky News. Rusko opakovane poprelo, že by počas svojej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine útočilo na civilistov.



Bratislava - Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier privítal premiér Eduard Heger v priestoroch úradu vlády zdravotné sestry a bratov. Ocenil ich prácu a dodal, že vláda sa ich problémami zaoberá.



Bratislava – Štátny podnik Lesy SR vypovie zmluvu na prenájom medializovanej chaty neďaleko obce Čifáre v poľovnom revíri Pata s poľovníckou spoločnosťou Čierny vŕšok.



Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal rozhodnutie vedúcich predstaviteľov Fínska v prospech vstupu ich krajiny do Aliancie.



Londýn - Predseda britskej vlády Boris Johnson pochybuje, že bude možné opätovne normalizovať diplomatické vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo svojím príkazom zaútočiť na Ukrajinu "hrubo porušil" ľudské práva a medzinárodné pravidlá.



Bratislava - Na výcviku vo vojenskom výcvikovom centre Lešť dnes postrelili policajta. Zraneného okamžite previezli do nemocnice. Detaily prípadu sú aktuálne predmetom vyšetrovania.



Kyjev - Tri obete a 12 zranených si vyžiadalo dnešné ruské ostreľovanie ukrajinského mesta Novhorod-Siverskyj v Černihivskej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.



Bratislava – Premiér Eduard Heger vyjadril podporu vstupu Fínska do NATO. Minister obrany Jaroslav Naď vyhlásil, že keď reálne dôjde k vstupu Švédska a Fínska do NATO, bude to veľký deň pre silnejšiu obranu a bezpečnosť Európy.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že uvalením sankcií na Rusko za konflikt na Ukrajine vyvolal Západ globálnu hospodársku krízu a vlnu zničujúcej inflácie. Jeho krajina však sankcie zvláda. Informovala o tom agentúra Reuters.



Bratislava - V roku 2021 sa reálne platy učiteľov nezmenili, v tomto roku hrozí ich pokles. Vyplýva to z analýzy vývoja učiteľských platov v základných a stredných školách v roku 2021 Centra vzdelávacích analýz.



Praha/Bratislava
- Do Česka už možno cestovať bez obmedzení v súvislosti s ochorením COVID-19.



Bratislava – Zlepšenie digitálnych zručností seniorov by mal priniesť projekt Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, na ktorý pôjde takmer 70 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti.



Washington - Medzinárodný tím astronómov zverejnil prvú snímku supermasívnej čiernej diery v strede Mliečnej cesty. Ide o kozmické teleso známeho ako Sagittarius A*.



Banská Bystrica – Obžalovaný exšéf kontrarozviedky SIS Ľubomír A., ktorý pred Špecializovaným trestným súdom, pracovisko Banská Bystrica, čelí obžalobe z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania, tvrdí, že je nevinný.



Helsinki - Slovenskí hokejisti by mali vo svojom otváracom zápase na MS v Helsinkách potvrdiť úlohu favorita. V zápase proti Francúzsku ich k tomu predurčuje nielen súčasná kvalita kádrov, ale aj historická štatistika.