Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 13. mája 2022 - 17.45 h.





Bratislava - Exminister vnútra Robert Kaliňák považuje svoje trestné stíhanie za nezmysel. Ide podľa neho o politický proces. Po prepustení z väzby podčiarkol, že súdy v jeho prípade doteraz nerozhodovali o dôvodnosti samotného stíhania, ale len o väzbe.



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec rešpektuje rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý prepustil Roberta Kaliňáka na slobodu. Za dôležité Mikulec považuje to, že stíhanie Kaliňáka je vo všetkých skutkoch dôvodné a vyšetrovanie pokračuje.



Helsinki - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili vo svojom prvom zápase na MS vo Fínsku nad Francúzskom 4:2.



Košice - Najvyšší súd uznesením z novembra 2020, ktoré sa týkalo väzobného stíhania, porušil práva advokáta a bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida L., obvineného z korupcie a zasahovania do nezávislosti súdu. Na základe ústavnej sťažnosti obvineného o tom rozhodol senát Ústavného súdu.



Ankara - Rozšíriť Severoatlantickú alianciu o Fínsko a Švédsko by bola chyba, povedal popoludní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.



Kyjev - Ukrajinský súd odročil proces s ruským vojakom obvineným z vojnových zločinov na Ukrajine na 18. mája. Ide o prvý proces tohto druhu, ktorý sa začal dnes v Kyjeve.



Bratislava - Všetkým firmám, ktoré požiadali o preplatenie nákladov na testovanie zamestnancov na nový koronavírus a ich žiadosti schválili, už financie vyplatili. Schválených bolo takmer 7800 žiadostí a rezort hospodárstva firmám vyplatil takmer 8,9 milióna eur.



Štuttgart - Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj požiadal skupinu G7 o pomoc pri vývoze miliónov ton obilia, keďže Rusko zablokovalo ukrajinské čiernomorské prístavy.



BratislavaPrezidentka Zuzana Čaputová odobrila zmeny v stavebnej legislatíve. Podpísala dnes zákon o výstavbe, zákon o územnom plánovaní a súvisiacu novelu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy.



Moskva - Nemecký kancelár Olaf Scholz a ruský prezident Vladimir Putin absolvovali popoludní telefonický rozhovor, v ktorom diskutovali najmä o situácii na Ukrajine s dôrazom na humanitárne aspekty. Podľa britskej stanice BBC Putin nemeckému kancelárovi povedal, že mierové rokovania blokuje Kyjev, nie Moskva.



Luxemburg - Po februárovom raste zaznamenala priemyselná produkcia v eurozóne v marci pokles o takmer 2 %. To predstavuje najvýraznejší pokles priemyselnej výroby v menovom bloku za takmer rok, pričom z jednotlivých členských štátov klesla produkcia najviac na Slovensku.



Bratislava - Štátni zástupcovia, prokurátori a zodpovedajúce inštitúcie pri najvyšších súdoch Európskej únie dôrazne odsúdili agresívnu vojnu vedenú Ruskom proti Ukrajine a závažné trestné činy spáchané v dôsledku vojnových činov. Vyplýva to z vyhlásenia vydaného na 13. výročnej konferencii vo Viedni, kde Slovensko zastupoval prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.



Bratislava - Premiér Eduard Heger poobede prijal odchádzajúcu veľvyslankyňu USA na Slovensku Bridget Brinkovú. Na stretnutí ocenil vynikajúcu spoluprácu či už v oblasti bilaterálnych vzťahov medzi krajinami i v transatlantickom priestore.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala popoludní v priestoroch Prezidentského paláca troch rektorov vysokých škôl.



Štokholm - Členstvo Švédska v NATO zníži riziko konfliktu v severnej Európe, uvádza sa v analýze bezpečnostnej politiky z dielne strán pôsobiacich vo švédskom parlamente. Švédska vláda má podľa očakávania v najbližších dňoch rozhodnúť, či požiada o členstvo v NATO.



Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v piatok priemyselne najrozvinutejšie krajiny zo skupiny G7, aby skonfiškovali ruské majetky, ktorými sa pomôže prebudovať Ukrajina po skončení invázie Ruska.



Berlín - Päť zranených si vyžiadal dnešný útok nožom vo vlaku neďaleko nemeckého Aachenu. Podľa polície bol páchateľom 31-ročný muž, ktorý sa narodil v Iraku.



Bratislava - Téme tzv. Mečiarových amnestií by sa mali venovať členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady na mimoriadnom zasadnutí. Šéf výboru Milan Vetrák hovorí, že výbor by sa mohol konať koncom budúceho týždňa.