Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 16. mája 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Pomoc ľuďom v boji proti inflácii pôjde túto stredu na rokovanie vlády a na druhý deň vo štvrtok do Národnej rady. Na popoludňajšej tlačovej konferencii to povedal minister financií Igor Matovič, ktorý verí, že koalícia nezhody v tejto téme ustojí.



Helsinki - Slovenskí hokejoví reprezentanti vo svojom treťom zápase v základnej A-skupine MS vo Fínsku prehrali s Kanadou 1:5.



Helsinki - Slovenský hokejista Martin Fehérváry doletel dnes do dejiska MS vo Fínsku a čo najskôr sa chce aklimatizovať. Po dlhej ceste cítil miernu únavu, ale je pripravený nastúpiť v stredu proti Švajčiarsku.



Bratislava - Do cvičenia Slovenský štít 2022 sa tento rok zapojí vyše 1200 vojakov. Okrem príslušníkov slovenských ozbrojených síl sa na ňom počas dvoch týždňov zúčastňujú aj vojaci z Maďarska, americkej armády v Európe a príslušníci Národnej gardy Indiany. Cvičenie je tiež výcvikovou príležitosťou pre príslušníkov mnohonárodnej bojovej skupiny NATO, ktorá už viac ako mesiac pôsobí v Centre výcviku Lešť.



Štokholm - Švédsko oficiálne požiada o vstup do NATO, oznámila dnes švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Rozhodnutie o podaní prihlášky do NATO včera oznámilo aj Fínsko.



Brusel/Paríž
- Predseda Európskej rady Charles Michel nazval rozhodnutie švédskej vlády podať žiadosť o vstup do Severoatlantickej aliancie "rozhodnutím v prospech kolektívnej bezpečnosti a obrany".



Moskva - Rozhodnutie Fínska a Švédska o vstupe do Severoatlantickej aliancie nepredstavuje pre Rusko hrozbu, môže však "vyvolať reakciu", vyhlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz chce pokračovať vo svojom úsilí byť sprostredkovateľom v rokovaniach o ukončení ruskej invázie na Ukrajine, povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po takmer troch mesiacoch vojny proti Rusku bez uvedenia dôvodu nahradil šéfa Síl územnej obrany ukrajinskej armády. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.



Moskva - Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že s predstaviteľmi ukrajinskej armády dosiahlo dohodu na evakuácii ranených vojakov z oceliarní Azovstaľ v zničenom prístavnom meste Mariupol. TASR prevzala správu od agentúry AFP.



Budapešť - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia popoludní opätovne zvolili za premiéra Viktora Orbána, ktorý tak nastúpil do tejto funkcie už po piaty raz. Za Orbána hlasovalo 133 poslancov, proti bolo 27 a hlasovania sa nezdržal nikto.



Berlín - Šéf nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz označil víkendové víťazstvo svojej strany v krajinských voľbách v Severnom Porýní–Vestfálsku za "jasnú odpoveď pre kancelára (Olafa Scholza) a spolkovú vládu".



Moskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom si na jún nerezervoval žiadne tranzitné kapacity na export plynu do Európy cez Veľké Kapušany na slovensko-ukrajinskej hranici. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.



Brusel - Vyhliadky slovenskej ekonomiky na najbližšie dva roky sú zahmlené vplyvom ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. V roku 2022 môže hospodársky rast obmedziť na 2,3 %, pričom dôjde k prudkému zvýšeniu inflácie na 9,8 %. Vyplýva to z jarných ekonomických prognóz, ktoré dnes v Bruseli predstavila Európska komisia.



Moskva - Americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald´s spustila proces predaja svojho biznisu na ruskom trhu. Spoločnosť sa pre tento krok rozhodla po viac než 30 rokoch pôsobenia v Rusku a dva mesiace po tom, ako oznámila dočasné zatvorenie reštaurácií.



Pezinok - Finančník Martin K. zostáva väzobne stíhaný. Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes zamietol jeho žiadosť o prepustenie. Rozhodnutie nie je právoplatné, obhajoba podala sťažnosť.



Bratislava - Slovenská filmová a televízna akadémia navrhla na Európske filmové ceny Cenzorku, snímku režiséra Petra Kerekesa a producenta Ivana Ostrochovského.