Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 18. mája 2022 - 17.45 h.



Brusel - Turecko popoludní zablokovalo začiatok prístupových rokovaní Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Informuje agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na zdroje z NATO. Severoatlantická rada, ktorá je hlavným politickým rozhodovacím orgánom NATO, pre nesúhlas Ankary nemohla prijať rozhodnutie o začatí prístupového procesu.



Brusel/Bratislava - Žiadosť Fínska a Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancie, ktoré ráno doručili generálnemu tajomníkovi NATO, je historickým rozhodnutím. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) pred 80. rokovaním vlády SR 18. mája 2022 v Bratisalave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Rafinéria Slovnaft by mala platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy. Vyplýva to z materiálu návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou, ktorý napoludnie schválila vláda.



Brusel - Európska komisia dnes oznámila, že sprístupní celkovo 248 miliónov eur piatim členským štátom EÚ, vrátane Slovenska, ktoré boli na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu najviac postihnuté prílevom utečencov z Ukrajiny.



Brusel - Európska komisia popoludní predstavila plán REPowerEU ako reakciu na narušenie globálneho trhu s energiou spôsobené ruskou inváziou na Ukrajine. Plán za vyše 210 miliárd eur do roku 2027 má znížiť závislosť EÚ od ruských fosílnych palív a podporiť riešenia v boji proti klimatickej kríze.



Bratislava - Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Kyjeve je od dnešného dňa funkčné. Oznámil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.



Berlín - Nemecká vláda napoludnie schválila žiadosť Fínska a Švédska o vstup do NATO. Oznámil to spolkový minister spravodlivosti Marco Buschmann. Vstup krajín do NATO podporila podľa českého premiéra Petra Fialu aj vláda Českej republiky.



Bratislava – Suma daňového bonusu by sa mala zvýšiť a skupina daňovníkov uplatňujúcich si nárok bonus sa má rozšíriť. Zároveň by sa mal zvýšiť prídavok na dieťa na sumu 50 eur mesačne od januára 2023. Na voľnočasové aktivity dostanú deti od päť do 18 rokov každý mesiac 50 eur. Vyplýva to z návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne Ministerstva financií, ktorý popoludní schválila vláda.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odobrila sprísnenie pravidiel pri rizikových športových zápasoch. Podpísala dnes novelu zákona o organizovaní verejných športových podujatí.



Bratislava/Washington - Premiér Eduard Heger ocenil list amerických zákonodarcov, v ktorom požiadali spoločnosť Meta, aby riešila proruské dezinformácie na Slovensku. Na sociálnej sieti im poďakoval za pomoc.



Bratislava - Do Fondu vzájomnej pomoci, ktorý zriadil Úrad vlády, pribudlo 1.960.404 eur od ministerstva zahraničných vecí Taiwanu. Vláda vzala túto informáciu na vedomie. Po začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajine sa doplnil nový účel fondu.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel s konkurzným právnikom Zoroslavom K. dohodu o vine a treste. Návrhom na schválenie dohody sa má 27. mája zaoberať Špecializovaný trestný súd v Pezinku.



Bratislava - Slovenský diplomat Michal Hrušík sa utopil pri včerajšom splave rieky Una na hraniciach Bosny a Hercegoviny s Chorvátskom v oblasti vodopádov Štrbački Buk.



Pezinok - Exstarostu Kalinkova Štefana B. odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku za korupciu na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Rozhodnutie nie je právoplatné.



Bratislava - Právoplatne odsúdeného Štefana Agha vydali dnes z Českej republiky na Slovensko do výkonu trestu odňatia slobody.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová priznala chybu v procese posudzovania vyznamenania pre členov Bielej légie, Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára.



Kyjev - Proces s 21-ročným ruským vojakom Vadimom Šišimarinom, ktorý sa dnes pred súdom v Kyjeve priznal k spáchaniu vojnových zločinov na Ukrajine, bude pokračovať zajtra.

Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin sedí počas súdneho procesu v Kyjeve 18. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Akademický senát Univerzity Komenského v Bratislave zvolil dnes Mareka Števčeka za kandidáta na rektora. Ide o doterajšieho rektora, ktorý vedie najväčšiu slovenskú univerzitu od roku 2019.