Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 19. mája 2022 - 17.45 h.



Bern/Bratislava - V spoločnosti sú rozdelenia, nerovnosti a polarizácia, pričom sociálne médiá tieto javy často zosilňujú a prispievajú tak k rastu extrémizmu. Úlohou Európanov je obnoviť rovnováhu medzi demokratickými právami a zodpovednosťou. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla vo svojom príhovore pred členmi švajčiarskej vlády v Spolkovom (Federálnom) paláci v Berne.

Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis víta slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú na letisku Bern-Belp v Berne 19. mája 2022. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok pricestovala na trojdňovú návštevu Švajčiarska.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Poslanci Národnej rady budú o troch návrhoch na skrátené legislatívne konanie hlasovať spoločne po ich prerokovaní. Pokiaľ ich stihnú prebrať do 19.00 h, bude sa hlasovať ešte večer. Ak nie, tak rokovanie bude pokračovať aj po 19.00 h, pričom rozhodnúť o návrhoch by mali zajtra (20. 5.). Vláda navrhla parlamentu schváliť v skrátenom legislatívnom konaní protiinflačnú pomoc, zdanenie mimoriadnych príjmov z ropy aj podporu starostlivosti o deti a odídencov s postihnutím.



Bratislava SaS navrhne, aby sa avizovaná daň z ropy použila na zníženie iných daní, napríklad dane z pridanej hodnoty na naftu a benzín. Ak tento návrh neprejde, SaS chce zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy v parlamente vetovať. Povedal to líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Dodal, že v prípade protiinflačných opatrení budú poslanci SaS na hlasovaní prítomní a budú proti alebo sa zdržia.



Bratislava – Ministerstvo financií sa ohradzuje voči tvrdeniam samospráv o znížení ich príjmov po zavedení prorodinných opatrení. Rezort argumentuje dátami k výnosom z podielových daní, pripravenými kompenzačnými opatreniami a poukazuje tiež na prebytok bežných rozpočtov miestnych i krajských samospráv za rok 2021.

Združenie miest a obcí Slovenska vstúpilo v súvislosti s návrhmi z dielne rezortu financií do štrajkovej pohotovosti. Únia miest Slovenska sa chce v čo najkratšom čase stretnúť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Na snímke slovenská vlajka stiahnutá na pol žrde pred mestským úradom v bratislavskej mestskej časti Ružinov počas štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) vo štvrtok 19. mája 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava Opozičný Smer-SD nepodporí návrh protiinflačnej pomoci z dielne ministra financií Igora Matoviča. Poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD podmienili podporu návrhu zahrnutím 14. dôchodkov a rozšírením cieľovej skupiny pomoci.



Bratislava – Odvolacie konanie v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. bude na Najvyššom súde Slovenskej republiky pokračovať zajtra (20. 5.). Čítať sa majú listinné dôkazy.

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. (uprostred) odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na odvolacie konanie na Najvyšší súd SR v Bratislave vo štvrtok 19. mája 2022.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Kodaň - Výhrady Turecka voči žiadosti o vstup Švédska a Fínska do NATO sa Aliancia snaží vyriešiť. Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v reakcii na rozhodnutie Ankary zablokovať začiatok prístupového procesu týchto dvoch krajín.



Varšava - Poľsko Švédsku a Fínsku pomôže, ak by boli tieto krajiny ešte pred získaním svojho členstva v Severoatlantickej aliancii napadnuté. Vyhlásil to poľský premiér Mateusz Morawiecki.



Helsinki - Fínsko nechce, aby NATO umiestnilo na jeho území jadrové zbrane alebo tam založilo vojenskú základňu, a to ani keď sa Fínsko stane členom Aliancie. Povedala to fínska premiérka Sanna Marinová. Podobne sa v mene svojej krajiny vyjadrila aj švédska premiérka Magdalena Anderssonová.



Kyjev - Ukrajinská prokuratúra žiada doživotný trest odňatia slobody pre ruského vojaka, ktorého na Ukrajine súdia za vojnové zločiny. Uviedol to spravodajca agentúry AFP.

Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve 19. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kritizoval, že niektoré krajiny EÚ "zaobchádzajú s Kyjevom ako s druhou triedou". Vyjadril sa tak po vyhlásení Nemecka, že snahu vojnou ničenej Ukrajiny o vstup do EÚ nemožno urýchliť. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.



Budapešť - Problémom v Amerike i západnej Európe je dominancia progresívnych liberálov. Povedal to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na najväčšom konzervatívnom podujatí Ameriky, na každoročnej konferencii Conservative Political Action Conference.



Lyon - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval už do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Lyone. Vo štvrťfinále zdolal Argentínčana Federica Coriu hladko 6:3 a 6:2.



Helsinki - Helsinskú Ice Hall arénu krátko pred štartom zápasu A-skupiny medzi Nemeckom a Dánskom usporiadatelia nútene evakuovali po tom, čo v hale vypukol požiar.