Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 20. mája 2022 - 17.45 h.



BratislavaDnešnej diskusii v Národnej rade dominoval návrh zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Ide o balík opatrení na boj proti zdražovaniu. Premiér Eduard Heger, ktorý vystúpil v závere rozpravy, poukázal na to, že inflácia je historicky vysoká, a preto treba podať "pomocnú ruku".

- V rozprave vystúpil aj minister hospodárstva Richard Sulík a šéf rezortu financií Igor Matovič. Richard Sulík navrhol protiinflačnú pomoc stiahnuť z rokovania a nechať prejsť riadnym legislatívnym procesom. Igor Matovič návrh obhajoval a kritizoval SaS s tým, že rodine "neprikladajú váhu".

- O protiinflačnej pomoci, zdanení mimoriadnych príjmov z ropy, ako aj o podpore starostlivosti o deti a odídencov s postihnutím majú poslanci hlasovať v utorok (24.5.).



Tisovec - Predseda parlamentu Boris Kollár je presvedčený, že slovenská armáda potrebuje urgentne prezbrojiť. Uviedol to v Tisovci počas návštevy firmy CSM Industry, ktorá sa bude vďaka spolupráci s fínskou Patriou podieľať na výrobe bojových obrnených vozidiel 8x8.



Bratislava - Zo zvýšenej eurofondovej výzvy pre materské školy vznikne v regiónoch 2147 nových miest pre deti. Dnes o tom informovala vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.



Bratislava - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa dopustil disciplinárneho previnenia. Dostane za to písomné pokarhanie. Má tiež nahradiť trovy konania. Dnes o tom rozhodol Najvyšší správny súd.



Bratislava - Najvyšší súd vyhlási rozhodnutie v prípade odvolania bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. v utorok (24. mája) o 13.00 h. Súd dnes ukončil dokazovanie. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiada odmietnutie odvolania Dušana K., jeho obhajoba trvá na oslobodení.



Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil z prijímania úplatku exministra spravodlivosti Gábora Gála za stranu Most-Híd.



Zürich - Slovenská katolícka misia vo švajčiarskom Zürichu sa obáva svojho zrušenia či zredukovania. Na dnešnom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to uviedla krajanka Mária Wimmer-Kovačičová.



Kyjev - Ukrajinskí zákonodarcovia navrhli rezolúciu, ktorá ruského prezidenta Vladimira Putina označuje v súvislosti s jeho "agresívnymi" krokmi voči Ukrajine, vrátane nevyprovokovanej invázie, za vojnového zločinca.



Brusel - Európska komisia v mene Európskej únie vyplatila Ukrajine 600 miliónov eur v rámci makrofinančnej pomoci.



Kyjev - Ukrajina dnes nariadila svojim vojakom, ktorí sú v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol, aby po takmer troch mesiacoch odporu zložili zbrane.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vymenoval novú vládu premiérky Élisabeth Borneovej. Novou ministerkou zahraničných vecí je diplomatka Catherine Colonnová, novým ministrom obrany sa stal Sébastien Lecornu.



Soul - Americký prezident Joe Biden pricestoval do Južnej Kórey s cieľom upevniť vzťahy so spojencami v tejto zemepisnej oblasti. Ide o jeho prvú návštevu Ázie vo funkcii šéfa Bieleho domu.



Helsinki - Dodávky ruského zemného plynu do Fínska sa zajtra zastavia. Oznámil to fínsky štátny energetický koncern Gasum.



Bratislava - Dodávky zemného plynu na Slovensko z Ruska pokračujú na základe platných zmlúv a podľa dohodnutých objednávok. Slovensko aprílovú faktúru zaplatilo podľa platnej zmluvy v eurách. Dnes o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva.



Lyon - Slovenský tenista Alex Molčan postúpil do finále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Lyone. V semifinále si poradil s Austrálčanom Alexom de Minaurom v dvoch setoch 7:6 (2) a 6:2. Zajtra sa predstaví vo svojom treťom finále na okruhu ATP, v ktorom nastúpi proti lepšiemu z dvojice Cameron Norrie, Holger Rune.



Paríž - Slovenský tenista Norbert Gombos sa prebojoval do hlavnej súťaže dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. V dnešnom stretnutí finálového 3. kola kvalifikácie zdolal Holanďana Tima Van Rijthovena 7:6 (6), 7:6 (5).