Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 23. mája 2022 - 17.45 h.





Praha/Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v piatok stretne na Pražskom hrade s českým prezidentom Milošom Zemanom. Hovorca hlavy štátu Martin Strižinec spresnil, že prezidentka cestuje do Českej republiky, aby si pripomenula 80. výročie útoku československých výsadkárov na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.



Bratislava - Predpisy EÚ neumožňujú zníženie DPH na motorové palivá. Ministerstvo financií preto nemôže súhlasiť s návrhom SaS využiť mimoriadne zdanenie spracovania ruskej ropy na zníženie DPH na palivá z 20 na osem percent. Minister financií Igor Matovič to povedal na popoludňajšej tlačovej konferencii.



Bratislava - Minister financií Igor Matovič mal na včerajšej koaličnej rade navrhnúť zmeny pri politických diskusných reláciách tak, aby sa zastúpenie v nich určovalo podľa toho, či strany prešli parlamentnými voľbami. Opozičný Hlas-SD zámer kritizuje a hovorí o cenzúre médií. Koaliční partneri Matovičov zámer zrejme nepodporia.



Bratislava - Slovensko by sa v nasledujúcom období malo zamerať na zmeny v daňovej politike, pokračovanie v implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR a dokončenie prípravy na programové obdobie 2021 – 2027. V energetike je jednou z hlavných úloh zníženie závislosti od fosílnych palív, ale aj urýchlenie zavádzania obnoviteľných zdrojov energie. Vyplýva to z odporúčaní, ktoré dnes zverejnila Európska komisia.



Bratislava - Polročné prázdniny, ktoré sú predelom medzi prvým a druhým polrokom na základných a stredných školách a trvajú jeden deň, sa od nasledujúceho školského roka zrušia.



Davos/Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na uvalenie maximálnych možných sankcií voči Rusku a žiadal aj poskytnutie ďalších zbraní pre ukrajinskú armádu, ktorá na svojom území bojuje proti ruským inváznym jednotkám. Zelenskyj na tento apel využil svoj dnešný príhovor k účastníkom zasadnutia Svetového ekonomického fóra, ktoré sa koná vo švajčiarskom horskom stredisku Davos.



Kyjev - Ruský prezident Vladimir Putin na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu údajne prežil pokus o atentát. Povedal to šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky generálmajor Kyrylo Budanov, ktorého tvrdenia však nebolo možné nezávisle overiť.



Ženeva - Dlhoročný ruský diplomat Boris Bondarev, ktorý pôsobil v ruskej misii pri Úrade OSN v Ženeve, rezignoval na svoju funkciu. Oznámil to v otvorenom liste, v ktorom kritizoval "agresívnu vojnu, ktorú rozpútal prezident Vladimir Putin na Ukrajine".



Moskva - Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova globálnu potravinovú krízu vyvolal Západ uvalením najprísnejších sankcií v moderných dejinách na Rusko pre vojnu na Ukrajine.



Kyjev - Ukrajinský súd odsúdil ruského vojaka Vadima Šišimarina na doživotie. Šišimarin bol obvinený z vojnového zločinu zabitia neozbrojeného civilistu.



Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu overila správy už o 248 útokov na tamojšie zdravotnícke zariadenia. Pri týchto útokoch zahynulo celkove 75 ľudí.



Brusel - Pravidlá rozpočtovej disciplíny uvalené na členské štáty Európskej únie, ktoré sa neuplatňujú od marca 2020, zostanú pozastavené aj v roku 2023, a to pre "ekonomický šok" spôsobený ruskou agresiou voči Ukrajine. Oznámila to dnes Európska komisia.



Peking - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová začala dnes svoju šesťdňovú návštevu Číny. Zavíta aj do regiónu Sin-ťiang, v ktorom je Peking obviňovaný z porušovania práv moslimov. Posledná návšteva podobná prebiehajúcej misii Bacheletovej sa uskutočnila v roku 2005.



Bratislava - Tréner slovenských futbalistov Štefan Tarkovič tvoril nomináciu na júnové stretnutia Ligy národov už bez Mareka Hamšíka, ktorý dnes oznámil, že ukončil svoju reprezentačnú kariéru. Nováčikovia sú trnavský brankár Dominik Takáč a obranca Juraj Chvátal z Olomouca. Zo zdravotných dôvodov chýba v nominácii aj brankár Martin Dúbravka z Newcastlu United.



Paríž - Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa napokon predstaví v hlavnej súťaži dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Do hlavného pavúka v Paríži sa dostala ako "lucky loserka".