Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. mája 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný, že pomáhal zločineckej skupine takáčovcov. Rozhodol tom Najvyšší súd Slovenskej republiky. Odsúdil ho na osemročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a peňažný trest vo výške 100.000 eur.



Bratislava - Poslanci Národnej rady majú o protiinflačnom balíku z dielne ministra financií Igora Matoviča hlasovať ešte dnes. Návrhu sa budú venovať až do úplného prerokovania, a to aj po 19.00 hodine. Plénum o ňom rokuje v zrýchlenom režime. Návrh ráta s príspevkom na voľnočasové aktivity pre deti od päť do 18 rokov v hodnote 50 eur každý mesiac. Počíta tiež so zvýšením daňového bonusu a rastom prídavkov na deti. Parlament však schválil lex Ukrajina 3, ktorý rieši pomoc odídencom na Slovensku.



Helsinki - Slovensko na hokejových majstrovstvách sveta porazili Dánsko 7:1 a postúpili do štvrťfinále.



Bratislava - Odsúdený bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik príde o funkciu prokurátora. Generálny prokurátor Maroš Žilinka ho odvolá z dôvodu právoplatného rozsudku pre úmyselný trestný čin, ako vyplýva zo zákona.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová ako vrchná veliteľka Ozbrojených síl Slovenskej republiky zapožičala bojovú zástavu vojenskému útvaru Martin. Hlava štátu vyzdvihla profesionalitu, odhodlanie, obetavosť a úsilie útvaru.



Partizánske - Americký investor oficiálne spustil výrobu chirurgických setov v Partizánskom. Do svojho nového závodu investovala spoločnosť Medline Slovakia 24 miliónov eur. V súčasnosti tam pracuje 250 ľudí, ďalších 250 plánuje zamestnať v blízkej dobe.



Budapešť - Zložením sľubu ministrov v maďarskom Národnom zhromaždení vznikla oficiálne piata vláda premiéra Viktora Orbána. Ministrov na návrh predsedu vlády vymenovala maďarská prezidentka Katalin Nováková.



Praha - V Česku potvrdili prvý prípad opičích kiahní. Informoval o tom spravodajský portál Seznam Zprávy, ktorému to potvrdil infektológ Pavel Dlouhý z Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelistu Purkyňu.



Ľubľana - Lídri troch slovinských stredoľavicových politických zoskupení – liberálneho Hnutia Sloboda, Sociálnych demokratov a strany Ľavica – podpísali koaličnú dohodu. Došlo k tomu presne mesiac po parlamentných voľbách.



Davos - Ukrajina musí vo vojne s Ruskom zvíťaziť, aby sa ukázalo, že útok voči Kyjevu bol strategickou chybou šéfa Kremľa Vladimira Putina. Povedala to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v prejave na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Rusko sa podľa nej "k miliónom ľudí nespráva, ako k ľudským bytostiam, ale iba ako k anonymnej mase obyvateľov, ktorá má byť presunutá alebo ovládaná".



Kyjev - V troskách jednej zo zničených budov v juhoukrajinskom meste Mariupol objavili telá 200 ľudí. Oznámil to poradca mariupolského starostu Petro Andriuščenko.



Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že uvalilo zákaz vstupu do krajiny pre 154 členov britskej Snemovne lordov.



Ženeva - Doterajší šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus bol dnes znovuzvolený na ďalšie päťročné obdobie.



Paríž - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Pri premiére v hlavnej súťaži na parížskej antuke zdolal Argentínčana Federica Coriu. Jeho ďalším súperom bude najvyššie nasadený obhajca titulu Novak Djokovič.



Zug - Slovenský hokejista Peter Cehlárik sa sťahuje z KHL do najvyššej švajčiarskej súťaže. Dvadsaťšesťročný krídelník, ktorý naposledy pôsobil v Avangarde Omsk, podpísal dvojročnú zmluvu s EV Zug.