Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 26. mája 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová bude pri posudzovaní tzv. protiinflačného balíka komunikovať s odborníkmi v danej téme a zaoberať sa bude aj kvalitou legislatívneho procesu. Zdôraznila, že chce rozhodnúť kvalitne.



Bratislava – Vládna koalícia sa musí dohodnúť na schválení dane zo spracovanej ruskej ropy, a tiež na jej použití do konca júna. Odložením rozhodnutia o jeden mesiac už Slovensko stratilo približne 30 miliónov eur. Povedal to premiér Eduard Heger.



Bratislava - Rozvedení rodičia by sa mohli na podmienkach starostlivosti o dieťa dohodnúť aj bez toho, aby im podmienky určil súd. Umožniť to má zavedenie nového inštitútu - spoločná osobná starostlivosť obidvoch rodičov. Vyplýva to z novely Civilného mimosporového poriadku a zmien v zákone o rodine, ktoré schválila vláda.



Bratislava - Slovenské väzenstvo by malo prejsť do roku 2030 viacerými zmenami. Vyplýva to z Koncepcie väzenstva Slovenskej republiky na roky 2022 - 2030, ktorú odobrila vláda.



Bratislava - Koaličné strany Za ľudí, Sme rodina ani SaS svoj postoj k protiinflačnej pomoci z dielne ministra financií Igora Matoviča nezmenia ani v prípade, ak by ho prezidentka vetovala. SaS bude naďalej proti, poslanci zvyšných strán za.



Bratislava - Poslanec Národnej rady za OĽANO a bratislavský mestský poslanec Milan Vetrák vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby parlamentom schválený protiinflačný balík podpísala. Ak by ho vetovala, avizuje, že je pripravených viac ako 76 poslancov parlamentu jej veto prelomiť.

Na snímke poslanec NR SR Milan Vetrák (OĽaNO).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková povedala, že neparticipuje na žiadnom podaní na Ústavný súd v súvislosti s protiinflačným balíkom ministra financií Igora Matoviča.



Pezinok – Zoltán A. tvrdí, že pracoval aj pre Norberta B., ktorý aktuálne čelí obžalobe v kauze Dobytkár. Vyhlásil to na pojednávaní pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.



Kyjev - Ukrajina dnes uviedla, že v Donbase na východe krajiny prebehajú doposiaľ najintenzívnejšie boje, keďže ruské sily sa snažia dostať hlbšie do tohto priemyselného regiónu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Na archívnej snímke úlomky z auta, ktoré vybuchlo na parkovisku neďaleko vládnej budovy v meste Doneck, metropole samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo východoukrajinskom regióne Donbas.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Najmenej štyria ľudia prišli dnes o život počas ostreľovania východoukrajinského mesta Charkov ruskými silami. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.



Budapešť - Od zajtra budú môcť v Maďarsku tankovať pohonné látky za regulované ceny, ktoré sa týkajú základných druhov benzínu a nafty, iba vozidlá s maďarským evidenčným číslom.



Bratislava - Vakcína proti pravým kiahňam, ktorou sa v minulosti očkovalo aj na Slovensku, poskytuje ochranu aj proti opičím kiahňam. Potvrdil to vedúci Odboru imunizácie Úradu verejného zdravotníctva Ivan Bakoss. Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas povedal, že v prípade opičích kiahní nie je dôvod na paniku.



Bratislava - Získať príspevok za ubytovanie utečencov z Ukrajiny má byť možné aj počas letného obdobia. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec s tým, že pripravujú nové nariadenie vlády, ktorým sa má predĺžiť obdobie čerpania príspevku. Nariadenie má upravovať nielen príspevok za ubytovanie, ale aj stravovanie.



Bratislava - Tohtoročná konferencia Globsec sa bude venovať najmä Ukrajine. Účasť potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa pripojí cez telemost.

Na videosnímke z 10. mája 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Západ neuspeje vo svojich snahách izolovať Rusko a že sám bude čeliť ekonomickým problémom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.



Banská Bystrica – Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan uviedol do funkcie nového generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Jána Marhefku.



Tampere - V bránke Slovenska vo štvrťfinálovom zápase na MS v Tampere proti Fínsku dnes bude Adam Húska. Zverenci Craiga Ramsayho nastúpia v rovnakej zostave ako proti Dánsku.

Na snímke slovenský hokejista Adam Sýkora oslavuje svoj premiérový gól, v pozadí spoluhráč, brankár Adam Húska počas šiesteho zápasu základnej A-skupiny Slovensko - Taliansko na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 21. mája 2022 v Helsinkách.
Foto: TASR - Martin Baumann


Paríž - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Slovensko tak prišlo na parížskej antuke aj o posledné želiezko v singli.