Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 27. mája 2022 - 17.45 h.


Výrava - Energetickú bezpečnosť Slovenska posilní plynovod medzi Poľskom a Slovenskom. "Je natlakovaný, je pripravený fungovať, zatiaľ v testovacej prevádzke," uviedol predseda vlády Eduard Heger po obhliadke kompresorovej stanice v blízkosti slovensko-poľskej hranice pri obci Výrava.



Bratislava - Slovenský plynárenský priemysel podpísal kontrakt na dodávky nórskeho zemného plynu, ktorý by mal pokryť približne 32 percent ročnej spotreby. Ďalšiu zmluvu Slovenský plynárenský priemysel podpísal na dodávky skvapalneného zemného plynu loďami. Spolu by tieto dodávky mali zabezpečiť od júna okolo 65 percent spotreby.



Praha - Český premiér Petr Fiala a prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová si pripomenuli 80. výročie útoku na zastupujúceho protektora Reinharda Heydricha z obdobia druhej svetovej vojny.

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér ČR Petr Fiala pózujú počas spoločného stretnutia v Prezidenskom paláci 11. januára 2022 v Bratislave.
Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - O post generálneho riaditeľa RTVS sa uchádzajú Jaroslav Rezník, Tibor Búza, Ivan Golian, Ľuboš Machaj, Daniel Živica, Peter Badač, Vladimír Seman a Peter Janků.



Bratislava - Akýkoľvek návrh týkajúci sa médií musí pamätať na prioritu vlády zabezpečovať nezávislé a bezpečné prostredie pre novinárov. Uviedol to premiér Eduard Heger v reakcii na zámer lídra OĽANO a vicepremiéra Igora Matoviča regulovať účasť v diskusných politických reláciách. Premiér pripomenul, že prioritou vlády je "odstrániť dlh z hľadiska slobody novinárskej profesie". Dlh bol podľa neho taký veľký, že vyústil do vraždy novinára Jána Kuciaka.



Bratislava - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ocenila psychologičku Evu Sopkovú a evanjelickú farárku Annu Polckovú za významný prínos v oblasti ľudských práv.



Spišská Nová Ves - Polícia v noci na dnes zadržala muža, ktorý sa vyhrážal masovou vraždou na Spiši. Nejde však o Aleša Š., ako to prezentoval názov užívateľského účtu na portáli YouTube.



Štokholm - Európska únia rozhodla o spoločnom nákupe vakcín a antivirotík na boj proti opičím kiahňam. V rozhovore pre švédsky denník Dagens Nyheter to uviedol Richard Bergström, generálny riaditeľ Európskej federácie farmaceutického priemyslu a združení.

Na snímke z roku 1997, ktorú poskytlo CDC, je pravá ruka a trup pacienta s opičími kiahňami.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz zdôraznil, že Nemecko je povinné podporovať Ukrajinu v boji proti ruským agresorom. Jeho slová zazneli na katolíckom zhromaždení v Stuttgarte. Nemecký kancelár vyjadril presvedčenie, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi by jeho "cynická a neľudská vojna" nemala prejsť bez trestu.



Liptovský Mikuláš - Slovenské kanoistky získali na domácich majstrovstvách Európy vo vodnom slalome zlaté medaily v 3xC1 žien. Hliadka v zložení Emanuela Luknárová, Zuzana Paňková a Soňa Stanovská triumfovala pred Francúzskom a Českom.



Tampere - Najproduktívnejším slovenským hokejistom na majstrovstvách sveta vo Fínsku bol Juraj Slafkovský. V ôsmich zápasoch získal deväť kanadských bodov za tri góly a šesť asistencií a druhýkrát za sebou získal na vrcholnom podujatí najviac bodov spomedzi slovenských hráčov. Vo februári sa mu to podarilo na olympiáde v Pekingu.

Na snímke gólová radosť slovenských hokejistov zľava Tomáš Tatar, strelec gólu Martin Fehérváry, v pozadí Michal Krištof, Adam Liška a Juraj Slafkovský v zápase základnej A-skupiny Kazachstan - Slovensko na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 20. mája 2022 v Helsinkách.
Foto: TASR - Martin Baumann


Tampere - Tampere bude hlavným dejiskom hokejových majstrovstiev sveta aj o rok. Kongres Medzinárodnej hokejovej federácie rozhodol, fínske mesto usporiada majstrovstvá sveta od 12. do 28. mája 2023 spoločne s lotyšskou Rigou.



Bratislava - FK Senica nebude v budúcej sezóne účastníkom futbalovej Fortuna ligy. Klub neuspel s odvolaním u Odvolacieho orgánu licenčného konania Slovenského futbalového zväzu.



Nyon - Tímy z Ukrajiny a Bieloruska sa až do odvolania nebudú môcť stretnúť vo vzájomných dueloch v súťažiach pod hlavičkou UEFA. Rozhodla o tom exekutíva Európskej futbalovej únie v snahe zabezpečiť hladký priebeh súťaží.