Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 30. mája 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Ambíciou Európskej únie by malo byť, aby sa rovnala Európe. Predseda vlády Eduard Heger to dnes uviedol na záverečnom hodnotiacom podujatí ku Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE). Každá európska krajina, ktorá splní kritériá, by podľa premiéra mala mať možnosť stať sa členským štátom.

Bratislava - Návrh zákazu vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu považuje líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič za správny. Podľa šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša ide o porušenie pravidiel i koaličnej zmluvy. Návrh podali poslanci Národnej rady György Gyimesi (OĽANO) a opozičný Tomáš Taraba (nezaradený).

Brusel - Slovenský premiér Eduard Heger sa po príchode na mimoriadny summit EÚ, ktorý sa začal popoludní v Bruseli, stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. V rámci samostatných rokovaní sa ho pokúsil presvedčiť, aby Maďarsko súhlasilo s kompromisným návrhom na ropné embargo EÚ voči Rusku. Orbán ešte pred stretnutím s Hegerom pre médiá vyhlásil, že "momentálne nevidí žiaden kompromis".

Washington - Americký prezident Joe Biden vylúčil možnosť, že by Spojené štáty poskytli Ukrajine raketový systém, ktorým by Kyjev dokázal zasiahnuť ruské územie. TASR prevzala správu z britskej spravodajskej služby Sky News a agentúry AFP.

Buča - Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová počas dnešnej návštevy Kyjeva deklarovala pripravenosť Francúzska zvýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu, ktorá sa už 96. deň bráni ruskej agresii.

Vilnius - Severoatlantická aliancia už nie je viazaná záväzkami zdržať sa rozmiestnenia svojich síl vo východnej Európe. Pre agentúru AFP to povedal námestník generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana.


Madrid - Španielsky premiér Pedro Sánchez vyhlásil, že podporu, ktorú Severoatlantická aliancia poskytuje Ukrajine, nie je možné zlomiť a ruský prezident Vladimir Putin nedosiahne ciele, ktoré si vytýčil, keď jeho vojská 24. februára napadli Ukrajinu.

Kyjev - Francúzsky novinár zahynul pri dnešnom ostreľovaní evakuačného vozidla neďaleko východoukrajinského mesta Severodoneck, ktoré sa pokúšajú dobyť príslušníci ruských inváznych vojsk. TASR prevzala správu zo stanice Sky News a denníka The Guardian.

Kyjev - Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorého na Ukrajine vyšetrujú pre obvinenia z vlastizrady, dostal povolenie opustiť krajinu, aby sa mohol zúčastniť na politickom stretnutí. Porošenko, ktorému v minulosti úrady dvakrát zakázali opustiť krajinu, mieril do holandského Rotterdamu na zasadnutie Európskej ľudovej strany, uviedli internetové noviny Ukrajinska pravda.

Záhreb - Štyri obete si včera vyžiadal pád malého nemeckého lietadla v Chorvátsku. Zahynul pilot a všetci traja pasažieri na palube. Dnes o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na generálneho riaditeľa chorvátskej civilnej ochrany Damira Tuta a letecký športový klub Bayer Leverkusen, do ktorého pilot patril.

Štokholm - Dvaja ľudia zahynuli včera neskoro večer pri streľbe vo švédskom meste Örebro, oznámila dnes tamojšia polícia.

Bratislava - Ministerstvo kultúry získalo titul Efektívny používateľ modelu CAF. Ocenenie, ktoré potvrdzuje správne využitie nástroja komplexného manažérstva kvality vo verejnom sektore, si dnes prevzala ministerka kultúry Natália Milanová.

Bratislava - Prostredníctvom 296 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 28 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudla jedna obeť.

Bratislava - Zo slovenského trhu sa vlani v dôsledku nedostatkov v kvalite stiahlo 28 liekov, čo je dvakrát viac ako v roku 2020. Vyplýva to z výročnej správy Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv za rok 2021.

Bratislava - Vo veku 73 rokov zomrel scénograf, výtvarník, dizajnér a pedagóg Ján Zavarský. Na Slovensku, i v zahraničí vytvoril stovky scénografií, za ktoré získal viacero ocenení.

Varšava - Poľský futbalista Robert Lewandowski oznámil koniec pôsobenia v Bayerne Mníchov. Poľským novinárom dnes prezradil, že voči nemeckému majstrovi stratil dôveru a dúfa, že mu klub umožní prestup.