Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. júna 2022 - 17.45 h.



Kyjev - OSN predpoludním vyhlásila, že invázia Ruska na Ukrajinu nebude mať víťaza. Organizácia vydala vyhlásenie v 100. deň vojny, keď sa ruské sily pretláčajú hlbšie do východoukrajinského regiónu Donbas.



BruselEÚ oficiálne prijala šiesty balík sankcií voči Rusku, ktorý zahŕňa rozsiahle embargo na nákup ruskej ropy či opatrenia voči bankám a štátnym médiám tejto krajiny. Oznámili to dnes členské štáty Únie prostredníctvom Rady EÚ.



Bratislava - Pomoc Ukrajine je potrebné poskytovať rýchlejšie, ak sa má ubrániť ruskej invázii, uviedol popoludní minister obrany Jaroslav Naď na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 Bratislava Forum.

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď.
Foto: TASR - Martin Baumann


Kyjev - Ukrajina vyhlásila, že neplánuje použiť moderné salvové raketové systémy, ktoré dostáva od Spojených štátov, na útoky na ciele vo vnútri Ruska. Uvádza sa na webe britskej stanice BBC.



KyjevUkrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyhlásil, že armáda jeho krajiny úspešne odrazí ruskú inváziu, ktorá trvá už 100 dní. Informujú agentúra AFP a televízia BBC.



BratislavaMinister hospodárstva Richard Sulík odmietol kritiku poslanca Györgya Gyimesiho a jeho výzvu na odstúpenie pre zlyhanie pri rokovaní o sankčnom balíku EÚ a zákaze dovozu ruskej ropy. Nakoľko embargo odsúhlasil na summite EÚ premiér Eduard Heger, kritizuje Gyimesi v konečnom dôsledku samotného predsedu vlády.

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dopoludnia obžalobu na Ladislava B. v kauze bytového komplexu Bonaparte. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry navrhol podanie obžaloby začiatkom roka.



Brusel - Clá na ukrajinský vývoz do EÚ sa pozastavia na jeden rok. Opatrenie bolo dnes zverejnené vo vestníku EÚ a vstúpi do platnosti zajtra, uviedla hovorkyňa Európskej komisie.



Moskva - Rusko dnes obvinilo Nemecko, že svojou remilitarizáciou uvrhlo bezpečnosť v Európe do nerovnováhy. Kritické výroky hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej zazneli v čase, keď Berlín v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu rozhoduje o zvýšení výdavkov na svoju obranu.



Bratislava - Osobitný predstaviteľ EÚ pre západný Balkán Miroslav Lajčák označil súčasný zdĺhavý proces prijímania štátov západného Balkánu do Európskej únie za vtip. Únia tým podľa neho v tomto regióne stráca dôveryhodnosť. Vyhlásil to na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 v Bratislave.



Kyjev - Ukrajina podpísala dohodu s americkou spoločnosťou Westinghouse o dodávkach paliva pre všetky svoje jadrové elektrárne. Cieľom je ukončiť závislosť od dodávok paliva z Ruska, uvádza Reuters.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Berlín - Nemecká poisťovňa Allianz dnes oznámila, že predá väčšinový podiel vo svojich ruských prevádzkach spoločnosti Interholding, keďže sa snaží znížiť svoju stopu v krajine po jej invázii na Ukrajinu.



Moskva - Ruský opozičný politik a bývalý premiér Michail Kasianov, ktorý kritizoval vojenské ťaženie Moskvy na Ukrajine, napoludnie agentúre AFP potvrdil, že dočasne opustil Rusko, ale verí, že sa tam čoskoro vráti.



Soči - Senegalský prezident Macky Sall, ktorého krajina momentálne predsedá Africkej únii, vyzval popoludní ruského prezidenta Vladimira Putina, aby bral do úvahy nedostatok potravín v afrických krajinách, ktorý je spôsobený vojnou na Ukrajine.



Garmisch-Partenkirchen – Najmenej traja ľudia zahynuli pri dnešnej vlakovej nehode neďaleko mesta Garmisch-Partenkirchen na juhu Nemecka. Po vykoľajení vlaku ošetrovali celkovo 60 zranených, z nich 16 s ťažkými poraneniami.



Bratislava - Predpoludním našli v izbe študentského domova Mladá garda v Bratislave študentku prvého ročníka bez známok života. Prípad vyšetruje polícia.



Moskva - Nový vlastník siete reštaurácií s rýchlym občerstvením McDonald's v Rusku sa ich chystá znovu otvoriť do dvoch mesiacov. Plánuje aj expandovať. Americká spoločnosť McDonald's v máji po viac ako troch desaťročiach odišla z krajiny.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Bratislava - Tomáš Urban a Simona Szarková sa stali najlepšími hádzanármi Slovenska za rok 2021. Urban zvíťazil v tradičnej ankete Slovenského zväzu hádzanej druhýkrát v kariére, Szarková sa z ocenenia teší premiérovo.