Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. júna 2022 - 17.45 h.



Berlín - Nemecko je pre Slovensko strategický politický a najvýznamnejší ekonomický partner. V súčasnosti ide aj o obranného a bezpečnostného partnera. Premiér Eduard Heger to médiám povedal v lietadle smerujúcom do Berlína, kde sa má stretnúť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.



Bratislava – Minister financií Igor Matovič verí, že sa Národnej rade podarí prelomiť veto prezidentky Zuzany Čaputovej a parlament rodinný balíček opätovne schváli. Igor Matovič si myslí, že aj keď by prezidentka posunula tento zákon na Ústavný súd, bude nakoniec platiť.



Bratislava - S účinnosťou od 1. júla sa zvýši suma životného minima na 234,42 eura. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva práce.



Bratislava - Národný ústav srdcových a cievnych chorôb varuje pred podvodníkmi, ktorí na sociálnych sieťach propagujú lieky na ochorenie srdca a ciev.



Bratislava - Rokovania k vyšším platom v školstve sa stále realizujú na viacerých úrovniach. Pre TASR to dnes potvrdil odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.



Bratislava - Vláda je pripravená na rokovanie o zvyšovaní platov aj pred koncom roka 2022, dokedy platí súčasná kolektívna zmluva. Po rokovaní mimoriadnej Hospodárskej a sociálnej rady to uviedol minister práce Milan Krajniak.



Bratislava - Navrhované referendové otázky nemôžu byť protiústavné, tvrdí predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico v súvislosti s prebiehajúcou petičnou akciou k referendu. Pripustil, že úspešné referendum nemusí viesť k predčasným voľbám, pri odsúhlasení prvej otázky ľuďmi však musí spôsobiť demisiu vlády.



Bratislava - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek víta kroky rezortu zdravotníctva k stabilizácii zdravotníckeho personálu. "Môže to byť veľmi dobrý plán, ktorý, ak sa aj zrealizuje, prinesie očakávané výsledky," skonštatovala pre TASR prezidentka komory Iveta Lazorová.



Kyjev - Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval, že frontová línia na Ukrajine sa v súčasnosti tiahne 2450 kilometrov, pričom na 1105 kilometroch sa vedú aktívne bojové operácie. V súvislosti s vývojom na bojiskách Ukrajiny zopakoval požiadavku ukrajinského velenia adresovanú západným spojencom – aby pomohli Ukrajine získať viac delostreleckých systémov kalibru 155 mm, a to v čo najkratšom čase.



Kyjev - Viac ako 12.000 civilistov už zahynulo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko, informuje agentúra DPA.

Muž prechádza na bicykli okolo činžiaka zničeného ostreľovaním v ukrajinskom meste Boroďanka na predmestí Kyjeva počas 109. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 12. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Ústavnoprávny výbor Národnej rady by mal riešiť okolnosti odchodu predsedu Okresného súdu Bratislava III Romana Fitta z funkcie. Odvolala ho ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava Koaličná SaS považuje za principiálne, aby bol obvinený Marek Kaňka odvolaný z funkcie generálneho riaditeľa štátnej lotériovej spoločnosti Tipos.


Varšava - Štyridsať miliónov Poliakov je pripravených so zbraňou v ruke brániť svoju vlasť v prípade, že by ju Rusko napadlo. Vyhlásil to poľský premiér Mateusz Morawiecki počas otvorenia strelnice v školskom komplexe v Sliezku.



Sao Paulo - Britského novinára Doma Phillipsa a experta na domorodé obyvateľstvo Bruna Pereiru, ktorí sa vydali do amazonského pralesa a od minulej nedele boli nezvestní, našli mŕtvych. Podľa agentúry Reuters o tom s odvolaním sa na Phillipsovu manželku informoval spravodajský portál G1. Úrady zatiaľ nález tiel oficiálne nepotvrdili.



Berlín - Slovenská tenistka Viktória Kužmová s Nórkou Ulrikke Eikeriovou neuspeli v 1. kole štvorhry na turnaji WTA v Berlíne. Prehrali so štvrtým nasadeným slovinsko-čilským párom Andreja Klepačová, Alexa Guarachiová za 61 minút 2:6, 3:6.



Aesch - Nórsky cyklista Andreas Leknessund sa stal víťazom 2. kopcovitej etapy pretekov Okolo Švajčiarska. Jazdec tímu DSM triumfoval na trati z Küsnachtu do Aeschu dlhej 199 km s náskokom 33 sekúnd. Slovenský reprezentant Peter Sagan nebojoval o popredné priečky.