Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 14. júna 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár otvoril rokovanie 66. schôdze parlamentu. Súčasťou vyše 70-bodového programu je aj zákon o financovaní voľného času dieťaťa, ktorý vrátila prezidentka Zuzana Čaputová na opätovné prerokovanie. Vetovaný zákon má prísť na rad až o týždeň v utorok 21. júna.

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) sa usmieva počas 66. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 14. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Prešov - Na oddelenie infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove prijali pacientku s podozrením na opičie kiahne s pozitívnou cestovateľskou anamnézou.



Bratislava - Ochotu podať výpoveď doteraz deklarovalo okolo 3000 lekárov z nemocníc. Po stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom o tom informoval šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský s tým, že lekári nedostali jasnú odpoveď na ich požiadavky. Očakáva, že podpisov pod vyhlásenia o pripravenosti podať výpovede bude pribúdať.

Na archívnej snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - V kauze evidencie českého expremiéra Andreja Babiša vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces. Babišov právny zástupca Marek Benedik to uviedol po dnešnom rozsudku Krajského súdu v Bratislave, ktorý Babišovu žalobu zamietol.



Bratislava/Praha - Ústav pamäti národa víta dnešné rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave zamietnuť žalobu českého expremiéra Andreja Babiša v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti. Naďalej tvrdí, že Andrej Babiš je vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti evidovaný oprávnene.



Žilina - Primátor Žiliny Peter Fiabáne sa bude v jesenných komunálnych voľbách opäť uchádzať o svoj post.

Na snímke primátor mesta Žilina Peter Fiabáne počas tlačového brífingu ku komunálnym voľbám 2022 v Žiline dňa 14. júna 2022.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Bratislava - Starosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler bude v tohtoročných komunálnych voľbách obhajovať svoj post a opätovne kandidovať na šéfa tejto mestskej časti.



Snina - O post primátora mesta Snina sa v jesenných komunálnych voľbách bude uchádzať aj mestský poslanec Peter Vološin. Svoju kandidatúru ohlásil na sociálnych sieťach. Do volieb vstupuje ako kandidát KDH.



Bratislava – Do Prezidentského paláca prišlo darovať krv 61 ľudí, z toho 12 prvodarcov. Tretí ročník podujatia Prezidentská kvapka krvi sa uskutočnil pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi. Prezidentka Zuzana Čaputová pripomenula, že darovanie krvi je prejavom solidarity k životu a zdraviu iných.



Žiar nad Hronom – V hlinikárni Slovalco v Žiari nad Hronom uviedli do prevádzky nové pretavovacie centrum za 15 miliónov eur. Vďaka investícii bude hlinikáreň schopná navýšiť podiel výroby recyklovaného hliníka o 55.000 ton. Spoločnosť však upozorňuje na neistú budúcnosť a varuje i pred odstavením výroby.



Bratislava - Zmluvu o pridružení Slovenskej republiky k Európskej vesmírnej agentúre podpísal v Holandsku štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis.



Štrasburg - Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu vyhlásil, že zákon z roku 2012, ktorý umožňuje ruským úradom zasiahnuť voči mimovládnym organizáciám, médiám a jednotlivcom označovaným za "zahraničných agentov", je v rozpore s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.



Brusel - Európska komisia privítala predbežnú politickú dohodu, ktorú dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu a francúzskeho predsedníctva v Rade Európskej únie o predĺžení platnosti digitálneho certifikátu Únie o ochorení COVID-19 - tzv. covidpasu o jeden rok.



Nyon - Futbalisti úradujúceho slovenského šampióna ŠK Slovan Bratislava sa v 1. predkole Ligy majstrov 2022/2023 stretnú s tímom FC Dinamo Batumi z Gruzínska.



Nyon - Futbalisti MFK Ružomberok nastúpia v 1. predkole Európskej konferenčnej ligy proti litovskému Kaunasu Žalgiris. DAC Dunajská Streda sa stretne so severoírskym tímom Cliftonville FC.



Freiburg - Slovenský hokejový útočník Martin Réway si prvýkrát v kariére vyskúša hokej v Nemecku. Jeho novým pôsobiskom sa stane klub EHC Freiburg, ktorý účinkuje v druhej najvyššej súťaži. Martin Réway hral v uplynulej sezóne v drese klubu HC Poruba 2011.