Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. júna 2022 - 17.45 h.



Bratislava – Trojpercentné zvýšenie platov zamestnancov škôl od 1. júla je finančne kryté. Minister školstva Branislav Gröhling to uviedol po rokovaní vlády. O ďalšom zvýšení sa podľa jeho slov rokuje.



Bratislava - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku organizoval v Bratislave protestné zhromaždenie. Školskí odborári sú presvedčení, že všetci zamestnanci škôl si zaslúžia dôstojné ohodnotenie, žiadajú zvýšenie platov v školstve i lepšie podmienky.

Na snímke účastníci protestu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku - Protest za vyššie platy zamestnancov a za lepšie podmienky v školách pre deti, žiakov a študentov, ale aj pedagogických a odborných zamestnancov, učiteľov vysokých škôl a nepedagogických zamestnancov pred budovou Národnej rady SR v stredu 15. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava – Predsedovi Národnej rady Borisovi Kollárovi je veľmi ľúto, že zvýšenie platov v školstve je na dvoch koaličných partneroch. Bude robiť všetko pre to, aby ich primäl ku kompromisu. Uviedol to po stretnutí so zástupcami Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová chce byť vo svojom ďalšom pôsobení viac hlasom tých, ktorých nie je počuť. "Politika ma učí, že do konfliktu ma budú zaťahovať bez ohľadu na moje úsilie vyhnúť sa mu. Budem teda pokračovať v pokojnom a vecnom tóne, ale s jasnými a priamymi posolstvami vždy, keď bude treba," uviedla na sociálnej sieti v deň tretieho výročia svojej inaugurácie.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za Sme rodina ani Za ľudí nebudú hlasovať za odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka z funkcie. Poslanci OĽANO oznámia svoj postup tesne pred hlasovaním. O opozičnom návrhu má plénum rokovať zajtra.



Bratislava - V nadväznosti na uzavreté kolektívne zmluvy sa platy v štátnej a verejnej službe zvýšia od 1. júla o 3 percentá. Vyplýva to z návrhu nariadení vlády, ktorými sa ustanovujú zvýšené platové tarify štátnych zamestnancov, resp. zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Návrhy schválila vláda.



Bratislava - Možnosť blokovania škodlivých webov sa predĺži do 30. septembra. Vyplýva to z novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorú schválili poslanci Národnej rady.



Bratislava - Ženy rodičky by mohli mať uzákonené právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú do Národnej rady predložili viaceré koaličné poslankyne. Plénum novelu posunulo do druhého čítania.



Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský počul, že by ho chceli vymeniť vo funkcii. Potvrdil to po novinárskej otázke, či je pravda, že ho má nahradiť exministerka Andrea Kalavská. Inou myšlienkou, ako že by mal vo funkcii zotrvať do konca volebného obdobia, sa zatiaľ podľa vlastných slov nezaoberá.



Bratislava – Šéfka ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová odmieta kritiku Národnej siete Miestnych akčných skupín o šikanóznom spôsobe kontroly eurofondových projektov zo strany MIRRI.



Kyjev - Ukrajinská armáda spustila ofenzívu v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, ktorej veľkú časť – vrátane oblastnej metropoly Cherson – ovládajú príslušníci ruských okupačných síl. Pre britskú televíziu Sky News to uviedol vojenský analytik Michael Clark.

Na archívnej snímke ľudia stoja v rade na registráciu v centre distribúcie pomoci pre vysídlených ľudí v Záporoží na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko oznámilo, že jeho sily zničili na západe Ukrajiny sklad obsahujúci zbrane dodané Severoatlantickou alianciou. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.



Praha - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil na diaľku s prejavom k poslancom českého parlamentu. Pripomenul vetu "Sme s vami, buďte s nami", známu z okupácie Československa v roku 1968.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystupuje prostredníctvom videokonferencie v parlamente v Prahe v stredu 15. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Kodaň - Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu vyzval na naliehavý spoločný boj proti šíreniu opičích kiahní a na spravodlivé rozdeľovanie vakcín.



Bratislava - Craig Ramsay povedie slovenskú hokejovú reprezentáciu aj v sezóne 2022/23. Dnes spečatil dohodu s prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslavom Šatanom podpisom zmluvy, ktorej súčasťou je aj opcia na ročník 2023/24.



Brunnen - Juhoafrický cyklista Daryl Impey triumfoval v 4. etape 83. ročníka pretekov Okolo Švajčiarska. Jazdec stajne Israel-Premier Tech sa presadil v špurte a 190,8 km dlhú trasu z Grenchenu do Brunnenu zvládol za 4:14:09 h. Slovák Peter Sagan do cieľa prišiel s desaťminútovou stratou na 134. mieste.