Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. júna 2022 - 17.45 h.



Handlová - Polícia začala v súvislosti s tragickým požiarom, ku ktorému došlo v noci na dnes v Handlovej, trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia. Požiar neprežili manželia vo veku 46 a 48 rokov a dve ženy vo veku 40 a 65 rokov. Mesto Handlová vyhlásilo v súvislosti s nočným požiarom mimoriadnu situáciu.

- Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým obetí i všetkým, ktorých postihol tragický nočný požiar v Handlovej. Obyvateľom zasiahnutým požiarom ponúkla ubytovanie v zariadení prezidentskej kancelárie vo Vysokých Tatrách.

Na snímke panelák, v ktorom v jednom z bytových domov na piatom poschodí vypukol požiar na Okružnej ulici v Handlovej vo štvrtok 16. júna 2022. Nočný požiar si vyžiadal štyri obete.
Foto: TASR - Alexandra Moštková


Bratislava - Národná rada začala popoludní rokovanie o návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka z funkcie. Žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze podal opozičný Smer-SD.

Na snímke zľava poslanec NR SR Robert Fico (SMER-SD) a minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS) počas 67. schôdze Národnej rady SR o návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka z funkcie v Bratislave 16. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Národná rada schválila druhý balík na zlepšenie podnikateľského prostredia z dielne Ministerstva hospodárstva. Návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia, obsahuje takmer 200 opatrení.

- Sankcie za výrazné prekročenie rýchlosti či za telefonovanie za volantom sa sprísnia. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú schválil parlament.



Bratislava - Ubytovacie zariadenia môžu dostať na ubytovanie odídenca z Ukrajiny príspevok 22 eur za jednu noc, ak ide o fyzickú osobu, ktorá dovŕšila vek 15 rokov. Suma 11 eur za jednu noc sa poskytne, ak ide o odídenca, ktorý nedovŕšil vek 15 rokov. Nariadenie schválila vláda na dnešnom online zasadnutí.



Bratislava - Odborári sú pre vládu dôležitým partnerom, pretože sú priamo pri zamestnancoch, majú najlepšie informácie o tom, čo zamestnancov trápi a čo pri svojej práci potrebujú. Uviedol to predseda vlády Eduard Heger na zjazde Konfederácie odborových zväzov.



Bratislava - Minister životného prostredia Ján Budaj sa chce stretnúť s predsedom parlamentu Borisom Kollárom, aby spoločne vyriešili problém medveďov. Kollár podanú ruku šéfa envirorezortu víta.



Kyjev - Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Rumunsko podporujú, aby bol Ukrajine "okamžite" udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ. Po dnešnom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve to vyhlásil šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron. Na rokovaniach v ukrajinskej metropole sa zúčastnili aj nemecký kancelár Olaf Scholz, taliansky premiér Mario Draghi a rumunský prezident Klaus Iohannis.

Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francúzsky prezident Emmanuel Macron si podávajú ruky na konci tlačovej konferencie v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Brusel - Je v našom záujme pomáhať Ukrajine všetkými dostupnými spôsobmi a prostriedkami a prispieť tak k tomu, aby sa vojenský konflikt nerozšíril a nenaberal na sile. Vyhlásil to minister obrany Jaroslav Naď, ktorý sa zúčastnil na pravidelnom rokovaní ministrov obrany členských štátov NATO v Bruseli.



Moskva - Kremeľ dnes varoval pred novými dodávkami západných zbraní Ukrajine. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov novinárom povedal, že by to bolo "úplne zbytočné a spôsobilo by to krajine ďalšie škody".



Bratislava - Opičie kiahne sa u pacientky s podozrením, ktorú hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, nepotvrdili. Výsledky laboratórneho vyšetrovania vzorky sú negatívne. Slovensko doposiaľ nezaznamenalo prvý prípad ochorenia.



Bratislava - Komisia odborníkov, ktorú Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá zriadil v súvislosti s výberom nového generálneho riaditeľa RTVS, odporúča na post jedného z dvojice Tibor Búza a Ľuboš Machaj. Po dnešnom rokovaní parlamentného výboru to potvrdil jeho predseda Kristián Čekovský. Komisia takisto vo svojom hodnotiacom stanovisku označila za prijateľných kandidátov na zvolenie Ivana Goliana a Petra Badača. Ďalších štyroch - Jaroslava Rezníka, Daniela Živicu, Vladimíra Semana a Petra Janků - zaradili vo svojom hodnotení experti do skupiny kandidátov, ktorých neodporúča zvoliť za šéfa telerozhlasu. Plénum bude voliť GR RTVS v stredu (22. júna), prípadné druhé kolo sa uskutoční o týždeň neskôr.



Šamorín - Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik potvrdil, že nový reprezentačný tréner bude zo zahraničia. S Čechom Ivanom Haškom, ktorého meno sa začalo skloňovať v médiách, však zatiaľ nerokoval.