Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 17. júna 2022 - 17.45 h.

Brusel - Európska komisia odporučila dnes udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku a potvrdenie európskej perspektívy pre Gruzínsko. Eurokomisia odporúča Európskej rade, aby Ukrajina a Moldavsko získali štatút za predpokladu, že uskutočnia množstvo ďalších dôležitých reforiem.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popoludní privítal rozhodnutie Európskej komisie, ktorá podporila udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine. Uviedla agentúra AFP.

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes obvinilo Brusel z manipulácie Ukrajiny. Stalo sa tak po tom, čo Európska komisia podporila udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine. Píše agentúra AFP.

Ženeva - Európska organizácia pre jadrový výskum popoludní oznámila, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine zastavuje spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom a má v úmysle vypovedať medzinárodné dohody o spolupráci s oboma krajinami v deň ich vypršania v roku 2024.

Kyjev - Britský premiér Boris Johnson dnes neohlásene pricestoval do Kyjeva a stretol sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovali o tom agentúra Reuters a stanica Sky News.

Amsterdam - Európske ceny zemného plynu smerujú k najväčšiemu týždennému nárastu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, keďže obmedzovanie dodávok z Ruska prehlbuje energetickú krízu v regióne. Informoval Bloomberg.

Bratislava - Poslanci popoludní pokračovali v mimoriadnej schôdzi Národnej rady venovanej návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Plénum sa opäť zíde v utorok a do rozpravy sú písomne prihlásení ešte štyria poslanci.

Londýn - Britská ministerka vnútra Priti Patelová schválila predpoludním žiadosť vlády Spojených štátov o vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea. Patelová musí podpísať príkaz na extradíciu.

Londýn - Spoločnosť WikiLeaks označila dnešné rozhodnutie britskej vlády vydať svojho zakladateľa Juliana Assangea na trestné stíhanie do USA za temný deň pre slobodu tlače a britskú demokraciu. WikiLeaks plánuje podať odvolanie.

Madrid - Viac než 10.000 príslušníkov ozbrojených zložiek bude nasadených v uliciach španielskej metropoly Madrid počas summitu NATO v dňoch 29. a 30. júna. Pôjde o najväčšie takéto nasadenie v nedávnych dejinách. Informovala stanica RTVE.

Rím - Talianska elektrárenská skupina Enel predá svoju ruskú divíziu ropnému koncernu Lukoil a investičnému fondu Gazprombank-Frezia, čím sa zbaví všetkých svojich produkčných aktív v Rusku. Enelu zostanú len menšinové podiely v distribučných aktívach.

Kyjev - Ukrajinská armáda napoludnie uviedla, že ťažko poškodila ruský remorkér plaviaci sa po Čiernom mori s nákladom zbraní a zásob. Informovala agentúra DPA.

Bratislava - Zväz obchodu zásadne nesúhlasí s návrhom na zvýšenie sadzby spotrebnej dane z liehu o 30 %. Uviedla to prezidentka zväzu Nadežda Machútová v súvislosti s uvažovaným získaním nových príjmov do štátneho rozpočtu na krytie sociálnych balíčkov zo spotrebných daní.

Petrohrad - Šéf Kremľa Vladimir Putin dnes na ekonomickom fóre v Petrohrade vyhlásil, že rozhodnutie Moskvy spustiť špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine bolo ťažké, ale vynútené. Dodal, že všetky ciele vojenskej operácie budú bezpochyby splnené. Uviedli denník The Guardian a stanica BBC.

Banská Bystrica – Výpoveďou finančníka Martina K. pokračoval popoludní na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, proces v kauze Dobytkár. Martin K. trvá na svojej nevine a odmieta obžalobu voči svojej osobe.

Kyjev - Kyjev plánuje od 1. júla zaviesť pre občanov Ruska vízovú povinnosť. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovala agentúra AFP.

Mogadišo - Pri dnešnom útoku islamistov na mesto Bahdo v strednom Somálsku prišlo o život najmenej 30 ľudí. Islamistickí teroristi najprv odpálili bombu umiestnenú v aute a potom - podľa policajného hovorcu - spustili paľbu do ľudí.