Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 20. júna 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala do funkcie osem sudkýň a troch sudcov všeobecných súdov. V príhovore sudcom zdôraznila, že majú privilégium a povinnosť hľadať a nastoľovať spravodlivosť. Vyjadrila podporu všetkým sudcom a prokurátorom, ktorí čelia neprimeranému tlaku aj z politického prostredia.

Bratislava - Zuzana Čaputová telefonovala s portugalským prezidentom Marcelom Rebelom de Sousom. Rozprávali sa o viacerých témach, pozval ju tiež na návštevu Portugalska. Hlava štátu o tom informovala na sociálnej sieti.

Bratislava - Prelomenie veta pri tzv. protiinflačnom balíčku bude znamenať likvidačný zásah do fungovania samospráv. Na tlačovej konferencii to zdôraznili predstavitelia SaS, ktorí zároveň apelovali na koaličných poslancov, aby za prelomenie veta nehlasovali.

Bratislava - Minister školstva Branislav Gröhling navrhuje dorovnanie platov zamestnancom v školstve od 1. júla, respektíve od 1. septembra, k desiatim percentám. V budúcom roku od 1. januára o ďalších desať percent. Šéf rezortu školstva to povedal s tým, že o návrhu sa bude ešte diskutovať.

Bratislava - K službám štátu na ústrednom portáli verejnej správy slovensko.sk či na ďalších stránkach verejnej správy sa už ich užívatelia môžu dostať nielen cez počítač a elektronický občiansky preukaz s čítačkou. Od dnešného dňa spustilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie novú aplikáciu Slovensko v mobile, uviedla ministerka Veronika Remišová.

Bratislava - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku klesla v máji tohto roka na 6,35 %, čím dosiahla najnižšiu úroveň od začiatku pandémie. Vyplýva to z aktuálnych údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré prezentoval minister práce Milan Krajniak.

Brusel/Luxemburg - Európska únia musí vyvinúť značné diplomatické úsilie vo svete, aby vysvetlila, že za zvyšujúcimi sa cenami potravín nie sú jej sankcie proti Rusku, ale ruská agresia voči Ukrajine. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok to vyhlásil v rámci zasadania Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.

Kodaň - Dánsko sa dnes oficiálne pripojilo k spoločnej obrannej a bezpečnostnej spolupráci krajín Európskej únie. Stalo sa tak po 30 rokoch, počas ktorých malo Dánsko mimoriadny štatút a mohlo sa podieľať na civilných, ale nie na vojenských misiách EÚ.

Moskva/Vilnius - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo na okamžité zrušenie "otvorene nepriateľských" obmedzení Litvy, týkajúcich sa zákazu železničnej prepravy tovaru cez jej územie do susednej Kaliningradskej oblasti, ktorá je ruskou enklávou. Ide o tovar, na ktorý sú uvalené ekonomické sankcie EÚ.

Kyjev - Ukrajinský súd dnes v súvislosti s obvinením z podkopávania suverenity krajiny zakázal najväčšiu proruskú politickú stranu v krajine Opozičnú platformu – Za život a zhabal jej majetok na celoštátnej úrovni.

Moskva - Rusko opäť sprísnilo kontrolu nad dodávkami zemného plynu do Európy. Odmietlo totiž ponuku Ukrajiny na rezerváciu väčšej tranzitnej kapacity cez jej územie, aby tým kompenzovalo znížené toky cez kľúčový plynovod Nord Stream 1 do Nemecka.

Bratislava - Aj dnes pokračuje ruská plynárenská spoločnosť Gazprom vo výraznom krátení dohodnutých dodávok zemného plynu pre Slovenský plynárenský priemysel. Pre TASR to povedal hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta.

Viedeň/Berlín - Keďže Rusko obmedzuje toky zemného plynu do Európy, Rakúsko sa vracia k uhliu a oživuje využívanie tohto fosílneho paliva na výrobu elektriny. Tiež Nemecko sa v dôsledku energetickej krízy rozhodlo pre výrobu elektriny z uhlia, ale zároveň uviedlo, že má v úmysle zatvoriť svoje uhoľné elektrárne do roku 2030.

Bratislava - Advokáta Mareka P. prepustili z väzby. Dnes o tom rozhodol dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Londýn - Slovenský tenista Andrej Martin postúpil do 2. kola kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V úvodnom kole zdolal krajana Lukáša Lacka 6:2, 6:1. Zo Slovákov neuspeli v 1. kole kvalifikácie ani Filip Horanský a Jozef Kovalík.