Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 22. júna 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Národná rada napoludnie prelomila veto prezidentky Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu.
Na snímke vpravo minister financií SR Igor Matovič a vľavo poslanec parlamentu SR György Gyimesi (obaja OĽaNO) po hlasovaní financovania voľného času dieťaťa, ktoré poslanci NR SR schválili aj po vrátení prezidentkou 22. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje prelomenie veta poslancami v prípade protiinflačnej pomoci. Obráti sa však na Ústavný súd so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov.
Na snímke v popredí podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič a poslanci hnutia OĽaNO počas tlačovej konferencie ku schválenému zákonu o financovaní voľného času dieťaťa 22. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Paríž - Rusko môže úplne prerušiť dodávky plynu do Európy, keďže sa snaží posilniť svoju politickú páku uprostred ukrajinskej krízy. Povedal to popoludní šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatih Birol.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera a dnes absolvoval telefonické rozhovory s premiérmi a prezidentmi viacerých členských krajín EÚ. Poďakoval sa im za podporu úsiliu jeho krajiny o získanie štatútu kandidátskej krajiny na vstup do EÚ, o ktorom má rozhodnúť tohtotýždňový summit EÚ.

Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes ubezpečil východných partnerov v rámci NATO o plnej solidarite a podpore zo strany Berlína. V prejave konkrétne spomenul aj vyslanie jednotiek na Slovensko v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny.

Kábul - Na najmenej 1000 mŕtvych a 1500 zranených stúpla bilancia silného zemetrasenia, ktoré v noci na dnes zasiahlo odľahlý horský región vo východnom Afganistane.

Brusel - Slovenskí europoslanci Michal Wiezik a Martin Hojsík považujú dnešný rozsudok Súdneho dvora EÚ, že Slovensko v spore o ochranu hlucháňa hôrneho porušilo smernice o biotopoch a o vtáctve, za ďalší dôkaz jeho zlyhania vo veci ochrany životného prostredia.

Bratislava - Vláda nesúhlasí s návrhom opozičných poslancov na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja z funkcie. Rozhodla o tom na svojom dnešnom rokovaní.

Bratislava - Minister životného prostredia Ján Budaj je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého. Potrebuje však na to výsledky zo sčítania medveďov. Predpokladá, že ak by mal výsledky v septembri, regulácia by sa mohla stihnúť ešte v tohtoročnej sezóne.

Praha - Česká národná banka pokračuje v rámci snahy o skrotenie inflácie v agresívnom sprísňovaní menovej politiky. Jej kľúčová sadzba je už najvyššia za 23 rokov. Banková rada popoludní zvýšila hlavnú 2-týždňovú repo sadzbu o 125 bázických bodov na 7 %.

Bratislava - Na Slovensku nemá spustenie uhoľných elektrární zmysel. Nikto uhlie neplánuje obnovovať. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj. Reagoval tak na správy, že Nemecko aj Rakúsko sa vracajú k uhliu a oživujú svoje uhoľné elektrárne.

Madrid - Španielsko zníži daň z pridanej hodnoty na elektrinu o polovicu, aby ochránilo spotrebiteľov pred prudko rastúcou infláciou. Vyhlásil to popoludní premiér Pedro Sánchez.

Bratislava - Slovensko je pripravené poskytnúť Ukrajine sovietsku techniku, no iba s adekvátnou náhradou od spojencov. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa už nie je veľmi jednoduché hľadať veci, ktoré sú nad rámec našich aktuálnych potrieb v skladoch.

Bratislava - Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini vypovedal predpoludním ako svedok na Národnej kriminálnej agentúre v súvislosti s kauzou založenia a zosnovania zločineckej skupiny, v ktorej figuruje aj expremiér Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák.

Brusel - Reštriktívne opatrenia, ktoré zaviedla Litva pre prepravu tovaru cez svoje územie do susednej ruskej Kaliningradskej oblasti, sú v súlade so sankciami EÚ. Uviedol to dnes hovorca Európskej komisie Eric Mamer.

Helsinki - Veliteľ fínskych ozbrojených síl generál Timo Kivinen uviedol, že Fínsko sa už desaťročia pripravuje na útok Ruska a v prípade, že k nemu dôjde, bude klásť tvrdý odpor. Fínsko má podľa neho vybudovaný značný zbrojný arzenál, ale rozhodujúcim faktorom bude, že Fíni budú mať motiváciu bojovať.

Bratislava - Bratislavská polícia preverí okolnosti prípadu, pri ktorom pacientovi vyoperovali nesprávne oko. V dôsledku chyby prišiel pacient o obe oči. Incident sa odohral v bratislavskej nemocnici Ružinov.