Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 23. júna 2022 - 17.45 h.

Brusel - Slovensko, podobne ako aj EÚ, pomáha a chce aj naďalej pomáhať balkánskym krajinám na ich ceste k členstvu v Únii. Uviedol to slovenský premiér Eduard Heger po skončení summitu EÚ s krajinami západného Balkánu v Bruseli.

Bratislava - Národná rada schválila zmeny v preplácaní drahých moderných liekov z verejného zdravotného poistenia. Pacientom ich tak po novom nebudú schvaľovať zdravotné poisťovne na výnimky.

Bratislava – Poslanec parlamentu, ktorého budú musieť pre narúšanie poriadku vyviesť z rokovacej sály, príde o dva mesačné zárobky. Podľa koaličných poslancov je to motivácia, aby sa zákonodarcovia správali slušne. Zmeny prináša schválená novela zákona o rokovacom poriadku Národnej rady. Zavádza sa ňou aj parlamentná stráž.

Bratislava - Schválenie nového zákona o mediálnych službách a zákona o publikáciách prináša veľkú reformu mediálneho priestoru a je plnením sľubov z vládneho programu. Skonštatovala to ministerka kultúry Natália Milanová.

Bratislava - Sme rodina zrejme nepodporí odvolanie šéfa envirorezortu Jána Budaja z funkcie na mimoriadnej schôdzi Národnej rady. Povedal to predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský. Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga označil návrh opozície za bizarný.

Bratislava - Nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD podporia návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja pri hlasovaní v parlamente.
Na snímke menovanie rektoriek a rektorov štyroch vysokých škôl prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Bratislave 23. júna 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala štyroch rektorov vysokých škôl. Žilinskú univerzitu v Žiline povedie Ján Čelko, Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre bude druhé funkčné obdobie viesť Klaudia Halászová. Rektorom Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre sa stal Libor Vozár a Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská.

Brusel - Európsky parlament v uznesení vyzval Európsku radu na bezodkladné udelenie štatútu kandidátskych krajín na vstup do EÚ Ukrajine a Moldavsku.

Bratislava - Pokiaľ vládne strany nebudú vedieť komunikovať, alternatívou sú predčasné voľby. Hnutie Sme rodina by v prípade odchodu koaličného partnera z koalície do menšinovej vlády nešlo. Vyplýva to z vyjadrení predsedu poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského.

Bratislava - Na riešenie situácie s medveďom sa má do 31. júla zriadiť pracovná skupina. Vyplýva to z uznesenia Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý to odporučil envirorezortu.

Bratislava - Na predstaviteľov Smeru-SD sa má pripravovať ďalšie obvinenie. Tvrdí to predseda Smeru-SD Robert Fico. Zopakoval, že vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry majú pracovať na základe politických objednávok.

Bratislava - Slovensko bude musieť finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi zaplatiť 9750 eur. Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva po jeho sťažnosti v súvislosti s odpočúvaním v rámci akcie Gorila.

Brusel - Platnosť digitálnych COVID preukazov EÚ, takzvaných covidpasov, sa predĺži o jeden rok.

Viedeň - Rakúsko zruší povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Moskva - Ruského plukovníka Vadima Zimina, ktorého povinnosťou bolo nosiť Vladimirovi Putinovi prezidentský kufrík s kódmi na odpálenie jadrových zbraní, našli v pondelok doma pri Moskve postreleného. Informoval o tom portál britských novín metro.co.uk.

Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3195 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 188 žiadateľov.

Berlín - Nemecko varuje, že kroky Ruska na zníženie dodávok zemného plynu do Európy môžu vyvolať kolaps na energetických trhoch, čo je paralela s krachom americkej banky Lehman Brothers, ktorý odštartoval globálnu finančnú krízu.

Jeruzalem - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval Izrael za to, že odmietol zaviesť voči Rusku tvrdé sankcie.

Londýn - Slovenský tenista Lukáš Klein sa prebojoval do hlavnej súťaže dvojhry na treťom grandslamovom turnaji roka vo Wimbledone.
Na snímke nová posila Slovana Juraj Kucka pózuje s futbalovým dresom počas tlačovej konferencie 23. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - Slovenský futbalista Juraj Kucka podpísal dvojročnú zmluvu so Slovanom Bratislava.