Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45 Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. júna 2022 - 17.45 h.


Kyjev - Ruské rakety dnes zasiahli zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku v Poltavskej oblasti na Ukrajine. Podľa vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa v budove nachádzalo viac než tisíc civilistov, informuje TASR. Obchodné centrum je podľa Zelenského v plameňoch, "počet obetí si nemožno ani predstaviť".



Bratislava – Ceny plynu pre domácnosti od Slovenského plynárenského priemyslu vzrastú postupne počas nasledujúcich štyroch rokov o 76 percent, pričom najvýraznejšie sa zvýšia na budúci rok, a to o 34 percent. Platí to pre zákazníkov, ktorí podpíšu so štátnym dodávateľom štvorročnú zmluvu. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík.



Bratislava - Ak máme naplniť a uctiť si odkaz Milady Horákovej, potom si strážme svoju slobodu. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti výročia úmrtia Horákovej, ktorú popravili 27. júna 1950 obesením mimoriadne krutým spôsobom.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava – Rezort hospodárstva končí práce na príprave zmluvy so Slovenskými elektrárňami, ktorá domácnostiam zabezpečí v nasledujúcich dvoch rokoch rovnaké ceny elektriny, aké sú v súčasnosti. Zvýhodnená cena silovej elektriny 61,21 eura za megawatthodinu však bude obmedzená výškou spotreby do štyroch megawatthodín.



Bratislava - Slovenská republika dostane doplatok z prvej platby z plánu obnovy v hodnote necelých 400 miliónov eur koncom leta. Oznámil to vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.

Na snímke zľava vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha a generálna riaditeľka Sekcie Plánu obnovy Úradu vlády SR Lívia Vašáková počas tlačovej konferencie na tému - Plán obnovy, predbežné hodnotenia Európskej komisie potrebné pre realizáciu prvej platby v rámci Mechanizmu obnovy a odolnosti 27. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Elmau - Skupina siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta G7 bude vyvíjať tlak na Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, uviedol nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Lídri G7 tiež vyjadrili "vážne znepokojenie" v súvislosti s ruskými plánmi dodať do Bieloruska strely schopné niesť jadrové hlavice.



Bratislava - Opozičný Smer-SD považuje Borisom Kollárom (Sme rodina) avizovaný návrh ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia, za klamstvo. Poukazuje, že koaliční poslanci mali možnosť v minulosti niekoľkokrát zahlasovať za zmenu ústavného zákona s možnosťou skrátiť volebné obdobie.



Bratislava – Prezidentka Zuzana Čaputová prijala vedúcich zastupiteľských úradov Slovenskej republiky v zahraničí. Diskutovala s nimi o prioritách a cieľoch v kontexte aktuálnej situácie a reality, ktorú v súčasnosti žijeme.



Bratislava - Dopravu cez bratislavský tunel Sitina už obojsmerne spustili v mierne obmedzenom režime.



Ubľa – Obec Ubľa na slovensko-ukrajinskej hranici bude "v pohotovosti" pre poskytovanie pomoci vojnovým utečencom z Ukrajiny do konca júna. Dôvodom je, že štát obci nepreplatil výdavky spojené so zvládnutím prílevu vojnových utečencov, kultúrny dom tiež potrebuje opraviť.

Ako reagoval rezort vnútra, obec by sa refundácie nákladov spojených so zabezpečením zvládnutia utečeneckej vlny z Ukrajiny mala dočkať v najbližších dňoch.

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny v stane na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj. Ubľa, 27. februára 2022.
Foto: TASR - František Iván


Praha -Voľby, z ktorých vzíde nový český prezident, sa uskutočnia 13. a 14. januára 2023. Ak žiadny kandidát nezíska viac ako 50 percent odovzdaných hlasov, druhé kolo sa bude konať 27. a 28. januára.



Enerhodar - Stovky obyvateľov držia v zajatí v meste Enerhodar v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámil Kyjevom uznaný starosta Dmytro Orlov. Dnes ho citoval portál britskej stanice Sky News.



Luxemburg - Ministri energetiky EÚ schválili, že zásobníky plynu v členských krajinách majú byť do začiatku najbližšej zimy naplnené minimálne na 80 percent.



Moskva - Nie je dôvod na to, aby bolo Rusko označené za krajinu v platobnej neschopnosti, pretože Moskva peniaze má a je tiež ochotná platiť podľa dohodnutých pravidiel, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra AFP.

Na archívnej snímke z 23. decembra 2021 hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov odpovedá na otázky novinárov pred každoročnou tlačovou konferenciou Vladimira Putina v Moskve.
Foto: TASR/AP


Teherán - Irán uviedol, že tento týždeň obnoví nepriame rokovania so Spojenými štátmi v rámci širších snáh o obnovenie jadrovej dohody z roku 2015.



Bratislava - Slovenská pošta bude aj po 1. júli naďalej prijímať dobierky, ktorých cena nie je zaokrúhlená. Odosielateľovi bude prevedená na účet nezaokrúhlená suma. Pri výplate v hotovosti, takzvanej dobierke na adresu, bude suma zaokrúhlená.



Modřice - Nohejbalisti slovenského majstra KAC Košice obsadili 2. miesto na Svetovom pohári klubov. Vo finále podľahli favorizovanému domácemu tímu Modříc 1:3.