Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. júna 2022 - 17.45 h.

Vyšehrad/Bratislava - Slovensko prevezme zajtra v poradí už šieste predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke. Predsedať bude do júna 2023. Prioritami krajiny budú štyri tematické oblasti – prepojenia, ekonomika, udržateľnosť a ľudia.

Bratislava - Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj. Poslanci Národnej rady ho do funkcie zvolili v dnešnom hlasovaní. Za Machaja hlasovalo 89 poslancov zo 122 prítomných. Proti bolo 12, zdržalo sa 21 poslancov.

Madrid - Summit NATO v Madride, ktorý sa zavŕšil dnes, bol historicky jedným z najdôležitejších vrcholných stretnutí tejto organizácie. Rozhodlo sa o pozvaní Fínska a Švédska do Aliancie a o posilnení jej východného krídla. Zdôraznila to prezidentka Zuzana Čaputová.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Madrid - Švédsko a Fínsko budúci utorok podpíšu protokoly o pristúpení k Severoatlantickej zmluve. Ide o krok potrebný pre oficiálny vstup do NATO. Oznámil to popoludní generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. Protokoly musí následne ratifikovať všetkých 30 členských štátov NATO.

Bratislava – Napriek prijatiu rodinného balíčka, ktorý zvyšuje daňový bonus a znižuje tak výšku podielových daní pre obce a mestá, dostanú samosprávy viac peňazí, ako plánoval rozpočet. Podvečer to povedal minister financií Igor Matovič.

Vatikán - Pápež František dnes nepriamo obvinil Rusko z ozbrojeného dobývania, expanzionizmu a imperializmu na Ukrajine, kde podľa neho rozpútalo krutú a nezmyselnú agresívnu vojnu. Uvádza agentúra Reuters.

Madrid - Stiahnutie ruských vojakov z ukrajinského Hadieho ostrova dokazuje, že Ukrajina môže vo vojne s Ruskom zvíťaziť. Vyhlásil to dnes britský premiér Boris Johnson.

Moskva - Sankcie voči Moskve môžu byť za určitých okolností vnímané ako akt agresie a dôvod na vyhlásenie vojny. Popoludní to uviedol podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Informovala agentúra Reuters.
Na snímke vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas tlačovej konferencie po druhom rokovaní Rady vlády pre konkurencieschopnosť a produktivitu (RVKP) na tému "Výsledky rokovania RVKP a tretí balíček na zlepšenie podnikateľského prostredia" 30. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík predstavil tretí balíček na zlepšenie podnikateľského prostredia, tzv. tretie podnikateľské kilečko s takmer 300 opatreniami.

Bratislava - Ministerstvo financií uvoľnilo rozpočtovým opatrením 3,5 milióna eur pre Slovenský hydrometeorologický ústav. Meteorológovia nemali tento rok podpísaný kontrakt s Ministerstvom životného prostredia. Peniaze na svoju činnosť mali do konca júna.

Bratislava Inflácia by mala na Slovensku v tomto roku dosiahnuť úroveň 11,6 % a hrubý domáci produkt by sa mal zvýšiť o 1,9 %. Vyplýva to z makroekonomickej prognózy, ktorú popoludní zverejnilo Ministerstvo financií.

Luxemburg - Nezamestnanosť v eurozóne klesla v máji na 6,6 %, čo predstavuje nové historické minimum. Uviedol to predpoludním štatistický úrad EÚ Eurostat.

Brusel - EÚ a Nový Zéland po štyroch rokoch dokončili rokovania o dohode o voľnom obchode, ktorá by mohla zvýšiť ich obchodnú výmenu o 30 %. Oznámila to popoludní predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Na archívnej snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko (druhý vľavo) 6. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Bratislava/Madrid - Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko poďakoval Slovensku za veľkú pomoc, na ktorú nikdy nezabudne. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď.

Moskva - Rusko zadržiava viac ako 6000 ukrajinských vojnových zajatcov, oznámilo dnes ministerstvo obrany v Moskve. Správa prichádza deň po tom, ako si obe strany vojny vymenili ďalších zajatých vojakov. Píše agentúra AFP.

Ženeva - Počet nových prípadov nákazy koronavírusom za posledný týždeň vzrástol o 18 percent, pričom celosvetovo pribudlo viac ako 4,1 milióna prípadov, uviedla dnes Svetová zdravotnícka organizácia.

Bratislava - Obvinení predseda Smeru-SD Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák sa obrátili na Generálnu prokuratúru. Žiadajú o zrušenie svojich obvinení.

Bratislava - Dvojicu Jozefa V. a Ľubomíra N., ktorú obžalovali v kauze Gemerský mlyn, Okresný súd Bratislava II odsúdil na nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere 12 rokov s minimálnym stupňom stráženia.

Bratislava – Sociálna poisťovňa zrušila od 1. júla hotovostné úhrady a klienti na jej pracoviskách zaplatia od tohto termínu už len bezhotovostne. Využiť môžu platobné terminály, bankový prevod či poštové poukážky.