Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45 Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 1. júla 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Postavenie automobilky Volvo pri Košiciach a vybudovanie nového závodu v Slovenskej Ľupči je dobrou správou, a to najmä pre ľudí z východného Slovenska. Na sociálnej sieti to dnes uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Poukázala na to, že obe investície majú ambíciu spĺňať prísne ekologické a emisné štandardy.

- Švédska automobilka Volvo Cars postaví v priemyselnom parku Valaliky pri Košiciach závod na výrobu elektromobilov za 1,2 miliardy eur a nemecký chemický koncern Evonik plánuje v Slovenskej Ľupči vybudovať najväčšie priemyselné zariadenie na výrobu biosurfaktantov na svete, šetrných k životnému prostrediu.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským k téme zvýšenia platov zdravotníkov. "Uistil ma, že na rokovacom stole už leží realistický plán so scenármi zvýšenia miezd, ako zdravotníkom v čase rastúcich životných nákladov pomôcť," uviedla na sociálnej sieti.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Z plánu obnovy sa bude financovať výstavba nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine. Dnes o tom rozhodla vláda. Výstavba hrubej stavby bratislavskej univerzitnej nemocnice na Rázsochách má stáť 281 miliónov eur, má mať 653 lôžok. Postavenie martinskej univerzitnej nemocnice so 660 lôžkami si vyžiada 330 miliónov eur.



Litomyšl - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa poďakovala českému premiérovi Petrovi Fialovi za jeho odhodlanie pracovať pre Európsku úniu. Na tlačovej konferencii v Litomyšli vyjadrila presvedčenie, že české predsedníctvo bude úspešné.

- Česká republika dnes prevzala predsedníctvo v Rade EÚ od Francúzska a o šesť mesiacov ho odovzdá Švédsku.



Bratislava - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zaželala českému premiérovi Petrovi Fialovi úspech počas predsedníctva jeho krajiny v Rade Európskej únie. Na sociálnej sieti Twitter pripomenula, že Európa je naša spoločná úloha.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že cesta jeho krajiny k členstvu v Európskej únii "by nemala trvať roky alebo desaťročia". Prisľúbil tiež, že Ukrajina si svoju časť tohto procesu vykoná "dokonale".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Moskva - Západné sankcie nútia Rusko a Bielorusko urýchliť vzájomnú integráciu vo viacerých sektoroch, čím tieto krajiny minimalizujú škody spôsobené sankciami, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.



Moskva - Ruskej armáde sa podarilo obsadiť ropnú rafinériu na okraji východoukrajinského mesta Lysyčansk. Dnes to uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja sa však Moskve podarilo obsadiť iba časti tejto rafinérie.



Doneck - V tzv. Doneckej ľudovej republike, ktorú vyhlásili na východe Ukrajiny proruskí separatisti, začnú od roku 2025 vykonávať trest smrti. Vyplýva to z tamojšieho novelizovaného trestného zákonníka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.



Jeruzalem - Bývalý izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid sa dnes ujal postu premiéra a krajinu povedie až do novembrových parlamentných volieb. Pôjde v poradí už o piate parlamentné voľby v krajine za uplynulé štyri roky.

Bývalý izraelský minister zahraničných vecí Yair Lapid, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Kodaň - Svetová zdravotnícka organizácia dnes vyzvala na podniknutie urgentných krokov proti šíreniu vírusu opičích kiahní v Európe, kde sa počet prípadov tohto ochorenia za posledné dva týždne strojnásobil. TASR prevzala správu z agentúry AFP.



Bratislava - Novela zákona o Policajnom zbore nadobudla účinnosť. Zavedie sa základná štruktúra Policajného zboru, zrušia sa menovky na rovnošatách policajtov a pribudnú im nové právomoci.



Paríž - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila dnes ukrajinskú polievku boršč na zoznam kultúrneho dedičstva, ktoré si "vyžaduje naliehavú ochranu". Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová rozhodnutie UNESCO komentovala slovami, že v súčasnosti "všetko podlieha ukrajinizácii".

Na snímke vpravo ukrajinská utečenka Katarína spoločne s kuchárom pripravujú boršč, na Inoveckej chate (okres Trenčín), 5. marca 2022.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Wimbledon - Slovenská tenistka Viktória Kužmová s Holanďankou Arantxou Rusovou vypadli na grandslamovom turnaji vo Wimbledone v 2. kole štvorhry. V ňom nestačili na poľsko-brazílsku dvojicu Magdalena Frechová, Beatriz Haddadová Maiová, ktorej podľahli 1:2 na sety.