Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. júla 2022 - 17.45 h.


Bratislava - Strana SaS vypovedá koaličnú zmluvu. Od premiéra Eduarda Hegera očakáva vypracovanie novej, ktorá bude reflektovať na aktuálne politické reálie a z ktorej vyplynie, že minister financií Igor Matovič nebude členom vlády. Ak k tomu nedôjde do konca augusta, ministri SaS podajú demisiu.

Na snímke uprostred minister hospodárstva SR a predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie strany k stanovisku SaS po mimoriadnom zasadnutí republikovej rady a poslaneckého klubu v Bratislave 6. júla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Minister spravodlivosti by mohol mať oprávnenie podať pri dohode o vine a treste dovolanie. Uvažuje o tom ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá to uviedla v súvislosti s medializovaným prípadom zneužívania maloletej kňazom, za čo ho odsúdili na podmienečný trest.



Oravský Podzámok - Výrobca ferozliatin z Oravy, spoločnosť OFZ ohlásila hromadné prepúšťanie. Dotkne sa približne 150 zamestnancov.



Valaliky - Príchod automobilky Volvo na východné Slovensko vyvolá masívne investície aj v Košiciach a ich okolí. Počas odovzdávania zmlúv o spolupráci medzi mestom Košice, Košickým samosprávnym krajom, obcou Valaliky a štátnymi orgánmi o tom informovali zástupcovia samospráv.

Na snímke zľava zástupcovovia spoločnosti Volvo Cars Slovakia Todor Todorov a Björn Helldén, primátor Košíc Jaroslav Polaček, predseda KSK Rastislav Trnka, starosta obce Valaliky Štefan Petrík, viceprimátor Košíc Marcel Gibóda a konateľ Industrial Park Valaliky Miloslav Durec držia zmluvy po tlačovej konferencii počas tlačovej konferencie pri príležitosti oznámenia príchodu investora – spoločnosti Volvo vo Valalikoch v okrese Košice-okolie 6. júla 2022.
Foto: TASR - František Iván


Brusel/Štrasburg
- Päťčlenná delegácia Európskeho parlamentu zavíta na budúci týždeň na východné Slovensko, aby zhodnotila využívanie prostriedkov politiky súdržnosti na lepšie začlenenie Rómov a pomoc utečencom.



Bratislava - Titul Európske hlavné mesto kultúry pomôže propagácii mesta Trenčín. Myslí si to prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá prijala delegáciu z Trenčína.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala 6. júla 2022 v Bratislave v Prezidentskom paláci primátora mesta Trenčín Richarda Rybníčka (druhý sprava v pozadí ) spolu s tímom projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK), ktorým bude v roku 2026 mesto Trenčín. Druhá zľava riaditeľka tímu EHMK Trenčín Lucia Duačová.
Foto: TASR – Martin Baumann


Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu podporili odkaz motta českého predsedníctva "Európa ako úloha" a priority, ktoré si Česko na nasledujúcich šesť mesiacov stanovilo. Podľa českého premiéra Petra Fialu sa Únia musí vyrovnať s infláciou, vysokými cenami energií a snažiť sa znížiť dopady kríz na občanov členských štátov.



Brusel/Štrasburg - Európsky parlament zamietol návrh časti poslancov, aby bol vetovaný zámer Európskej komisie zahrnúť jadrovú energiu a plyn medzi environmentálne udržateľné hospodárske činnosti. To znamená, že ak do 11. júla nebudú vnesené ďalšie námietky, exekutíva Únie svoj návrh taxonómie presadí.



Brusel - Takmer 96 miliónov eur získajú Slovensko, Nemecko a Fínsko v rámci nástroja REACT-EU na podporu obnovy po koronavírusovej pandémii, na digitálnu a zelenú transformáciu, ako aj na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny.



Brusel/Štrasburg - Európsky parlament väčšinou hlasov schválil správu slovenského europoslanca Vladimíra Bilčíka o Srbsku za rok 2021, ktorá súvisí s rozširovaním Únie.



Londýn - Britský premiér Boris Johnson stráca rýchlo podporu v radoch vlastnej vlády. Dnes popoludní odstúpilo ďalších osem štátnych tajomníkov a tajomníčok a počet členov vlády, ktorí podali demisiu od včerajšieho večera, tým dosiahol 31.



Moskva - Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev naznačil možnosť rozpútania jadrovej vojny, ak sa Medzinárodný trestný súd v Haagu rozhodne vyvodiť dôsledky voči Rusku za vojnové zločiny páchané na Ukrajine.



Nikózia - Cyprus od piatka 8. júla zavádza povinnosť nosenia ochranných rúšok v interiéri pre všetky osoby staršie ako 12 rokov. Oznámil to cyperský minister zdravotníctva Michalis Hadjipantela pre nárast prípadov ochorenia COVID-19.



Wimbledon - Slovenský tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom neuspeli vo štvrťfinále štvorhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Ako nasadené sedmičky prehrali s austrálskym párom Max Purcell, Matthew Ebden. Poláškovým maximom na tráve All England Clubu zostáva semifinále z roku 2019, keď postúpil medzi elitné kvarteto po boku Chorváta Ivana Dodiga.



Vladivostok - Slovenský hokejový útočník Michal Krištof podpísal ročný kontrakt s klubom Kontinentálnej hokejovej ligy Admiral Vladivostok.



Arenberg - Austrálsky cyklista Simon Clarke triumfoval v dnešnej 5. etape 109. ročníka Tour de France. V záverečnom špurte vedúcej skupiny zdolal Holanďana Tacoa Van den Hoorna, tretí finišoval Nór Edvald Boasson Hagen. Belgičan Wout van Aert si udržal žltý dres. Slovák Peter Sagan v drese TotalEnergies zaostal a nebojoval o popredné priečky.

Neilson Powless z USA, vpravo, Taco van der Hoorn, Nór Edvald Boasson Hagen a víťaz etapy Austrálčan Simon Clarke počas piatej etapy cyklistických pretekov Tour de France viac ako 157 kilometrov (97,6 míľ) so štartom v Lille Metropole a cieľom v Arenberg Porte du Hainaut, Francúzsko, v stredu 6. júla 2022.
Foto: TASR/AP