Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 29. júla 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Strana SaS verejne oznámila občanom, že je rozhodnutá položiť ďalšiu protikorupčnú, reformnú a proeurópsku vládu. Premiér Eduard Heger to skonštatoval na sociálnej sieti v reakcii na dnešnú tlačovú konferenciu liberálov.
Na snímke zľava predsedníčka poslaneckého klubu strany SaS Anna Zemanová, poslanec NR SR Juraj Krúpa a predseda strany SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie strany SaS k výsledkom zasadnutia Republikovej rady 29. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Strana SaS na nej oznámila vstup odídenca z OĽANO Juraja Krúpu do klubu SaS. Zároveň predseda strany Richard Sulík informoval, že o novej koaličnej zmluve bude za stranu SaS vyjednávať tím zložený z Márie Kolíkovej, Branislava Gröhlinga a jeho osoby.
Na snímke poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa počas tlačovej konferencie strany SaS k výsledkom zasadnutia Republikovej rady 29. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Vyjednávací tím zároveň dostal podmienku, aby súhlasil len s takou novou koaličnou zmluvou, z ktorej bude vyplývať, že minister financií Igor Matovič nebude členom vlády.

Kyjev - Ukrajinská armáda dnes poprela, že by bola podnikla útok na väznicu v meste Olenivka na východe Ukrajiny, pri ktorom podľa Ruska zahynulo najmenej 40 ukrajinských vojnových zajatcov. Zároveň z útoku obvinila Rusko. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a denníka The Guardian.

Kyjev - Päť mŕtvych a sedem ranených si dnes vyžiadal ruský útok na ťažkými zbraňami ostreľované ukrajinské mesto Mykolajiv, ležiace neďaleko frontovej línie. Oznámil to gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Bratislava – Agrorezort chce zasiahnuť do stabilizácie dodávateľsko-odberateľských vzťahov na domácom trhu s potravinami. Vzťahy medzi obchodnými reťazcami a dodávateľmi chce upraviť za okrúhlym stolom.

Bratislava – Rezort zdravotníctva chce určiť minimálnu hranicu pri platbe za poistencov štátu. Chce, aby štát za svojich poistencov uhradil minimálne 1,9 percenta z hrubého domáceho produktu spred dvoch rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava - Poslanecký klub OĽANO sa bude zaoberať obsadením postu predsedu brannobezpečnostného výboru. Na poste je poslanec Juraj Krúpa, ktorý odišiel z OĽANO a vstúpil do klubu SaS.

Bratislava - Strana Smer-SD podá trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania sabotáže, ktorej sa mali dopustiť predovšetkým viacerí predstavitelia Národnej kriminálnej agentúry. Súvisí s prepismi a výsluchmi, ktoré majú dokazovať, že činnosť vyšetrovateľov mierila k eliminácii strany Smer-SD.

Bratislava - Rakúsko od 1. augusta ruší povinnú karanténu pre osoby nakazené novým koronavírusom. Týka sa to aj Slovákov, ktorí sa v krajine nachádzajú.

Varšava/Peking - Poľský prezident Andrzej Duda telefonoval s najvyšším čínskym predstaviteľom Si Ťin-pchingom, pričom hlavnou témou rozhovoru bola vojna na Ukrajine. Čínsky prezident podľa Andrzeja Dudu vyjadril jednoznačnú podporu štátnosti a územnej celistvosti Ukrajiny.
Na tejto fotografii, ktorú poskytla tlačová kancelária ukrajinského prezidenta, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, uprostred, obklopený veľvyslancami rôznych krajín a predstaviteľmi OSN, navštevuje prístav v Čornomorku počas nakladania obilia na tureckú loď, pozadie v blízkosti Odesy na Ukrajine, Piatok 29. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil prístav Čornomorsk na juhu Ukrajiny, aby dohliadol na naloženie prvej lode ukrajinským obilím určeným na vývoz. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že čoskoro požiada o presný čas na telefonát so svojím americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom. Témou ich prvého spoločného telefonického rozhovoru od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu má byť výmena väzňov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán sa na rokovaniach v Paríži dohodli, že budú pracovať "na zmiernení následkov" vojny na Ukrajine.

Barcelona - Španielska prokuratúra oznámila, že bude požadovať trest odňatia slobody na vyše osem rokov pre kolumbijskú popovú speváčku Shakiru po tom, ako táto svetová hviezda odmietla dohodu o vine a treste v súvislosti s obvineniami z daňových únikov.

Banská Bystrica - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová získala na Európskom olympijskom festivale mládeže v Banskej Bystrici zlatú medailu vo dvojhre. Vo finále v pozícii nasadenej jednotky deklasovala Nemku Philippu Färberovú 6:1, 6:0.

Nyon - Disciplinárna komisia Európskej futbalovej únie potrestala ŠK Slovan Bratislava za správanie jeho fanúšikov počas prvého zápasu 2. predkola Ligy majstrov na ihrisku Ferencvárosu Budapešť. Slovenský klub musí zaplatiť pokutu 40.000 eur a čiastočne mu uzavreli štadión pre najbližší domáci zápas v európskych súťažiach.