Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 8. augusta 2022 - 17.45 h.



Bratislava - SaS trvá na odchode ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z vlády. Šéf liberálov a rezortu hospodárstva Richard Sulík si na mieste ministra financií vie predstaviť súčasného štátneho tajomníka Marcela Klimeka.



Bratislava - Politická strana ĽSNS nemá reálny potenciál a príležitosť zrealizovať politické zmeny ohrozujúce demokraciu, a teda nehrozí bezprostrednosť rizika pre demokraciu. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry k dôvodom nepodania žaloby na rozpustenie tejto politickej strany.



Bratislava Predloženie návrhu ústavného zákona o dôchodkoch do Národnej rady nie je možné vnímať inak, ako pokus zatiahnuť hnutie Sme rodina do koaličných sporov medzi SaS a OĽANO. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tak reagoval na dnešné vyhlásenia strany SaS.



Kyjev - Prezident ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin vyzval na vytvorenie demilitarizovanej zóny v komplexe Záporožskej jadrovej elektrárne. Na danom území by mal podľa neho pôsobiť tím mierových dozorcov. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Na satelitnej snímke Záporožská jadrová elektráreň v ukrajinskom meste Enerhodar.
Foto: TASR/AP


Záporožie - Ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom dnes vyhlásila, že Rusko vyhrážkami, že vyhodí do vzduchu Záporožskú atómovú elektráreň, "otvorene vydiera celý svet". Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.



Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov obvinil ukrajinské sily z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Z ostreľovania Záporožskej elektrárne sa Moskva a Kyjev obviňujú navzájom.



Bratislava – Koaličná strana Za ľudí plánuje predložiť vlastný návrh na zdanenie nadmerného zisku z ropy. O podobnom vládnom návrhu na zdanenie nadmerného zisku zo spracovania zľavnenej ruskej ropy by mala Národná rada rozhodovať na septembrovej schôdzi.



Bratislava - Zber podpisov za referendum o predčasných voľbách ukončí petičný výbor k 15. augustu. Potrebných 350.000 podpisov už je k dispozícii. Uviedol to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.



Stará Lesná - Slovensko sa stane pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry.



Bratislava – Dohoda so Slovenskými elektrárňami týkajúca sa cien elektriny sa už pretavila do finálnej zmluvy. Slovensko už podalo notifikáciu do Bruselu, keďže ešte je potrebné jej odobrenie zo strany EÚ. Skonštatoval to minister hospodárstva Richard Sulík s tým, že vyjadrenie Únie očakáva v novembri.



Vatikán - Posledná rozlúčka so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom sa bude konať 11. augusta vo vatikánskej Bazilike sv. Petra pri oltári katedry. Informácie o pohrebnom obrade v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde bude pochovaný, poskytne Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.



Istanbul - Loď Polarnet, vyvážajúca obilniny z Ukrajiny a plaviaca sa pod vlajkou Turecka, zakotvila v tureckom námornom prístave Derince neďaleko Istanbulu po tom, ako sa 5. augusta vydala na plavbu z ukrajinského prístavu Čornomorsk.

Nákladná loď Polarnet (uprostred) pláva do prístavného mesta Derince v Izmitskom zálive na severozápade Turecka v pondelok 8. augusta 2022.
Foto: TASR / AP


Viedeň - Rozhovory o obnovení jadrovej dohody medzi Iránom a šiestimi ďalšími štátmi pod taktovkou EÚ sa skončili. Vypracovaný návrh dohody teraz predkladá šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vládam zúčastnených štátov – Iránu, Spojeným štátom, Británii, Francúzsku, Nemecku, Rusku a Číne.



Bratislava Rezort zdravotníctva nedisponuje informáciou, že by rokovania o platoch zdravotníkov boli ukončené a na stole by bola finálna dohoda. Uviedol to v reakcii na kritiku mimoparlamentnej strany Hlas-SD, podľa ktorej sa majú platy zvýšiť len časti zdravotníckeho personálu.



Hannover - Neexistuje žiaden dôvod na vylúčenie bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera z radov Sociálnodemokratickej strany Nemecka v súvislosti s jeho väzbami na šéfa Kremľa Vladimira Putina. Rozhodol o tom arbitrážny výbor v severonemeckom meste Hannover.



Gaza - Izrael opätovne otvoril dva hraničné prechody s pásmom Gazy.



Nižnekamsk - Slovenský hokejový útočník Samuel Buček ukončil zmluvu s klubom NHL Seattle Kraken. Jeho novým pôsobiskom bude účastník Kontinentálnej hokejovej ligy Neftechimik Nižnekamsk, s ktorým podpísal ročný kontrakt.



Skopje - Slovenské hádzanárky obsadili na MS hráčok do 18 rokov celkové 26. miesto.



Bratislava - Ladislav Borbély skončil na pozícii reprezentačného trénera Slovenskej republiky v malom futbale.