Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. augusta 2022 - 17.45 h.



Moskva - Dodávky ruskej ropy južnou vetvou ropovodu Družba cez územie Ukrajiny do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky boli 4. augusta zastavené. Uviedol to ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť s tým, že k zastaveniu toku ropy došlo v dôsledku sankcií, ktoré neumožnili spracovanie platieb za tranzit.



Bratislava - Ruská ropa na Slovensko v súčasnosti neprichádza. Potvrdil to prepravca Transpetrol, podľa ktorého je dôvodom pozastavenie prepravy ropovodom Družba ukrajinskou spoločnosťou UkrTransNafta. Ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím.



New York - Ceny ropy sa vrátili k rastu, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 98 USD za barel. Trhy zareagovali na najnovšie informácie o čiastočnom zastavení prepravy ruskej ropy cez územie Ukrajiny.



Bratislava - Rokovania k zvyšovaniu platov zdravotníkov budú na Úrade vlády pokračovať v pondelok. Konkrétny návrh rastu platov lekárov a sestier ich zástupcovia na dnešnom stretnutí nedostali. Oznámil to šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas tlačovej konferencie pred rokovaním zdravotníkov s premiérom SR Eduardom Hegerom 9. augusta 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ministerstvo hospodárstva vníma aktuálnu situáciu v súvislosti s nedostatkom palivového dreva a aktuálne prebiehajú rokovania medzi dotknutými rezortmi. Rezort teplárom pripomenul, že ich prvoradou úlohou je zabezpečiť palivo na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu.



Brusel - Plán EÚ na zníženie spotreby plynu v celom bloku o 15 % v snahe vyrovnať sa s redukciou jeho dodávok a s krízou cien energií v dôsledku ruskej vojny na Ukrajine vstúpil dnes do platnosti.



Vatikán - Pápež František sa osobne zúčastní na poslednej rozlúčke so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom a bude viesť záverečný rozlúčkový obrad. Napoludnie to uviedla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Na snímke zľava kardinál Jozef Tomko a Svätý Otec František sa zdravia počas stretnutia s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach, foto z archívu.
Foto: TASR - Roman Hanc


Moskva - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyzval západných lídrov, aby ruským občanom zakázali cestovať na svoje územie v rámci trestu za vojenský útok na Ukrajinu. Uviedol to v rozhovore pre americký denník The Washington Post. Kremeľ označil takýto nápad za nerozumný.



Moskva - Najmenej päť osôb vrátane jedného dieťaťa sa zranilo pri dnešných výbuchoch na ruskej leteckej základni Fedorivka na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. Informuje agentúra AP.



Kyjev - Rusko má na okupovaných územiach na juhovýchode Ukrajine čoraz väčšie problémy s partizánskymi jednotkami vernými Kyjevu. Ich členovia zabíjajú dosadených promoskovských predstaviteľov, vyhadzujú do vzduchu mosty a vlaky a pomáhajú ukrajinskej armáde identifikovať kľúčové ciele. Uviedla agentúra AP.



Moskva - Ruské aerolínie, vrátane štátneho Aeroflotu, rozoberajú lietadlá, aby si zabezpečili náhradné dielce. Pre západné sankcie ich totiž nemôžu kúpiť v zahraničí. Píše agentúra Reuters.



Bratislava - Stavebné práce na výstavbe električkovej trate v bratislavskej Petržalke v úseku od Jungmannovej po Janíkov dvor by sa mali po niekoľkomesačnom útlme čoskoro opäť rozbehnúť. Mesto Bratislava totiž podpísalo s konzorciom, ktoré trať stavia, dodatok k zmluve o dielo, ktorý reflektuje na rozsiahle zdražovanie cien energií a stavebných materiálov.



Bratislava - Slovenskí hasiči budú pomáhať s hasením Národného parku České Švajčiarsko maximálne do piatku. Informoval Hasičský a záchranný zbor. Dnes sa má uskutočniť posledné striedanie hasičov.



Bratislava - Polícia vzniesla obvinenie páchateľom júlového lúpežného prepadnutia banky v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Po mužoch stále pátra. Obvineniu z obzvlášť závažného zločinu lúpeže spáchaného formou spolupáchateľstva čelia dvaja muži, 31-ročný Maroš F. z okresu Bardejov a 30-ročný Maroš B. z okresu Trenčín.



Berlín - Nemeckí vyšetrovatelia údajne preverovali aj elektronickú poštu spolkového kancelára Olafa Scholza v spojitosti s daňovým škandálom, pri ktorom nemecká vláda prišla o miliardy eur.



Sydney - Slovenský futbalista Róbert Mak bude pokračovať v kariére v Austrálii po tom, ako dnes podpísal dvojročný kontrakt s FC Sydney. Tridsaťjedenročný krídelník naposledy pôsobil vo Ferencvárosi Budapešť.



Paríž - Americká tenistka Serena Williamsová popoludní oznámila, že po tohtoročnom US Open sa odkloní od tenisu, a naznačila tak blížiaci sa koniec kariéry.


Na archívnej snímke z 10. septembra 2019 Serena Williamsová a jej dcéra Alexis Olympia Ohanianová po prehliadke jej módnej kolekcie v rámci Týždna módy v New Yorku.
Foto: TASR/AP