Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. augusta 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Všetky tri zdravotné poisťovne na Slovensku boli ku koncu júna v strate. Vyplýva to z výsledkov ich hospodárenia, ktoré zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.



Vatikán – So zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom odišla osobnosť s pevnou vierou, so skutočnou spiritualitou a živým cirkevným cítením. Dekan kardinálskeho zboru Giovanni Battista Re to napoludnie uviedol na poslednej rozlúčke s Tomkom vo Vatikáne, na ktorej záverečný obrad vykonal pápež František.



Bratislava - Pozostatky kardinála Jozefa Tomka sú už na Slovensku. Lietadlo s rakvou priletelo popoludní z Vatikánu na bratislavské letisko M. R. Štefánika.

Pozostatky kardinála Jozefa Tomka sú už na Slovensku. Lietadlo s rakvou priletelo vo štvrtok 11. augusta 2022 z Vatikánu na bratislavské letisko M. R. Štefánika.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


New York - Generálny tajomník OSN António Guterres varoval popoludní pred potenciálnou jadrovou katastrofou v súvislosti s pokračujúcim ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine.



Moskva - Rusko dnes oznámilo, že Švajčiarsko stratilo charakter neutrálnej krajiny, a preto nemôže diplomaticky zastupovať Ukrajinu v Rusku. Moskva vyčíta Bernu jeho rozhodnutie uvaliť na Rusko sankcie.



Kyjev - Rusko útočí na východe Ukrajiny na množstvo civilných a vojenských cieľov, pretože sa snaží úplne ovládnuť Doneckú aj Luhanskú oblasť. V noci na dnes rakety ničili aj mesto Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti. Oznámili to ukrajinskí predstavitelia, na ktorých sa odvolala agentúra Reuters.



Vilnius – Lotyšský parlament označil dnes Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine za štát, ktorý podporuje terorizmus. Vyzval tiež západných spojencov, aby uvalili na Moskvu ešte rozsiahlejšie sankcie s cieľom dosiahnuť ukončenie konfliktu. Informovala agentúra Reuters.



Štokholm - Švédska vláda popoludní oznámila, že schválila vydanie muža hľadaného Tureckom za podvody. Ide o prvý prípad extradície do Turecka, odkedy si Ankara stanovila vydanie niekoľkých desiatok hľadaných osôb z Fínska a Švédska ako podmienku schválenia vstupu týchto dvoch krajín do NATO.



Bratislava - Odborníci očakávajú nárast ochorení COVID-19 na jeseň. Dôvodmi nárastu sú podľa nich najmä návraty z dovoleniek, začiatok školského roka či presun podujatí do interiérov. Ministerstvo zdravotníctva, konzílium odborníkov a Úrad verejného zdravotníctva preto upozorňujú na dôležitosť dodržiavania odporúčaní.



Bratislava – Prezident Policajného zboru Štefan Hamran odmieta kritiku opozičných politikov Denisy Sakovej a Roberta Fica. Podľa neho dôvera v políciu stúpa, najnovšie prieskumy agentúry AKO ukázali, že polícii dôveruje 62 percent ľudí.

Na snímke prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Hlasovať poštou by sa mohlo dať aj vo voľbách do Európskeho parlamentu. Predchádzať tomu musí precízne nastavený proces tak, aby nevzniklo riziko zneužitia štatútu a duplicitného hlasovania. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva vnútra.



Tchaj-pej - Hrozba použitia sily zo strany Číny sa nezmenšila, ale Taiwan nebude stupňovať konflikt ani vyvolávať spory. Popoludní to vyhlásila taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.



Bratislava - Vyšetrovanie v kauze Súmrak by sa mohlo skončiť do mesiaca. Vyhlásil to popoludní riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. V prípade sú obvinení bývalý predseda vlády Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák, bývalý policajný prezident Tibor G. a nitriansky podnikateľ Norbert B.



Ženeva - Až milión ľudí muselo opustiť svoje domovy v dôsledku nebývalého sucha v Somálsku. Približne 245.000 osôb z tejto africkej krajiny odišlo úplne, uviedli dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a Nórska rada pre utečencov.



Charmey - Švajčiarsko nasadilo armádne vrtuľníky na dopravu vody pre tisíce smädných hospodárskych zvierat pasúcich sa na alpských lúkach. Krajinu, ako väčšinu Európy, sužujú tohto roku vysiľujúce horúčavy.


Londýn - David Bowie bol vyhlásený za najvplyvnejšieho britského umelca uplynulých 50 rokov pre svoju schopnosť prekročiť hranice hudby, filmu a módy. Starman sa umiestnil na prvom mieste rebríčka 50 vplyvných umelcov, ktorý vypracovala hodnotiaca komisia televíznej stanice Sky Arts.



Bratislava - Hokejisti Slovana Bratislava odštartujú obhajobu majstrovského titulu v piatok 16. septembra na štadióne HK Poprad. Rozhodol o tom dnešný žreb úvodného kola jubilejného 30. ročníka najvyššej súťaže.