Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 12. augusta 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Bez SaS bude vláda Eduarda Hegera nefunkčná a nebude mať v Národnej rade väčšinu. Predseda vlády to povedal po dnešnom rokovaní koaličných predstaviteľov v súvislosti s vládnou krízou. Premiér apeloval na stabilitu a nájdenie riešení, ako zostať jednotní. Uviedol tiež, že všetky štyri strany sa zhodli, že pri schvaľovaní tzv. rodinného balíčka z dielne Igora Matoviča nebola porušená koaličná zmluva. Rokovania predstaviteľov koalície budú podľa jeho slov pokračovať o týždeň.



Bratislava - Nič z toho, čo bolo povedané na koaličnom rokovaní, nevyzeralo ako kompromis a splnenie kardinálnej podmienky SaS. Po dnešnom stretnutí to skonštatoval líder SaS Richard Sulík s tým, že vyjednávacie tímy sa stretnú opäť budúci týždeň. Liberáli rátajú s tým, že minister financií Igor Matovič neodstúpi z funkcie a ministri SaS po vypršaní ultimáta podajú demisiu a vládu opustia.



Bratislava - Strana Za ľudí sa sústredí na to, aby ostala koalícia jednotná a našla riešenie krízy. Deklarovali to Viera Leščáková a Dušan Velič po dnešnom rokovaní v hoteli Bôrik. Dušan Velič uviedol, že všetky strany sa snažia vytvoriť podmienky pre SaS, aby vo vláde zotrvala.



Bratislava - Kardinál Jozef Tomko bol veľká duchovná osobnosť a jedna z najvýznamnejších osobností Slovenska. "Bol to človek, ktorý požíval dôveru štyroch pápežov a Slovensku bude chýbať," vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá v Katedrále sv. Martina v Bratislave vzdala úctu zosnulému kardinálovi. Jeho pamiatku si na mieste uctili aj predseda Národnej rady Boris Kollár a premiér Eduard Heger.



Bratislava - Na Slovensku tento týždeň pribudli dva prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na desať.



Bratislava - Ministerstvo školstva bude rokovať s Ministerstvom financií o zvýšení finančných prostriedkov z dôvodu zvýšených cien energií. Začiatkom augusta rezort školstva požiadal formou rozpočtového opatrenia o zvýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur pre verejné vysoké školy a vyše 36 miliónov eur pre regionálne školstvo, teda pre základné a stredné školy.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Branislav Gröhling (SaS).
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková poverila/vymenovala dvoch úspešných kandidátov na predsedov správnych súdov pre Bratislavu a Banskú Bystricu. V Bratislave súd povedie Eva Behranová a v Banskej Bystrici Peter Molčan.



Bratislava - Asociácia súkromných lekárov kritizuje, že vláda rokuje o zvyšovaní platov len s časťou zdravotníkov. "Zúženie zdravotníctva len na odbory, respektíve ich časť, je schematické zúženie problémov zdravotníctva. Dôsledky môžu byť fatálne, pretože zdravotníctvo sú aj ambulantní lekári, ambulantné sestry a ďalší zdravotnícky personál," uviedla asociácia.



Bratislava - V prvom kole dotačnej výzvy na podporu obnovy hradov so zapojením príslušníkov marginalizovanej rómskej komunity podporí Ministerstvo kultúry 15 projektov. "Realizácia predložených projektov by mala vytvoriť približne 260 pracovných miest," oznámil rezort.



Bratislava - Slovenskí hasiči, ktorí pomáhali s hasením požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko na severozápade Česka, sa zajtra vracajú domov.

Slovenské vrtuľníky boli pri hasení požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko nasadené počas pondelka na nedostupné kopce Bournak a Vetrovec na východnej strane požiariska.
Foto: TASR - Prezídium HaZZ


Praha - V Národnom parku České Švajčiarsko po 20 dňoch uhasili rozsiahly požiar lesného porastu. Správe národného parku dnes popoludní odovzdali posledné uhasené úseky.



Praha - Francúzsky Súd pre vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti začal s bývalým českým premiérom Andrejom Babišom konanie pre podozrenie z prania špinavých peňazí. Daňové podvody majú súvisieť s nadobudnutím víl na Francúzskej riviére.



Riga/Talin
- Lotyšsko a Estónsko opúšťajú Čínou podporované zoskupenie, ktorého cieľom je posilňovanie vzťahov s východoeurópskymi krajinami. Tallin a Riga takto reagujú na posilňovanie čínskych vzťahov s Ruskom.



Peking - Čína uvalila sankcie na námestníčku litovského ministra dopravy Agné Vaiciukevičiuté za to, že navštívila Taiwan.