Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 12. septembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vypíše referendum týkajúce sa predčasných volieb minimálne s jednou otázkou. Či bude mať referendum dve otázky, bude závisieť od Ústavného súdu Slovenskej republiky, na ktorý sa obráti.

Otázka, ktorá v referende určite bude, je o skrátení volebného obdobia Národnej rady, či už referendom alebo rozhodnutím parlamentu a o vypísaní predčasných volieb.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ nepočula reálne stratégie, scenáre a dohody, ktoré by zabezpečovali riadne fungovanie vlády. Zároveň potvrdila, že sa dnes stretla s kandidátmi na nových ministrov. Nových členov vlády by chcela vymenovať čo najskôr.

Hlava štátu verí, že sa medzičasom koalícii podarilo nájsť aj kandidáta na šéfa rezortu školstva.

Premiér Eduard Heger odovzdal prezidentke tri mená kandidátov na ministrov. Kandidátom na ministra hospodárstva je Karel Hirman. Ministerstvo spravodlivosti by mohol viesť Viliam Karas a rezort zahraničia Rastislav Káčer.

Predseda vlády ešte nemá termín stretnutia s prezidentkou ohľadom spomenutých kandidátov.



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec by mal zajtra čeliť ďalšiemu opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Po skončení mimoriadnej schôdze by malo nasledovať riadne rokovanie parlamentu.



Bratislava - Slovensko má zabezpečené dodávky zemného plynu v dostatočnom objeme aj pre prípad, že by ruská spoločnosť Gazprom na 100 percent krátila jeho dodávky pre Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Uviedol to generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák.



Bratislava - Parlamentný brannobezpečnostný výbor odobril na zasadnutí vstup Fínska a Švédska do NATO a odporučil plénu vysloviť súhlas s protokolmi k severoatlantickej zmluve.



Bratislava - Nemocniciam rastú ceny za zemný plyn a elektrinu, v niektorých prípadoch aj šesťnásobne. Viaceré z nich očakávajú pomoc a rokujú s rezortom zdravotníctva.



Stará Ľubovňa
Rezort dopravy chce na septembrové rokovanie vlády predložiť novelu zákona o urýchlení prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest.



Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady okolo Tomáša Tarabu budú k návrhom zákonov v pléne pristupovať individuálne. Tomáš Taraba povedal, že sú ochotní podporiť menšinovej vláde Eduarda Hegera dobré návrhy na boj s infláciou a energetickou krízou.



Londýn - Nový britský kráľ Karol III. predniesol svoj prvý prejav v parlamente v Londýne. V priestoroch Westminsterskej sály prisľúbil, že bude nasledovať svoju matku v presadzovaní "drahocenných princípov konštitučnej vlády", na ktorých spočíva britský politický systém.

Britský kráľ Karol III. počas jeho prejavu v parlamente v priestoroch historickej Westminsterskej sály v Londýne 12. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Od júla do augusta v zahraničí zomrelo 251 slovenských občanov. Vyše 90 Slovákov bolo za hranicami zranených či hospitalizovaných.



Brusel - Pre občanov Ruskej federácie prestala oddnes platiť dohoda o zjednodušenom udeľovaní víz uzavretá s EÚ, ktorá im umožňovala pomerne jednoduchý vstup do európskeho schengenského priestoru.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na advokáta Mareka P.



Praha - Skončil sa prvý deň pojednávania v kauze Farmy Čapí hnízdo. Pred súdom vypovedal český expremiér Andrej Babiš aj bývalá manažérka Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová. Obaja vinu popreli.

Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš prichádza na Mestský súd v Prahe v pondelok 12. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinská armáda oznámila, že jej jednotky za uplynulé dva týždne opätovne dobyli 500 štvorcových kilometrov Rusmi okupovaného územia v Chersonskej oblasti. Ukrajinské sily počas víkendu zaznamenali výrazné územné zisky v Charkovskej oblasti, informuje TASR na základe správy agentúry AFP a Reuters.



Moskva - Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho jednotky podnikajú útoky v tých častiach Charkovskej oblasti na Ukrajine, ktoré v posledných dňoch dobyla ukrajinská armáda. Kremeľ oznámil, že tzv. špeciálna operácia na Ukrajine bude pokračovať, kým nebudú dosiahnuté všetky pôvodne deklarované ciele.



Kyjev - Bývalého šéfa Bezpečnostnej služby Ukrajiny pre Charkovskú oblasť zadržali pre podozrenie z vlastizrady a neoprávneného odchodu z miesta výkonu služby počas stanného práva. Podľa stanice Rádio Sloboda o tom informovala ukrajinská generálna prokuratúra.



Riga - Slovenské volejbalistky uzavreli boje v E-skupine kvalifikácie ME 2023 triumfom v Lotyšsku 3:0. Už pred zápasom mali istú miestenku na kontinentálny šampionát a včera tak potvrdili šiestu účasť na záverečnom turnaji.