Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 14. septembra 2022 - 17.45 h.



Košice - Ústavný súd už dostal podanie od prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá žiada o posúdenie ústavnosti v prípade prvej referendovej otázky. Ide o otázku týkajúcu sa podania demisie vlády.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k referendu o predčasných volieb v Bratislave v pondelok 12. septembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann



Londýn – Rakvu zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. prepravili popoludní z Buckinghamského paláca do sídla parlamentu, kde ju vystavia na verejnú úctu do pondelkového pohrebu.
Britský kráľ Karol III. (vpredu vľavo), britský princ William, princ z Walesu (vzadu vľavo) a britský princ Harry (vpravo) kráčajú za rakvou s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. počas slávnostnej procesie z Buckinghamského paláca do Westminsterského paláca v Londýne 14. septembra 2022.
Foto: TASR/AP



Štrasburg - Európska komisia dnes navrhla mimoriadne zákroky na európskych trhoch s energiou v snahe riešiť dramatický nárast cien. Konkrétne návrhy komisie zahŕňajú výnimočné opatrenia na zníženie dopytu po elektrine, ktoré pomôžu znížiť náklady pre spotrebiteľov, ako aj opatrenia na redistribúciu nadbytočných príjmov energetických firiem konečným zákazníkom.



Brusel - EÚ popoludní oznámila, že uvalí zákaz na tovary vyrobené s využitím nútenej práce. Rozhodnutie padlo v období, keď silnie kritika Číny, že príslušníkov moslimskej ujgurskej menšiny v provincii Sin-ťiang zneužíva na otrockú prácu.



Bratislava - Z dôvodu vysokého verejného dlhu sa ministrom slovenskej vlády zmrazujú platy na minuloročnej úrovni. Aktuálna výška dlhu presahujúceho 60 % HDP aktivovala pravidlá tzv. dlhovej brzdy. Informoval o tom dnes Úrad vlády.



Bratislava – Predseda vlády Eduard Heger, ktorý je dočasne poverený riadením ministerstva školstva, uistil, že školy sa nebudú zatvárať z dôvodu zvyšujúcich sa cien energií. Popoludní vydal pokyn, aby mu všetky školy poskytli presnú informáciu, akú majú ročnú spotrebu elektrickej energie.
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), ktorý je dočasne poverený vedením ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ), prichádza na pôdu rezortu školstva v Bratislave v utorok 13. septembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava – Vláda pripravuje viaceré scenáre, ako reagovať na energetickú krízu. Popoludní to vyhlásil premiér Eduard Heger. Skonštatoval, že na septembrovú a zrejme aj októbrovú schôdzu Národnej rady pôjdu zákony na pomoc ľuďom s energiami.



Bratislava - Nárok na odmenu budú mať všetci zamestnanci pracujúci u neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý dopoludnia schválila vláda.



Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď apeluje na poslancov Národnej rady, aby čím skôr začali rokovať a odobrili prístup Fínska a Švédska do NATO. Podľa neho patríme medzi posledných päť krajín, ktoré to neratifikovali.



Bratislava - Nový minister spravodlivosti Viliam Karas chce pripravovanú novelizáciu Trestného zákona riešiť s odborníkmi. Odborný stôl chce aj k fungovaniu paragrafu 363 Trestného poriadku.
Na snímke nový minister spravodlivosti SR Viliam Karas počas 102. rokovania vlády SR 14. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Sestry a pôrodné asistentky nesúhlasia s predstaveným návrhom na zvýšenie ich platov. Nepovažujú ho za dostatočný.



Štrasburg - Sériu nových iniciatív v oblasti energetiky, na trhu práce a v obchodnej sfére oznámila predpoludním predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v rámci svojej správy o stave EÚ.



Izium - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil dnes mesto Izium na východe štátu, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa nezúčastní dnešnej diskusie v Európskom parlamente o správe hodnotiacej situáciu právneho štátu v Maďarsku. O správe majú poslanci parlamentu hlasovať zajtra.



Luxemburg - Všeobecný súd EÚ vo veľkej miere potvrdil pokutu vo výške viac než 4 miliardy eur, ktorú Európska komisia udelila Googlu za zneužívanie dominancie svojho operačného systému pre mobilné zariadenia Android.



Bratislava – Najvyšší súd napoludnie vyhovel dovolaniu výtvarníka Ľuboša L. v kauze postriekania busty Vasiľa Biľaka červenou farbou. Prípadom sa musí opäť zaoberať Krajský súd v Prešove.



Praha - Bývalá manažérka Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová, ktorá je v kauze obžalovaná, sa dnes pred súdom ospravedlnila rodine Andreja Babiša. Ak niekto v prípade pochybil, bola to podľa jej slov ona.



Ženeva - Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 klesol uplynulý týždeň na najnižšiu úroveň od marca 2020. Popoludní to oznámil generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.



Atény - Vo veku 96 rokov zomrela grécka herečka Irene Papasová, ktorá sa preslávila úlohami v medzinárodne uznávaných filmoch ako Delá z Navarone (1961) či Grék Zorba (1964).
Na archívnej snímke zo 6. apríla 1954 grécka herečka Irene Papasová si vychutnáva osamote obednú prestávku počas 7. ročníka Medzinárodného filmového festivalu na múre v prístavnom meste Cannes.
Foto: TASR/AP